Γενική Χειρουργική

Διαφραγματοκήλη

Τί είναι η διαφραγματοκήλη;

Η διαφραγματοκήλη προκύπτει όταν το άνω τμήμα του στομάχου προβάλει μέσα στον θώρακα δια μέσου ενός μικρού χάσματος στο διάφραγμα, τον μυ δηλαδή που χωρίζει την κοιλιακή κοιλότητα από την θωρακική κοιλότητα.

Καθώς το στομάχι λοιπόν συμπιέζεται μέσα σε αυτό το στενό χάσμα του διαφράγματος, αυτό έχει ως αποτέλεσμα η διαφραγματοκήλη να επιφέρει όξινο ή άλλο περιεχόμενο του στομάχου, το οποίο στη συνέχεια παλινδρομεί προς τον οισοφάγο.

Υπάρχουν 4 τύποι διαφραγματοκήλης που μπορούν να κατηγοριοποιηθούν σε 2 κύριες κατηγορίες: την ολισθαίνουσα (αφορά τον τύπο Ι ) και την παραοισοφαγική (Αφορά τους τύπους ΙΙ, ΙΙΙ και ΙV)

Συνήθως, ο οισοφάγος (τροφικός σωλήνας) περνά από το διάφραγμα και προσκολλάται στο στομάχι. Σε μια ολισθαίνουσα διαφραγματοκήλη, το στομάχι και το κάτω μέρος του οισοφάγου σας γλυστράει προς τα πάνω στο στήθος μέσω του διαφράγματος. Οι περισσότεροι ασθενείς με διαφραγματοκήλη έχουν αυτό τον τύπο.

Η δεύτερη κατηγορία, που περιλαμβάνει τους τύπους ΙΙ, ΙΙΙ και ΙV είναι η παραοισοφαγική διαφραγματοκήλη, η οποία θεωρείται και η πιο επικίνδυνη. Σε αυτή την περίπτωση, ο οισοφάγος και το στομάχι σας παραμένουν μεν στη θέση τους, αλλά μέρος του στομάχου πιέζεται μέσα από το διάφραγμα και συμπιέζεται δίπλα στον οισοφάγο σας, με κίνδυνο να χάσει την παροχή αίματος, επιφέροντας αυτό που οι γιατροί ονομάζουν «στραγγαλισμένη κήλη» και μπορεί να προκαλέσει έως και νέκρωση του οργάνου.

Ποια είναι τα συνηθέστερα αίτια της διαφραγματοκήλης;

Δεν υπάρχουν σαφή αίτια από τα οποία προκύπτει διαφραγματοκήλη, ωστόσο υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες να εμφανιστούν:

 • Συγγενές μεγαλύτερο άνοιγμα στο διάφραγμα από το φυσιολογικό
 • Τραυματισμός στην περιοχή του διαφράγματος<
 • Αλλαγές στο διάφραγμά καθώς μεγαλώνετε
 • Αύξηση της πίεσης στην κοιλιά σας, από παράγοντες όπως η εγκυμοσύνη, η παχυσαρκία, ο χρόνιος βήχας, το σήκωμα μεγάλου βάρους ή η έντονη πίεση κατά τις κενώσεις

Επιπλέον η διαφραγματοκήλη εμφανίζεται συχνότερα σε

 • Γυναίκες
 • Υπέρβαρα άτομα
 • Άτομα άνω των 50 ετών

Ποια είναι τα συμπτώματα της διαφραγματοκήλης;

Στις περισσότερες των περιπτώσεων η διαφραγματοκήλη δεν προκαλεί έντονα συμπτώματα, ωστόσο όταν αυτά εμφανίζονται είναι σημαντικό να επισκεφθείτε τον γιατρό σας.

