Εκκολπωματίτιδα

Τι είναι η εκκολπωματίτιδα;

Τα εκκολπώματα είναι σακοειδείς προσεκβολές του παχέος εντέρου και εμφανίζονται στα αδύναμα σημεία του μυϊκού τοιχώματος. Συνήθως εντοπίζονται σε σημεία από τα οποία διέρχονται αγγεία στο αριστερό τμήμα του παχέος εντέρου, στο σιγμοειδές. Εμφανίζονται ως αποτέλεσμα των πιέσεων που ασκούνται στον αυλό του εντέρου και αφορούν κυρίως μεγαλύτερους ασθενείς. Τα εκκολπώματα συνήθως δεν εμφανίζουν συμπτώματα και εντοπίζονται τυχαία στα πλαίσια απεικονιστικών ελέγχων. Όμως, ενδέχεται να μολυνθούν και να εμφανίσουν φλεγμονή και η κατάσταση αυτή ονομάζεται εκκολπωματίτιδα.

Ποια είναι τα αίτια εμφάνισής της;

Η εκκολπωματίτιδα προκαλείται όταν το στόμιο ενός ή περισσότερων εκκολπώματων αποφραχθεί. Η απόφραξη αυτή έχει ως αποτέλεσμα την πρόκληση φλεγμονής του εκκολπώματος. Δεν εμφανίζουν εκκολπωματίτιδα όλοι οι ασθενείς με εκκολπώματα. Στατιστικά εκκολπωματίτιδα εμφανίζει περίπου το 20% των ασθενών με εκκολπώματα του παχέος εντέρου.

Εκκολπωματίτιδα & Προδιαθεσικοί παράγοντες

Οι παράγοντες που έχουν ενοχοποιηθεί ότι αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης εκκολπωματίτιδας είναι οι κάτωθι:

 • Ηλικία (άνω των 50 ετών)
 • Κάπνισμα
 • Παχυσαρκία
 • Δίαιτα  φτωχή σε φυτικές ίνες
 • Συχνή κατανάλωση κόκκινου κρέατος
 • Συχνή κατανάλωση αλκοόλ
 • Καθιστική ζωή
 • Χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D
 • Συχνή λήψη μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων

Με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται η εκκολπωματίτιδα;

Το βασικό σύμπτωμα εκδήλωσης της εκκολπωματίτιδας είναι η εκδήλωση πόνου στο αριστερό κάτω μέρος της κοιλιάς. Ο πόνος συνήθως εκδηλώνεται απότομα και ενδέχεται να είναι έντονος ή να επιδεινώνεται σταδιακά. Εκτός από τον πόνο η εκκολπωματίτιδα μπορεί να εκδηλωθεί με συμπτώματα όπως:

 • Ναυτία
 • Εμετός
 • Πυρετός και ρίγη
 • Δυσκοιλιότητα ή διάρροια

Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση;

Η διάγνωση της εκκολπωματίτιδας είναι εύκολη, εάν έχουν ήδη διαγνωσθεί εκκολπώματα. Αν και για τη διάγνωση των εκκολπωμάτων απαιτείται η διενέργεια κολονοσκόπησης, επί υποψίας εκκολπωματίτιδας η διενέργεια της συγκεκριμένης εξέτασης δεν ενδείκνυται. Έτσι, σε αυτή την περίπτωση ο ασθενής υποβάλλεται σε εξετάσεις όπως αξονική τομογραφία κοιλίας ή και βαριούχο υποκλυσμό.

Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία για την αντιμετώπιση των εκκολπωματίτιδας;

Το κατάλληλο θεραπευτικό πλάνο για την αντιμετώπιση της εκκολπωματίτιδας εξαρτάται από τη βαρύτητα των συμπτωμάτων του ασθενούς. Σε ασθενείς με ήπια συμπτώματα αντιμετωπίζεται με συντηρητική θεραπεία που περιλαμβάνει αντιβιοτική αγωγή. Επίσης, συνιστάται υδρική δίαιτα, διευκολύνοντας έτσι τις κενώσεις.

Σε περιπτώσεις όπου ο ασθενής εμφανίζει συχνά επεισόδια εκκολπωματίτιδας ενδέχεται να υποβληθεί σε χειρουργική θεραπεία για την οριστική αντιμετώπιση των συμπτωμάτων.

Η χειρουργική μέθοδος μέσω της οποίας αντιμετωπίζεται η εκκολπωματίτιδα είναι η λαπαροσκοπική κολεκτομή. Η επέμβαση αυτή είναι ελάχιστα επεμβατική και κατά τη διάρκειά της αφαιρείται το πάσχον τμήμα του εντέρου, ανακουφίζοντας τους ασθενείς οριστικά από τα συμπτώματα. Τέλος, η επάνοδος του ασθενούς στις καθημερινές δραστηριότητες είναι άμεση  και η λειτουργία του εντέρου επανέρχεται στο φυσιολογικό μερικές ημέρες μετά τη διενέργεια της επέμβασης.

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές που ενδέχεται να εμφανίσει η εκκολπωματίτιδα, εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία;

Μετά τη διάγνωσή της, η εκκολπωματίτιδα χρήζει ιατρικής αντιμετώπισης. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία ενδέχεται να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές, όπως:

 • Συρίγγιο: η εκκολπωματίτιδαενδέχεται να προκαλέσει εντεροκυστικό συρίγγιο που εμφανίζεται μεταξύ παχέος εντέρου και ουροδόχου κύστης.
 • Διάτρηση εντέρου: η διάτρηση εντέρου λόγω ρήξης του εκκολπώματος είναι πιθανή, εάν η εκκολπωματίτιδα αφεθεί χωρίς θεραπεία. Επίσης, είναι πιθανή και η εκδήλωση περιτονίτιδας, μιας επείγουσας ιατρικής κατάστασης που χρήζει άμεσης χειρουργικής αντιμετώπισης.
 • Στένωση ή απόφραξη παχέος εντέρου: η εκδήλωση φλεγμονής εμποδίζει την ομαλή διέλευση των κοπράνων προκαλώντας στενώσεις στο έντερο ή απόφραξη σε κάποιο τμήμα του παχέος εντέρου.

Συμβουλευτείτε τον Γενικό Χειρουργό Δημήτριο Γιάλβαλη σχετικά με τις επιλογές θεραπείας για την αντιμετώπιση της εκκολπωματίτιδας. Ο ιατρός έχει πραγματοποιήσει πολλές επεμβάσεις  για την αντιμετώπιση προβλημάτων του γαστρεντερικού συστήματος με μεγάλη επιτυχία. Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας.

Επικοινωνήστε μαζί μας για το δικό σας περιστατικό