Παραθυρεοειδής Αδένας
Οι παραθυρεοειδείς αδένες είναι (συνήθως) τέσσερις και βρίσκονται πίσω ακριβώς από τον θυρεοειδή αδένα. Στην θέση τους οφείλουν και το όνομά τους και διακρίνονται στους άνω παραθυρεοειδείς αδένες και στους κάτω παραθυρεοειδείς αδένες. Ως προς τον αριθμό εμφανίζουν ποικιλία, όμως το 85% του πληθυσμού έχει τέσσερις παραθυρεοειδείς και ως προς το σχήμα είναι μικροί, κίτρινου χρώματοςκαι μοιάζουν με φακή.
Παραθυρεοειδείς αδένες: Ποια είναι η λειτουργία τους;
Οι παραθυρεοειδείς αδένες παράγουν μια ορμόνη που ονομάζεται παραθορμόνηή αλλιώς παραθυρεοειδική ορμόνη(PTH).Η παραθορμόνη είναι μια ορμόνη βαρύνουσας σημασίας, αφού συμβάλλει στη διατήρηση των επιπέδων ασβεστίου στο αίμα. Η ποσότητα ασβεστίου στο αίμα θα πρέπει θα πρέπει να είναι συγκεκριμένη, αφού το ασβέστιο είναι απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία των κυττάρων.
Σε περίπτωση που δεν εντοπίζεται σε σωστές ποσότητες εκδηλώνονται μυϊκά προβλήματα, προβλήματα στα οστά και το κυριότερο καρδιακή δυσλειτουργία. Η σωστή ρύθμιση του ασβεστίου συμβάλλει και αυτή με τη σειρά της στη διατήρηση των σωστών επιπέδων φωσφόρου.
Παραθυρεοειδείς αδένες και παθήσεις
Οι παθήσεις των παραθυρεοειδών αδένων μπορεί να είναι καλοήθεις, προκαλώντας διάφορα προβλήματα υγείας, ή κακοήθεις. Ειδικότερα,στους παραθυρεοειδείς αδένες ενδέχεται να εμφανιστούν οι κάτωθι παθήσεις:
- Υπερπαραθυρεοειδισμός
- Καρκίνος του παραθυρεοειδούς αδένα
Οι παθήσεις του παραθυρεοειδούς αντιμετωπίζονται συνήθως μόνο χειρουργικά. Σε κάθε περίπτωση την κατάλληλη θεραπεία την υποδεικνύει ένας έμπειρος ιατρός με εξειδίκευση στην παθολογία των ενδοκρινών αδένων.
Υπερπαραθυρεοειδισμός
Ο υπερπαραθυρεοειδισμός ανήκει στις λειτουργικές παθήσεις των παραθυρεοειδών αδένων. Σε αυτή την πάθηση εντοπίζεται αυξημένη παραγωγή της παραθορμόνης.
Στην περίπτωση του υπερπαραθυρεοειδισμού οι περισσότεροι ασθενείς είναι ασυμπτωματικοί στην αρχή εκδήλωσής του. Σταδιακά μπορεί να εμφανίσουν οστεοπόρωση, νεφρολιθίαση, αρτηριακή υπέρταση, μυϊκούς πόνους στο σώμα και στο στομάχι, κόπωση και μυϊκούς σπασμούς, ακόμη και ψυχολογικές διαταραχές.
Καρκίνος του παραθυρεοειδούς αδένα
Ο καρκίνος του παραθυρεοειδούς αδένα είναι αρκετά σπάνιος. Ως προς τη συμπτωματολογία που εκδηλώνει μοιάζει με τον πρωτοπαθή υπερπαθυρεοειδισμό, αφού ο ασθενής μπορεί να εκδηλώσει νεφρολιθίαση ή οστεοπόρωση. Επίσης, σε αυτή την περίπτωση μπορεί να εμφανιστεί στην περιοχή του λαιμού μια ψηλαφητή μάζα και βιοχημικά 10πλάσια αύξηση της παραθορμόνης.
Με ποιον τρόπο γίνεται η διάγνωση των παθήσεων του παραθυρεοειδούς αδένα;
Εάν ο θεράπων ιατρός έχει υποψίες ότιτα συμπτώματα προέρχονται από δυσλειτουργίες των παραθυρεοειδών αδένων προτείνει τη διενέργεια αιματολογικών εξετάσεων. Με αυτόν τον τρόπο πραγματοποιείται εργαστηριακός έλεγχος των επιπέδων ασβεστίου και της παραθορμόνης. Στη συνέχεια, αξιολογώντας τα αποτελέσματα, ο ασθενής ενδέχεται να υποβληθεί σε εξετάσεις όπως:
- Μέτρηση οστικής πυκνότητας
- Αξονική τομογραφία
- Μαγνητική τομογραφία
- Υπερηχογράφημα
- Σπινθηρογράφημα
Ποια χειρουργική μέθοδος εφαρμόζεται όταν οι παραθυρεοειδείς αδένες χρήζουν χειρουργικής επέμβασης;
Η χειρουργική επέμβαση των παραθυρεοειδών αδένων πραγματοποιείται με την επέμβαση της παραθυρεοειδεκτομής. Πιο συγκεκριμένα, η χειρουργική αντιμετώπιση ενδείκνυται σε περιπτώσεις υπερπαραθυρεοειδισμού, καθώς και σε περιπτώσεις αφαίρεσης όγκων.
Σήμερα η χειρουργική επέμβαση των παραθυρεοειδών αδένων πραγματοποιείται μέσω μιας ελάχιστα επεμβατικής μεθόδου που ονομάζεται παραθυρεοειδεκτομή MIVAP. Τα βασικότερα πλεονεκτήματα αυτής της μεθόδου είναι η άμεση αποκατάσταση του ασθενούς και το άριστο αισθητικό αποτέλεσμα που προσφέρει λόγω της χειρουργικής τομής που δεν ξεπερνά τα 2 cm.
Ο Γενικός Χειρουργός Δημήτριος Γιάλβαλης, με εξειδίκευση στη χειρουργική ενδοκρινών αδένων, εφαρμόζει τις πιο σύγχρονες χειρουργικές μεθόδους για την αντιμετώπιση προβλημάτων των παραθυρεοειδών αδένων. Γνωρίζοντας εν τω βάθει την παθολογία των ενδοκρινών αδένων είναι ο πλέον κατάλληλος για την υπόδειξη της κατάλληλης χειρουργικής θεραπείας. Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας.