Επεμβάσεις LASER

Laser θεραπεία για την κύστη κόκκυγος

Η αφαίρεση κύστης κόκκυγος με laser αποτελεί την πλέον σύγχρονη και αποτελεσματική μέθοδο αντιμετώπισης της πάθησης. Ο γενικός χειρουργός Δρ. Δημήτρης Γιάλβαλης διαθέτει την απαραίτητη κατάρτιση και εμπειρία στις πρωκτολογικές παθήσεις για να διενεργήσει την απαραίτητη επέμβαση για την κύστη κόκκυγος με λέιζερ/laser.

Παρότι πρόκειται για μία πάθηση που δεν απειλεί τη ζωή όσων πάσχουν από αυτή, δεν παύει να είναι μια κοινωνικά ενοχλητική κατάσταση, που επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα ζωής των ασθενών και πρέπει να αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά.

Η πρωτοποριακή θεραπεία με ενδοσκοπικό λέιζερ/laser (μέθοδος FiLaC) κάνει χρήση ενός laser νέας γενιάς, το οποίο σε αντίθεση με τα πιο παλιά laser, μπορεί να εκπέμπει και κυκλικά και ευθεία χάρη στην εύκαμπτη οπτική του ίνα. Ο χειρουργός, στην αφαίρεση για κύστη κόκκυγος με λέιζερ, χρησιμοποιεί έναν πολύ λεπτό και εύκαμπτο καθετήρα laser για να καυτηριάσει την κοιλότητα της κύστης και τα συρίγγια.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε αναλυτικά όλα τα βήματα που ακολουθεί ο χειρουργός που διενεργεί μία επέμβαση για κύστη κόκκυγος με λέιζερ/laser.

Στάδια νέας laser χειρουργικής θεραπείας για κύστη κόκκυγα

Το χειρουργείο για κύστη κόκκυγος με λέιζερ/laser περιλαμβάνει τα εξής στάδια 

Στάδιο 1ο:

Χαρτογράφηση με χρήση κυανούν του μεθυλενίου, έτσι ώστε να ανεβρεθούν όλοι οι συριγγώδεις πόροι και η αποστηματική κοιλότητα με την κύστη.

Στάδιο 2ο:

Μέσω μικρής τομής γίνεται η διάνοιξη και παροχέτευση του αποστήματος και ανευρίσκεται η σύνδεσή του με το συρίγγιο (ή τα συρίγγια).

Στάδιο 3ο:

Γίνεται καθαρισμός του αποστήματος και του συριγγίου από μαλλιά και φλεγμονώδη ράκη και ξεπλένεται με αλατούχο νερό και οξυζενέ. Άλλοτε το συρίγγιο δύναται να εκτομηθεί με ελάχιστα επεμβατική τεχνική κάτω από το δέρμα ολόκληρο (όπως γίνεται και στα ορθοπρωκτικά συρίγγια).

Στάδιο 4ο:

Στη συνέχεια, μια διοδική ίνα λέιζερ/laser που παρέχει ενέργεια ομοιογενώς σε 360 μοίρες μήκους, εφαρμόζεται στην αποστηματική κοιλότητα (κύστη κόκκυγα) και κατά μήκος του συριγγίου. Η ταχύτητα κίνησης της ίνας καθώς την αποσύρουμε ουσιαστικά από το αρχικό σημείο εφαρμογής, είναι περίπου 1 cm ανά δύο έως τρία δευτερόλεπτα, προκαλώντας συρρίκνωση των υπολειμματικών ιστών.

Στάδιο 5ο:

Έκπλυση των κοιλοτήτων ξανά μετά την εφαρμογή του laser και εάν το συρίγγιο είναι μακρύ, πραγματοποίηση μιας ακόμα μικρής τομής στο ενδιάμεσο μεταξύ κύστης και τελικού πόρου του συριγγίου.

Στάδιο 6ο:

Οι τομές αφήνονται ανοικτές και ο ασθενής εφαρμόζει ειδικά επιθέματα που απορροφούν τις εκκρίσεις των ρυπαρών υγρών.

Ο βασικός ανεξάρτητος παράγοντας για την αποτελεσματικότητα της όποιας τεχνικής για τη θεραπεία της κύστης κόκκυγος είναι η εμπειρία, η επιστημονική κατάρτιση και η συνεχής επιμόρφωση του χειρουργού και η γνώση όλων των τεχνικών, έτσι ώστε ανάλογα με την περίπτωση να επιλεγεί η κατάλληλη και πιο αποτελεσματική τεχνική για τον ασθενή. Η επέμβαση για την κύστη κόκκυγος με λέιζερ/laser, όπως είναι φυσικό, υπερτερεί έναντι παλαιότερων μεθόδων. Ωστόσο, και πάλι η γνώση και η εμπειρία του χειρουργού είναι που θα κάνουν τη διαφορά.