Τα πιο συχνά συμπτώματα που παρουσιάζουν οι διαφραγματοκήλες μπορεί να είναι

 • Αίσθημα καύσου πίσω από το στέρνο
 • Συνεχές ρέψιμο, ναυτία ή εμετός
 • Παλινδρόμηση του περιεχομένου του στομάχου στον οισοφάγο

Στην παραοισοφαγική διαφραγματοκήλη τα συμπτώματα είναι πιο έντονα και μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Διαλείπουσα δυσκολία στην κατάποση, ειδικά με στις στερεές τροφές
 • Αίσθημα πληρότητας (φούσκωμα) μετά από κατανάλωση μικρής ποσότητας φαγητού
 • Κοιλιακό ή θωρακικό άλγος
 • Αιματέμεση (ζωηρό κόκκινο αίμα στον έμετο), βυσσινί ή μαύρα κόπρανα, αναιμία ή απώλεια αίματος μετά από εξέταση αίματος

Ασθενείς με τύπου IV παραοισοφαγικές διaφραγματοκήλες μπορεί να έχουν ένα μεγάλο τμήμα του στομάχου ή άλλου ενδοκοιλιακού οργάνου μέσα στον θώρακα. Ως επιπλοκή, το στομάχι ή άλλα ενδοκοιλιακά όργανα μπορεί να περιστραφούν ή να συστραφούν, προκαλώντας οξύτατο πόνο. Αυτή η εξέλιξη είναι μια επείγουσα κατάσταση και χρειάζεται επειγόντως χειρουργείο.

Παρόλο που τα συμπτώματα αυτά είναι χαρακτηριστικά, υπάρχουν κι άλλες παθήσεις μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα παρόμοια με τη διαφραγματοκήλη, όπως η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, ο οισοφάγος Barett ή και ο καρκίνος του στομάχου.

Διαφραγματοκήλη και καρδιά

Καθώς το διάφραγμα βρίσκεται κοντά στην καρδιά, πολλοί ασθενείς παρουσιάζουν αύξηση της αρτηριακής πίεσης στην καρδιά και αίσθημα βάρους και πίεσης στο στήθος, ειδικά όταν η διαφραγματοκήλη είναι μεγάλη σε μέγεθος. Επιπλέον παρουσιάζονται συχνά και αρρυθμίες, ειδικά μετά την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας τροφής.

Πώς γίνεται η διάγνωση της διαφραγματοκήλης;

Η διάγνωση διαφραγματοκήλης γίνεται με την βοήθεια του ιατρικού ιστορικού και της κλινικής εξέτασης του ασθενούς, ενώ επιπλέον εξετάσεις που μπορεί να χρειαστούν για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση είναι η ακτινογραφία θώρακος, η γαστροσκόπηση, το βαριούχο γεύμα και η μανομετρία του οισοφάγου (ειδική εξέταση με την οποία μετράμε την πίεση στον οισοφάγο).

Θεραπεία Διαφραγματοκήλης

Η θεραπεία τους περιλαμβάνει αρχικά την συνεκτίμηση πολλών παραγόντων από τον θεράποντα ιατρό (συνήθως Γαστρεντερολόγο) όπως:

 • Ηλικία, φυσική κατάσταση και ατομικό ιστορικό του ασθενούς
 • Βαρύτητα της κατάστασης
 • Η ανοχή του ασθενούς για συγκεκριμένες θεραπείες με φάρμακα ή χειρουργική επέμβαση
 • Προσδοκίες για την πορεία της νόσου
 • Η γνώμη και προτίμηση του ασθενούς

Παρόλο που οι διαφραγματοκήλες συνήθως δεν χρειάζονται θεραπεία, αυτή επιβάλλεται όταν:

 • Υπάρχει κίνδυνος στραγγαλισμού της (έχει υποστεί συστροφή με αυξημένη πιθανότητα ισχαιμίας)
 • Παρουσία βαριάς γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης
 • Παρουσία οισοφαγίτιδας

Συντηρητική Θεραπεία

Ο θεράπων ιατρός θα δώσει πιθανόν αγωγή με φάρμακα που εξουδετερώνουν το όξινο περιβάλλον του στομάχου, ελαττώνουν την παραγωγή οξέων ή αυξάνουν την πίεση του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα.

