Πολύποδες εντέρου
Τι είναι οι πολύποδες εντέρου;
Οι πολύποδες του εντέρου είναι καλοήθεις όγκοι και εμφανίζονται στο εσωτερικό τοίχωμα του παχέος εντέρου. Ενδέχεται να εντοπιστούν σε ασθενείς οποιασδήποτε ηλικιακής ομάδας, όμως εντοπίζονται συχνότερα σε ασθενείς άνω των 50 ετών. Στην πλειονότητά τους είναι καλοήθεις όγκοι, όμως κάποιοι εξ αυτών ενδέχεται να εξελιχθούν σε κακοήθεια. Επομένως, μετά τον εντοπισμό τους η συχνή παρακολούθησή τους μέσω της κολονοσκόπησης είναι απαραίτητη.
Είδη πολυπόδων παχέος εντέρου
Ανάλογα με τον τύπο των κυττάρων τους, οι πολύποδες διακρίνονται στα παρακάτω είδη:
- Αδένωμα: οι αδενωματώδεις πολύποδες αποτελούν τη συχνότερη μορφή πολυπόδων εντέρου. Παρόλο που ξεκινούν ως καλοήθεις όγκοι, η πιθανότητα να εξελιχθούν σε κακοήθεια είναι μεγάλη. Οι πιθανότητες εξαλλαγής τους σε κακοήθεια αυξάνονται, όσο αυξάνεται το μέγεθος του πολύποδα. Για αυτόν τον λόγο συστήνεται η άμεση αφαίρεσή τους μετά τη διάγνωσή τους.
- Υπερπλαστικός πολύποδας: οι υπερπλαστικοί πολύποδες είναι και αυτοί αρκετά συχνοί, όμως δεν εξελίσσονται σε κακοήθεια.
- Φλεγμονώδης πολύποδας: οι φλεγμονώδεις πολύποδες σχετίζονται με την εκδήλωση φλεγμονής στο έντερο. Εμφανίζονται συχνά σε ασθενείς που πάσχουν από φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου (ελκώδης κολίτιδα, νόσος Crohn).Πρόκειται για καλοήθεις πολύποδες και δεν εξελίσσονται σε καρκίνο του παχέος εντέρου.
- Οδοντωτός πολύποδας: οι οδοντωτοί πολύποδες εντοπίζονται δύσκολα και πολλές φορές εμφανίζουν κοινά χαρακτηριστικά με τους υπερπλαστικούς πολύποδες. Χρήζουν συχνής παρακολούθησης, καθώς έχουν πολλές πιθανότητες να εξελιχθούν σε κακοήθεια.
Ποια είναι τα αίτια και οι προδιαθεσικοί παράγοντες εμφάνισής τους;
Τα αίτια εμφάνισης των πολυπόδων εντέρου δεν έχουν καθοριστεί ακόμη με ακρίβεια. Υπάρχουν κάποια κληρονομικά σύνδρομα όπως η οικογενής αδενωματώδης πολυποδίαση, το σύνδρομο Peutz-Jeghers και το σύνδρομο Gardner που αυξάνουν τις πιθανότητες εκδήλωσης πολυπόδων.
Οι προδιαθεσικοί παράγοντες που έχουν ενοχοποιηθεί ότι αυξάνουν τις πιθανότητες εκδήλωσης ενός πολύποδα είναι οι κάτωθι:
- Ηλικία άνω των 50 ετών
- Διατροφή πλούσια σε λίπη και επεξεργασμένες τροφές
- Μειωμένη κατανάλωση φυτικών ινών
- Παχυσαρκία
- Οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου
- Ιδιοπαθείς φλεγμονώδεις νόσοι του παχέος εντέρου
- Κάπνισμα
- Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
- Καθιστική ζωή
Με ποια συμπτώματα εμφανίζονται οι πολύποδες εντέρου;
Στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι πολύποδες εντέρου δεν εμφανίζουν συμπτώματα. Συνήθως η εμφάνιση συμπτωμάτων σημαίνει ότι ο πολύποδας έχει ήδη εξελιχθεί σε κακοήθεια. Επίσης, συχνά εμφανίζουν συμπτώματα οι πολύποδες που εντοπίζονται στο ορθό. Επομένως, η απουσία συμπτωμάτων καθιστά τη διενέργεια προληπτικής κολονοσκόπησης επιτακτική ανάγκη, ειδικά σε ασθενείς άνω των 45 ετών.
Ειδικότερα, οι ασθενείς με πολύποδες παχέος εντέρου ενδέχεται να εκδηλώσουν τα κάτωθι συμπτώματα:
- Αιμορραγία από το ορθό
- Αίμα στα κόπρανα
- Αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου (δυσκοιλιότητα, διάρροια)
- Ανεξήγητη απώλεια βάρους
- Εκδήλωση κοιλιακού άλγους (σπάνια)
Τα προαναφερθέντα συμπτώματα είναι αρκετά συχνά, καθώς εμφανίζονται σε πολλές από της παθήσεις του εντέρου. Η αξιολόγησή τους και η τελική διάγνωση θα πρέπει να πραγματοποιείται από έναν Γαστρεντερολόγο ή Γενικό Χειρουργό έμπειρο στις παθήσεις του εντέρου.
Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση;
Η διαγνωστική εξέταση μέσω της οποίας πραγματοποιείται ο εντοπισμός και ο καθορισμός του είδους ενός πολύποδα είναι η κολονοσκόπηση. Επίσης, για μια έγκυρη διάγνωση ενδέχεται να απαιτηθούν και άλλες εξετάσεις όπως αιματολογικές εξετάσεις, εξέταση κοπράνων, CT κοιλίας και βαριούχος υποκλυσμός.
Πολύποδες εντέρου & Θεραπεία
Η αφαίρεση των πολυπόδων του παχέος εντέρου πραγματοποιείται με την επέμβαση της πολυπεκτομής. Πρόκειται για μια ενδοσκοπική επέμβαση, η οποία είναι απόλυτα ασφαλής και ανώδυνη. Μετά την αφαίρεσή του ο πολύποδας αποστέλλεται για ιστολογική εξέταση. Ο ασθενής μετά την αφαίρεση του πολύποδα θα πρέπει να υποβάλλεται συχνά σε κολονοσκόπηση, καθώς ο προληπτικός ενδοσκοπικός έλεγχος του παχέος εντέρου είναι απαραίτητος.
Εάν ο πολύποδας έχει εξελιχθεί ήδη σε κακοήθεια, τότε η χειρουργική επέμβαση αποτελεί μονόδρομο. Η χειρουργική επέμβαση που πραγματοποιείται είναι η κολεκτομή, μέσω της οποίας αφαιρείται το πάσχον τμήμα του εντέρου. Η επέμβαση της κολεκτομής πραγματοποιείται σήμερα με ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους (λαπαροσκοπική και ρομποτική κολεκτομή).
Με τις ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους ελαχιστοποιείται ο χρόνος νοσηλείας, εκμηδενίζονται οι μετεγχειρητικές επιπλοκές και ο ασθενής επιστρέφει άμεσα στις καθημερινές του δραστηριότητες.
Συμβουλευτείτε τον Γενικό Χειρουργό Δημήτριο Γιάλβαλη σχετικά με τις επιλογές θεραπείας για την αντιμετώπιση των κακοήθων πολυπόδων εντέρου. Ο ιατρός έχει πραγματοποιήσει πολλές επεμβάσεις για την αντιμετώπιση προβλημάτων του γαστρεντερικού συστήματος με μεγάλη επιτυχία. Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας.