Κονδυλώματα πρωκτού: Σύγχρονη αντιμετώπιση με λέιζερ

κονδυλώματα πρωκτού

Τι είναι τα κονδυλώματα πρωκτού;

Τα κονδυλώματα πρωκτού είναι καλοήθη ογκίδια που εμφανίζονται μέσα στον πρωκτό ή στην περιπρωκτική περιοχή. Οφείλονται στον ιό HPV (Human Papilloma Virus) και μεταδίδονται κυρίως μέσω της σεξουαλικής επαφής. Όσοι ασθενείς εμφανίζουν κονδυλώματα πρωκτού είναι πολύ πιθανό να έχουν επεκταθεί και στα γεννητικά όργανα.

Πιο συγκεκριμένα, τα κονδυλώματα πρωκτού είναι μορφώματα που μοιάζουν με κουνουπίδι. Ως προς το χρώμα τους μπορεί να είναι καφέ ή ροζ και ως προς το μέγεθός τους ποικίλουν. Στην αρχή είναι μικροσκοπικά, τόσο που δεν είναι ορατά με γυμνό μάτι. Όμως, όσο περνά ο καιρός μεγαλώνουν και ενδέχεται να καλύψουν όλη την περιπρωκτική περιοχή.

Πώς μεταδίδονται τα κονδυλώματα πρωκτού;

Τα κονδυλώματα πρωκτού μεταδίδονται κυρίως μέσω της σεξουαλικής επαφής και ειδικότερα με το πρωκτικό σεξ. Πρόκειται για ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, όμως μπορεί να μεταδοθούν και με άλλους τρόπους εκτός από την πρωκτική επαφή. Ειδικότερα, ενδέχεται να μεταδοθούν με απλή δερματική επαφή ή μέσω επαφής της περιοχής με υγρά μολυσμένου ατόμου.

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου;

Οι παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης κονδυλωμάτων πρωκτού είναι οι κάτωθι:

 • Σεξουαλικές επαφές χωρίς προφυλάξεις
 • Εναλλαγή πολλαπλών ερωτικών συντρόφων
 • Πρωκτικές σεξουαλικές επαφές
 • Ανίσχυρο ανοσοποιητικό σύστημα συγκεκριμένων ομάδων ασθενών (π.χ. οροθετικοί, μεταμοσχευμένοι ασθενείς κ.ά.)

Με ποια συμπτώματα εμφανίζονται τα κονδυλώματα πρωκτού;

Τα κονδυλώματα πρωκτού, ειδικά όταν βρίσκονται σε αρχικό στάδιο, δεν εμφανίζουν συμπτώματα. Επιπροσθέτως, το μέγεθός τους μπορεί να είναι τόσο μικρό που να μην ψηλαφίζονται και να μην είναι ορατά. Όταν φτάσουν στο σημείο να είναι ψηλαφητά, τα κονδυλώματα εμφανίζουν τα παρακάτω συμπτώματα:

 • Φαγούρα στον πρωκτό και στην περιπρωκτική περιοχή
 • Αιμορραγία
 • Έκκριση υγρών

Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση;

Η διάγνωση των κονδυλωμάτων πρωκτού συνήθως πραγματοποιείται με καθυστέρηση. Όπως προαναφέρθηκε, στα πρώτα στάδια δεν εμφανίζουν κάποιο ιδιαίτερο σύμπτωμα. Ο θεράπων ιατρός προχωρά στη λήψη του ιστορικού του ασθενούς και στην κλινική εξέτασή του. Η κλινική εξέταση πραγματοποιείται με την εξέταση της πρωκτοσκόπησης. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης ελέγχεται τόσο η περιπρωκτική περιοχή, αλλά και ο πρωκτικός σωλήνας εσωτερικά.

Με ποιες μεθόδους αντιμετωπίζονται τα κονδυλώματα πρωκτού;

Η μέθοδος αντιμετώπισης των κονδυλωμάτων πρωκτού εξαρτάται από το μέγεθός τους, τον αριθμό τους αλλά και η θέση τους. Εάν τα κονδυλώματα είναι λίγα, μικρά και εντοπίζονται στην περιπρωκτική περιοχή μπορούν να αντιμετωπιστούν με ειδικές αλοιφές που εφαρμόζονται τοπικά. Η αντιμετώπιση των κονδυλωμάτων πρωκτού μπορεί να πραγματοποιηθεί και με μεθόδους όπως αυτή της κρυοπηξίας, της ηλεκτροδιαθερμίας και της διαθερμοπηξίας με χρήση αργού. Τέλος, η θεραπεία εκλογής για κονδυλώματα μεγάλου μεγέθους είναι η χειρουργική εκτομή τους.

Ποια είναι η πιο σύγχρονη αντιμετώπιση κονδυλωμάτων πρωκτού;

Η πλέον σύγχρονη για τη θεραπεία των κονδυλωμάτων πρωκτού είναι η  αντιμετώπισή τους με τη χρήση λέιζερ. Ο καυτηριασμός των κονδυλωμάτων με λέιζερ αποτελεί την κατάλληλη θεραπεία τόσο για τα εσωτερικά κονδυλώματα, αλλά και για αυτά που βρίσκονται στην περιπρωκτική περιοχή. Η επέμβαση είναι σύντομη, πραγματοποιείται συνήθως με τοπική αναισθησία και πλεονεκτεί σε σχέση με τη χειρουργική αφαίρεσή τους. Ειδικότερα, τα πλεονεκτήματα της αφαίρεσης κονδυλωμάτων με τη χρήση λέιζερ είναι τα παρακάτω:

 • Ανώδυνη και αναίμακτη επέμβαση.
 • Απλή και σύντομη διαδικασία που δεν ξεπερνά τα 30 λεπτά.
 • Απουσία μετεγχειρητικού πόνου.
 • Δεν απαιτείται νοσηλεία.
 • Ο ασθενής επιστρέφει άμεσα στις καθημερινές του δραστηριότητες.
 • Μετά την επέμβαση δεν έχουν εντοπιστεί μετεγχειρητικές επιπλοκές.
 • Μπορεί να εφαρμοστεί ως θεραπεία εκλογής μετά από αποτυχημένες προσπάθειες αντιμετώπισης κονδυλωμάτων στο παρελθόν.

Συμβουλευτείτε τον Γενικό Χειρουργό Δημήτριο Γιάλβαλη σχετικά την αντιμετώπιση κονδυλωμάτων πρωκτού με τη χρήση λέιζερ. Ο ιατρός έχει αντιμετωπίσει πολλά περιστατικά κονδυλωμάτων, εφαρμόζοντας την άμεση και ανώδυνη τεχνική με λέιζερ. Εάν εμφανίζετε  κονδυλώματα πρωκτού,  επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας.

Επικοινωνήστε μαζί μας για το δικό σας περιστατικό