Ο κατώτερος οισοφαγικός σφιγκτήρας είναι ένας μυς, ο οποίος είναι υπεύθυνος να εμποδίζει τα οξέα του στομάχου να παλινδρομούν στον οισοφάγο.

Επεμβατική Θεραπεία

Η χειρουργική αποκατάσταση της διαφραγματοκήλης γίνεται λαπαροσκοπικά. Δια μερικών μικρών τομών (3-4) στην κοιλιά, τοποθετούμε ειδικούς σωλήνες (trocar) και δημιουργούμε πνευμοπεριτόναιο (δηλαδή γεμίζουμε την κοιλιά με CO2).

Αυτό μας επιτρέπει να εργαζόμαστε μέσα στην κοιλιά, με την χρήση ειδικής τηλεσκοπικής κάμερας υψηλής ευκρίνειας και παρακολουθώντας τις κινήσεις μας μέσω μιας οθόνης. Μέσω ειδικών λαπαροσκοπικών εργαλείων αφού πρώτα γίνει ανάταξη της διαφραγματοκήλης, κατόπιν τοποθετείται μαλακό πλέγμα για να καλύψει το χάσμα, το οποίο στηρίζεται με μεταλλικά κλίπς (staplers) πάνω στα σκέλη του διαφράγματος.

Οι πιθανές επιπλοκές αυτής της επέμβασης είναι:

 • Πνευμοθώρακας
 • Μετεγχειρητικός ειλεός
 • Τραυματισμός στομάχου ή εντέρου

Πλεονεκτήματα λαπαροσκοπικής αποκατάστασης διαφραγματοκήλης

Καθώς η λαπαροσκοπική αποκατάσταση διαφραγματοκήλης θεωρείται ελάχιστα επεμβατική και γίνεται με ειδικά όργανα μέσα από πολύ μικρές τομές, η περίοδος ανάρρωσης είναι ταχύτερη και ο μετεγχειρητικός πόνος πολύ μικρότερος.

Επιπλέον, η επανάσταση στον τομέα της Χειρουργικής δίνει στον ασθενή τη δυνατότητα να επιλέξει τη ρομποτική χειρουργική, η οποία παρέχει στον χειρουργό:

 • ακόμα καλύτερη ορατότητα
 • μεγαλύτερη ελευθερίαχειρουργικώνκινήσεων
 • ακόμα μεγαλύτερη ακρίβεια

Μετά τη χειρουργική αποκατάσταση της διαφραγματοκήλης

Μετά την επέμβαση με λαπαροσκόπηση, ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει άμεσα στις καθημερινές του δραστηριότητες, ωστόσο παίζει μεγάλο ρόλο το είδος της δουλειάς που κάνει, καθώς σε ορισμένες χειρωνακτικές εργασίες απαιτείται μεγάλη προσοχή μετά τη χειρουργική αποκατάσταση διαφραγματοκήλης.

Συγκεκριμένα, ο ασθενής μπορεί να λάβει εξιτήριο από το νοσοκομείο μέσα στο πρώτο 48ωρο, ωστόσο είναι απαραίτητο να αποφεύγεται η άρση μεγάλου βάρους και η έντονη άσκηση και πίεση στο σημείο για τουλάχιστον 1 μήνα.

Επικοινωνήστε με τον γενικό χειρουργό Δρ. Δημήτρη Γιάλβαλη για να ενημερωθείτε έγκυρα σχετικά τις διαφραγματοκήλες. Μάθετε για το κόστος και τη διαδικασία της θεραπείας που ενδείκνυται για την περίπτωσή σας, προγραμματίστε τη και βελτιώστε άμεσα την καθημερινότητα και τη ζωή σας.

Επικοινωνήστε μαζί μας για το δικό σας περιστατικό