Κήλη

Η εμφάνιση των κηλών είναι αρκετά συχνή και είναι ένας από τους συχνότερους λόγους επίσκεψης σε έναν Γενικό Χειρουργό. Μια κήλη μπορεί να εμφανιστεί στον οποιονδήποτε, όμως βάσει στατιστικών το ανδρικό φύλο φαίνεται να είναι πιο επιρρεπές στην εμφάνισή τους.

Τι ορίζεται ως κήλη;

Ως κήλη ορίζεται η πρόπτωση ενός οργάνου ή μέρους ενός οργάνου, συνήθως εντέρου, μέσα από κάποιο αδύναμο σημείο του κοιλιακού τοιχώματος. Προκαλείται εξαιτίας της αυξημένης ενδοκοιλιακής πίεσης, η οποία σπρώχνει προς τα έξω τα ενδοκοιλιακά όργανα από αυτό το χαλαρό σημείο, προκαλώντας ένα εξόγκωμα. Το πιο συχνό μέρος εμφάνισης μιας κήλης είναι η κοιλιά και γι’ αυτόν τον λόγο οι κήλες αυτές ονομάζονται κοιλιοκήλες ή κήλες του κοιλιακού τοιχώματος.

Σε ποια σημεία του σώματος ενδέχεται να εμφανιστεί μια κήλη και πώς ονομάζεται;

Το σημείο στο οποίο εμφανίζεται η κήλη καθορίζει και την ονομασία αυτής. Πιο συγκεκριμένα, μια κήλη μπορεί να εμφανιστεί:

Ποια είναι τα συμπτώματα με τα οποία μπορεί να εκδηλωθεί μια κήλη;

Στα πρώτα στάδια οι κήλες συνήθως είναι ασυμπτωματικές, όμως όσο περνά ο καιρός μια κήλη μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα. Το πιο κοινό και χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι η εμφάνιση ενός εξογκώματος στο σημείο της κήλης. Το εξόγκωμα αυτό ενδέχεται να εμφανίζεται πιο έντονα, όταν ο ασθενής γελά ή βήχει. Εάν η κήλη μεγαλώσει, προκαλεί δυσφορία, αίσθημα βάρους και καύσου στην περιοχή που βρίσκεται.

Ποιες είναι οι σύγχρονες τεχνικές αντιμετώπισης των κηλών;

Η οριστική αποκατάσταση των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος επιτυγχάνεται μόνο χειρουργικά. Όλο και περισσότερο παραγκωνίζεται η κλασική ανοιχτή μέθοδος από τις σύγχρονες χειρουργικές μεθόδους.Η λαπαροσκοπική αποκατάσταση των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος είναι απόλυτα ασφαλής και ανήκει πλέον στις «επεμβάσεις ρουτίνας».

Οι λαπαροσκοπικές τεχνικές που χρησιμοποιούνται ευρέως για την αντιμετώπιση μιας κήλης είναι η διακοιλιακή προπεριτοναϊκή προσπέλαση(ΤΑΡΡ)και η εξωπεριτοναϊκή Λαπαροσκοπικήαποκατάσταση (TEP & e-TEP). Τέλος, η πιο καινοτόμος μέθοδος είναι η ρομποτική αποκατάσταση των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος.Η εμφάνιση της ρομποτικής χειρουργικήςήταν μια ραγδαία εξέλιξη στον χώρο της Ιατρικής επιστήμης. Εφαρμόζεται σε πολλές ειδικότητες της Γενικής Χειρουργικής και όχι μόνο, και συμβάλλει-μέχρι στιγμής-στην αποκατάσταση της βουβωνοκήλης και της μετεγχειρητικής κήλης.

Εμβαθύνοντας στη χειρουργική κηλών του κοιλιακού τοιχώματος

Στην περίπτωση της διακοιλιακήςπεριτοναϊκήςπροσπέλασης(ΤΑΡΡ)τα χειρουργικά εργαλεία εισέρχονται από μια τομή κοντά στον αφαλό. Μετά την αποκατάσταση του ενδοκοιλιακού οργάνου τοποθετείται ένα μη απορροφήσιμο πλέγμα για την ενίσχυση του κοιλιακού τοιχώματος.

Από την άλλη,  κατά την εξωπεριτοναϊκή λαπαροσκοπικήαποκατάσταση (TEP & e-TEP), ο χειρουργός χρησιμοποιεί τον προπεριτοναϊκό χώρο για την αποκατάσταση της κήλης. Με απλούστερα λόγια, τα εργαλεία περνούν από τον αφαλό, δεν εισέρχονται όμως στην κοιλιά. Έτσι, δίνεται η  δυνατότητα στον χειρουργό να χειρουργεί έξω από αυτή. Ειδικότερα, στην τεχνική e-TEP το trocar εργασίας τοποθετείται ψηλότερα από τον αφαλό, κάτι που εξασφαλίζει στον χειρουργό ευελιξία κινήσεων.

Η ρομποτική αποκατάσταση των κηλών πραγματοποιείται με τη βοήθεια ενός ρομποτικού συστήματος. Τους βραχίονες αυτού του ρομποτικού συστήματος τους χειρίζεται ο χειρουργός, το οποίο πραγματοποιεί τις κινήσεις με εξαιρετική ακρίβεια.

Οι σύγχρονες τεχνικές αποκατάστασης κηλών είτε πραγματοποιούνται λαπαροσκοπικά, είτε ρομποτικά προσφέρουν άμεση επάνοδο του ασθενούς στις καθημερινές δραστηριότητες. Επιπροσθέτως, οι μέθοδοι αυτοί σχεδόν εκμηδενίζουν τις μετεγχειρητικές επιπλοκές και προσφέρουν άριστα αισθητικά αποτελέσματα, αφού πραγματοποιούνται μέσω πολύ μικρών τομών.

Ο Γενικός Χειρουργός  Δημήτρης Γιάλβαλης έχει πραγματοποιήσει με επιτυχία πολλές επεμβάσεις λαπαροσκοπικής αποκατάστασης κηλών με την σύγχρονη τεχνική e-TEP / e-TEP RS. Είναι πιστοποιημένος στη χρήση της Ρομποτικής κονσόλας DaVinci S, από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη χρήση της τελευταίας γενιάς Ρομποτικού συστήματος DaVinciXi. Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας για να σας υποδείξει ο κος Γιάλβαλης την κατάλληλη χειρουργική μέθοδο αποκατάστασης της κήλης σας.

Επικοινωνήστε μαζί μας για το δικό σας περιστατικό