Επιγραμματικά τα πλεονεκτήματα της νέας laser μεθόδου

Η μέθοδος που θα επιλέξουμε ανά περίπτωση για τη θεραπεία του ασθενούς με κύστη κόκκυγα, οφείλει να ικανοποιεί τους ακόλουθους στόχους, όποια και αν είναι:

 • Επούλωση πληγών με χαμηλό κίνδυνο υποτροπής.
 • Σύντομη νοσηλεία.
 • Μέγιστη άνεση του ασθενούς.
 • Χαμηλή νοσηρότητα, με λίγα προβλήματα στη διαχείριση των πληγών.
 • Άμεση επιστροφή στην κανονική καθημερινή δραστηριότητα.

Η τεχνική laser στην περίπτωση της κύστης κόκκυγα πληροί όλα τα παραπάνω, γι’ αυτό και προτιμάται κατά κόρον. Τα σημαντικότερα, λοιπόν, οφέλη που προκύπτουν από τη θεραπεία για κύστη κόκκυγος με λέιζερ/laser είναι τα εξής:

 • Είναι ταχύτατη, καθώς γίνεται και με τοπική αναισθησία.
 • Δεν έχει πόνο και επιπλοκές.
 • Συνδέεται με μικρή διάρκεια νοσηλείας και άμεση επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες και την εργασία.
 • Οι αλλαγές του τραύματος είναι απλέςεύκολες και ανώδυνες.
 • Το τελικό αισθητικό αποτέλεσμα του χειρουργικού τραύματος είναι εξαιρετικό.
 • Το συνολικό ποσοστό ικανοποίησης και επιτυχίας του ασθενούς από τη νέα τεχνική είναι πολύ καλό, λαμβάνοντας υπόψη και το μικρότερο ποσοστό υποτροπής σύμφωνα με τις μέχρι τώρα μελέτες.

Τι γίνεται μετά το χειρουργείο;

Ο ασθενής είναι έτοιμος για εξιτήριο λίγες ώρες μετά την επέμβαση για κύστη κόκκυγος με λέιζερ/laser, ενώ επιστρέφει κανονικά στις δραστηριότητές του την επόμενη ακριβώς ημέρα, χωρίς πόνο.

Η μετεγχειρητική παρακολούθηση γίνεται με επισκέψεις στο ιατρείο μετά από 1 εβδομάδα, στις 2 εβδομάδες και στον 1 μήνα. Είναι πολύ σημαντικό να τηρείτε τις προγραμματισμένες επισκέψεις μετά την θεραπεία για την κύστη κόκκυγος με λέιζερ/laser, ούτως ώστε να αποφευχθεί η συλλογή υγρών εντός των τραυμάτων και να παρακολουθείται στενά η διαδικασία της επούλωσης.

Τι πρέπει να προσέχουμε μετά από ένα χειρουργείο κύστης κόκκυγα;

Όποια και εάν είναι η τεχνική με την οποία έγινε η επέμβαση, υπάρχουν μερικές οδηγίες που συστήνονται για τον εκάστοτε ασθενή με σκοπό την καλύτερη δυνατή αποθεραπεία. Ακόμα και μετά το χειρουργείο για κύστη κόκκυγος με λέιζερ/laser είναι σημαντικό να ακολουθείτε τις οδηγίες που θα σας δώσει ο θεράπων ιατρός σας. Μερικά από τα πράγματα που πρέπει να κάνει ο ασθενής είναι:

 • Να κάνει καθημερινές πλύσεις του τραύματος (με αντισηπτικό σαπούνι και αλατούχο νερό).
 • Να φροντίζει για την καλή υγιεινή της περιοχής και τη διατήρηση του τραύματος στεγνού (προτείνεται η χρήση ειδικού επιθέματος, το οποίο έχει την ικανότητα να απορροφά τις ρυπαρές εκκρίσεις).
 • Να αποφεύγει, όσο είναι εφικτό, τη συνεχή πίεση για πολλές ώρες στην περιοχή του τραύματος.
 • Να αποτριχώνει συστηματικά τη μεσογλουτιαία σχισμή, μετά την πλήρη επούλωση του τραύματος. Βιβλιογραφικά επιβεβαιώνεται από μελέτες ότι αυτό συμβάλλει στην περαιτέρω μείωση των υποτροπών.

Επικοινωνήστε με τον γενικό χειρουργό Δρ. Δημήτρη Γιάλβαλη για να ενημερωθείτε έγκυρα σχετικά με τη θεραπεία λέιζερ/laser για την κύστη κόκκυγος. Μάθετε τα πλεονεκτήματα, το κόστος και κάθε χρήσιμη πληροφορία για την κύστη κόκκυγος με λέιζερ και προγραμματίστε άμεσα την επέμβαση που θα αλλάξει προς το καλύτερο την καθημερινότητά σας.

Επικοινωνήστε μαζί μας για το δικό σας περιστατικό