Ελκώδης κολίτιδα

Ελκώδης κολίτιδα

Τι είναι η ελκώδης κολίτιδα;

Η ελκώδης κολίτιδα ανήκει στις ιδιοπαθείς φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου, όπως και η νόσος Crohn. Συνήθως εκδηλώνεται στο τελευταίο τμήμα του παχέος εντέρου, στο ορθό, προκαλώντας φλεγμονή. Η φλεγμονή αυτή ευθύνεται για την πρόκληση ελκών στο εσωτερικό τοίχωμα του παχέος εντέρου. Μπορεί να εμφανιστεί σε ασθενείς όλων των ηλικιακών ομάδων, όμως εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα κάτω των 30 ετών.

Ελκώδης κολίτιδα & Νόσος Chron

Παρόλο που η ελκώδης κολίτιδα και η νόσος Crohn εμφανίζονται με κοινή συμπτωματολογία, προκαλώντας σύγχυση στη διάγνωσή τους, έχουν μια βασική διαφορά. Η διαφορά αυτή είναι το σημείο εντοπισμού τους. Ειδικότερα, η ελκώδης κολίτιδα εμφανίζεται στο παχύ έντερο, ενώ η νόσος Crohn κυρίως στο λεπτό έντερο, αλλά και κατά μήκος του πεπτικού σωλήνα, όπως στον οισοφάγο, στον δωδεκαδάκτυλο κ.τ.λ.

Ποια είναι τα αίτια πρόκλησής της και ποιοι παράγοντες έχουν ενοχοποιηθεί για την εμφάνισή της;

Η αιτία πρόκλησης της νόσου δεν έχει εντοπιστεί με ακρίβεια. Ίσως ευθύνονται για την εμφάνισή της γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες. Η επικρατέστερη θεωρία είναι ότι εμφανίζεται εξαιτίας της αντίδρασης του ανοσοποιητικού συστήματος σε κάποια μόλυνση από κάποιον ιό ή βακτήριο. Έτσι, το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται και στους υγιείς ιστούς του εντέρου προκαλώντας φλεγμονή στα τοιχώματά του.

Ως προς τη διατροφή δεν έχει εντοπιστεί κάποιο συγκεκριμένο τρόφιμο που να προκαλεί τη νόσο. Το κάπνισμα και το άγχος παρόλο που δεν προκαλούν τη νόσο, ενδέχεται να συμβάλλουν στην πυροδότηση των συμπτωμάτων της.

Ελκώδης κολίτιδα & Συμπτώματα

Τα συμπτώματα των ασθενών με ελκώδη κολίτιδα εμφανίζονται με εξάρσεις και υφέσεις. Επίσης, ως προς την έντασή τους ενδέχεται να ποικίλουν, ανάλογα με τη σοβαρότητα της φλεγμονής. Ειδικότερα, τα συμπτώματα με τα οποία εμφανίζεται η ελκώδης κολίτιδα είναι τα κάτωθι:

  • Αιμορραγία από το ορθό
  • Συχνές διάρροιες (με αίμα ή βλέννα)
  • Πόνος στην κοιλιακή χώρα
  • Αίσθημα κόπωσης
  • Απώλεια βάρους
  • Κοιλιακές κράμπες
  • Αναιμία

Όπως και η νόσος Crohn, έτσι και η ελκώδης κολίτιδα ενδέχεται να προκαλέσει και εξωεντερικά συμπτώματα όπως πόνο στις αρθρώσεις, αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα, λιπώδης διήθηση ήπατος κ.ά.

Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση;

Η διάγνωση της ελκώδους κολίτιδας πραγματοποιείται μέσω της κολονοσκόπησης, μια ενδοσκοπική εξέταση μεγάλης διαγνωστικής αξίας. Πριν από τη διενέργεια της εξέτασης προηγείται η λήψη ενός λεπτομερούς ιστορικού του ασθενούς και η καταγραφή των συμπτωμάτων του. Κατά τη διάρκεια της κολονοσκόπησης, ο ιατρός μπορεί να συλλέξει μικρά τμήματα του εντέρου, τα οποία αποστέλλονται για ιστολογικό έλεγχο (βιοψία).

Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία;

Το θεραπευτικό πλάνο που εφαρμόζεται είναι εξατομικευμένο και εξαρτάται από τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων του ασθενούς. Αρχικά, προτείνεται στους ασθενείς συντηρητική θεραπεία, η οποία περιλαμβάνει αλλαγή των διατροφικών συνηθειών και ειδική φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων.

Οι φαρμακευτικές αγωγές για την ελκώδη κολίτιδα περιλαμβάνουν κορτικοστεροειδή, βιολογικούς παράγοντες, ανοσοτροποιητικά και αμινοσαλικυλικά φάρμακα. Επίσης, ενδέχεται οι ασθενείς να χρειάζονται και κάποια συμπληρώματα, όπως για παράδειγμα συμπληρώματα σιδήρου(σε περιπτώσεις εκτεταμένης αιμορραγίας). Τα φάρμακα αυτά ενδέχεται να χορηγούνται από το στόμα, ενδοφλέβια ή από το ορθό.

Επί αποτυχίας όλων των συντηρητικών μέτρων, η χειρουργική επέμβαση αποτελεί τη μοναδική επιλογή για την ανακούφιση του ασθενούς. Για την αντιμετώπιση της ελκώδους κολίτιδας εφαρμόζονται διάφορες χειρουργικές μέθοδοι. Η επιλογή της κατάλληλης μεθόδου για τον εκάστοτε ασθενή πραγματοποιείται λαμβάνοντας υπόψιν το ιστορικό και τη συνολική κατάσταση της υγείας του.

Ελκώδης κολίτιδα & Επιπλοκές

Μετά τη διάγνωση της νόσου η εφαρμογή του θεραπευτικού πλάνου θα πρέπει να είναι άμεση. Οι επιπλοκές της ελκώδους κολίτιδας είναι σοβαρές, θέτοντας τη ζωή του ασθενούς σε κίνδυνο. Πιο συγκεκριμένα, οι επιπλοκές της νόσου είναι οι κάτωθι:

Εάν εμφανίζετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα που σχετίζονται με την ελκώδη κολίτιδα, συμβουλευτείτε τον Γενικό Χειρουργό Δημήτριο Γιάλβαλη. Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας, για να λάβετε εξατομικευμένη χειρουργική θεραπεία.

Επικοινωνήστε μαζί μας για το δικό σας περιστατικό