Θυρεοειδής Αδένας
Ο θυρεοειδής αδένας είναι ίσως ο σημαντικότερος αδένας του σώματός μας. Διακρίνεται από μεγάλη πολυπλοκότητα και οποιαδήποτε δυσλειτουργία του μπορεί να προκαλέσει στον άνθρωπο μια σειρά προβλημάτων υγείας.
Τι είναι ο θυρεοειδής αδένας και ποια η λειτουργία του;
Ο θυρεοειδής αδένας είναι ο μεγαλύτερος από τους ενδοκρινείς αδένες και βρίσκεται κάτω ακριβώς από τον λάρυγγα, στο πρόσθιο τμήμα του τραχήλου. Συνήθως ζυγίζει από 20-25 γραμμάρια και αποτελείται από δύο λοβούς , τον αριστερό και τον δεξιό, οι οποίοι ενώνονται μεταξύ τους με τον ισθμό. Οι δύο λοβοί είναι συνήθως ασύμμετροι, με τον δεξιό λοβό να είναι μεγαλύτερος από τον αριστερό.
Επιπροσθέτως, ο θυρεοειδής παράγει τρεις ορμόνες τη θυροξίνη (Τ4), την τριιωδοθυρονίνη (Τ3) και την καλσιτονίνη. Οι δύο πρώτες συμβάλλουν στην ωρίμανση και την ανάπτυξη όλων των κυττάρων, ρυθμίζοντας τον μεταβολισμό των κυττάρων. Η καλσιτονίνη ευθύνεται για τη ρύθμιση του ασβεστίου στο αίμα και εμφανίζει σπανίως διαταραχές.
Ποιες είναι οι παθήσεις του θυρεοειδούς και πώς ταξινομούνται;
Οι κύριες παθήσεις του θυρεοειδούς ταξινομούνται σε δύο κατηγορίες, τις μορφολογικές (ανατομικές) και τις λειτουργικές. Συνήθως οι μορφολογικές παθήσεις δεν επηρεάζουν τη λειτουργικότητα του αδένα, σε αντίθεση με τις λειτουργικές.
Οι παθήσεις του θυρεοειδούς είναι αρκετά συχνές και υπολογίζεται ότι περίπου διακόσια εκατομμύρια ανθρώπων παγκοσμίως έχουν κάποια ασθένεια που σχετίζεται με τον θυρεοειδή. Οι λειτουργικές παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα σχετίζονται με το εάν παράγεται η κατάλληλη ποσότητα ορμονών ή όχι.
Θυρεοειδής αδένας & Λειτουργικές παθήσεις
Εάν η ποσότητα ορμονών που παράγονται από τον θυρεοειδή είναι μεγαλύτερη από το φυσιολογικό, τότε μιλάμε για υπερθυρεοειδισμό. Αντιθέτως, η ανεπαρκής παραγωγή ορμονών χαρακτηρίζεται ως υποθυρεοειδισμός. Ο υποθυρεοειδισμός χαρακτηρίζεται από:
- Δυσκολία συγκέντρωσης
- Βραδυκαρδία
- Αύξηση βάρους
- Κόπωση και διαταραχές ύπνου
- Διαταραχές εμμήνου ρύσεως
- Δυσκοιλιότητα
- Κράμπες
- Ξηρότητα κ.ά.
Από την άλλη, οι ασθενείς με υπερθυρεοειδισμό εμφανίζουν την παρακάτω συμπτωματολογία:
- Μείωση βάρους
- Κόπωση και μυϊκή αδυναμία
- Διαταραχές ύπνου
- Ταχυκαρδία
- Έντονη εφίδρωση
- Υπερευαισθησία στη ζέστη
- Τρόμος χεριών
- Συχνές διάρροιες
- Διαταραχές και έντονες εναλλαγές διάθεσης
- Νευρικότητα-Ευερεθιστότητα
- Εξόφθαλμος (προεξοχή ματιών)
Η εκδήλωση του υπερθυρεοειδισμού μπορεί να οφείλεται είτε στη νόσο του Graves, είτε σε κάποιο τοξικό αδένωμα. Στην περίπτωση της νόσου του Graves ένα ειδικό αντίσωμα, το anti-TSH, προκαλεί την αυξημένη ποσότητα θυρεοειδικών ορμονών.
Τέλος, η θυρεοειδίτιδα Hasimoto είναι μια αυτοάνοση νόσος, όπου ο οργανισμός παράγει αντισώματα ενάντια του θυρεοειδούς αδένα. Έτσι, ο θυρεοειδής συνήθως υπολειτουργεί και εμφανίζεται υποθυρεοειδισμός.
Θυρεοειδής & Ανατομικές(Μορφολογικές) παθήσεις
Οι πιο συχνές μορφολογικές παθήσεις του θυρεοειδούς είναι η βρογχοκήλη, οι όζοι θυρεοειδούς και πιο σπάνια ο καρκίνος θυρεοειδούς.
Ως βρογχοκήλη ορίζεται η παθολογική κατάσταση κατά την οποία αυξάνεται το μέγεθος του θυρεοειδούς αδένα. Η βρογχοκήλη χαρακτηρίζεται ως απλή ή πολυοζώδης. Η απλή αφορά στην αύξηση μεγέθους όλου του θυρεοειδούς, ενώ η πολυοζώδης βρογχοκήλη χαρακτηρίζεται από πολλούς όζους διάσπαρτους.
Οι όζοι θυρεοειδούς είναι ευδιάκριτες μάζες στον θυρεοειδή αδένα. Εάν το μέγεθός τους είναι μικρό δεν εμφανίζουν συμπτώματα και εντοπίζονται τυχαία σε διενέργεια απεικονιστικών εξετάσεων. Αντιθέτως, εάν έχουν μεγάλο μέγεθος μπορεί να προκαλέσουν δυσκολία στην αναπνοή και την κατάποση. Τέλος μπορεί μονήρεις όζοι να προκαλέσουν υπερθυρεοειδισμό (τοξικό αδένωμα).
Τέλος, ο καρκίνος θυρεοειδούς τα τελευταία χρόνια εμφανίζει μεγάλη αύξηση, όμως οι περισσότεροι τύποι του είναι ιάσιμοι με την κατάλληλη χειρουργική θεραπεία. Εκδηλώνεται με τη μορφή όζων και μπορεί να παραμείνει ασυμπτωματικός για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα συμπτώματα που εκδηλώνονται σε μεταγενέστερα στάδια, με τοπική διόγκωση στον λαιμό που μπορεί να συνοδεύεται από βράγχος φωνής, δύσπνοια ή πόνο.
Πότε ο θυρεοειδής αδένας χρήζει χειρουργικής επέμβασης;
Στις περιπτώσεις όπου ο θυρεοειδής αδένας υπολειτουργεί, ο ασθενής λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή με την ορμόνη που λείπει, τη συνθετική θυροξίνη Τ4. Αντίθετα, στις περιπτώσεις όπου υπερλειτουργεί η θεραπευτική αντιμετώπιση μπορεί να περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή, χορήγηση ραδιενεργού ιωδίου ή χειρουργική επέμβαση.
Ειδικότερα, η χορήγηση αντιθυρεοειδικών φαρμάκων ρυθμίζει την παραγωγή των ορμονών του θυρεοειδούς. Επιπροσθέτως, η χορήγηση ραδιενεργού ιωδίου ως θεραπεία συνιστάται σε άτομα με νόσο Graves ή σε ασθενείς με όζους. Η χειρουργική επέμβαση του θυρεοειδούς προσφέρει οριστική θεραπεία και ανακούφιση από τα συμπτώματα, με την προϋπόθεση ότι ο ασθενείς θα πρέπει να λαμβάνει μέσω ενός φαρμάκου τις ορμόνες του θυρεοειδούς.
Ο Γενικός Χειρουργός Δημήτριος Γιάλβαλης, με εξειδίκευση στη χειρουργική ενδοκρινών αδένων, εφαρμόζει τις πιο σύγχρονες χειρουργικές μεθόδους για την αντιμετώπιση προβλημάτων του θυρεοειδούς. Γνωρίζοντας εν τω βάθει την παθολογία του θυρεοειδούς είναι ο πλέον κατάλληλος για την υπόδειξη της κατάλληλης χειρουργικής θεραπείας. Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας.
Δείτε στο παρακάτω link τον Κο Γιάλβαλη σε συνέντευξή που μιλά για την σύγχρονη χειρουργική αντιμετώπιση των παθήσεων του θυρεοειδούς.
Ο κος Γιάλβαλης καλεσμένος της Κας Φωτεινής Γεωργίου στην εκπομπή ” ΥΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ ” στον ΑΝΤ1, μιλά για την χειρουργική αντιμετώπιση καλοήθων και κακοήθων παθήσεων του θυρεοειδούς αδένα.
Ο κ. Γιάλβαλης έχει ειδικό ενδιαφέρον και πολυετή εμπειρία στη χειρουργική αντιμετώπιση καλοήθων και κακοήθων παθήσεων των ενδοκρινών αδένων!
Η χειρουργική μας ομάδα εφαρμόζει πρωτοποριακές μεθόδους με σκοπό την γρήγορη ανάρρωση εκάστοτε ασθενή αλλά και τον εκμηδενισμό της όποιας πιθανότητας επιπλοκών!