Γενική Χειρουργική

Κοιλιοκήλη

Τί είναι η κοιλιοκήλη;

Οι κοιλιοκήλες είναι λιγότερο συχνές από τις βουβωνοκήλες, με ποσοστό εμφάνισης και στα δύο φύλα περίπου 10%.

εγκυμοσύνη, η παχυσαρκία, οι μεγάλοι ενδοκοιλιακοί όγκοι και ο ασκίτης, όλα συμμετέχουν στην αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης, άρα και την αύξηση του μεγέθους μιας κοιλιοκήλης. Ένα άλλο επακόλουθο μπορεί να είναι η αυξημένη πιθανότητα περίσφιξης ή στραγγαλισμού του προπεριτοναικού λίπους, του επιπλόου ή του εντέρου που τυχόν αποτελούν το περιεχόμενο μιας κοιλιοκήλης.

Οι κοιλιοκήλες διακρίνονται στις: επιγαστρικές κήλεςομφαλοκήλεςμετεγχειρητικές κοιλιοκήλεςμηροκήλες και κήλες Spiegel, που περιγράφονται αναλυτικά σε άλλες ενότητες.

Πότε πρέπει να επισκεφθώ τον Χειρουργό;

Οι ασθενείς με κοιλιοκήλη μερικές φορές έχουν την αίσθηση μιας μάζας που προβάλλει από την κοιλιά τους, ειδικά αυτοί που κάνουν επαγγέλματα που απαιτείται άρση αντικειμένων μεγάλου βάρους, οι αθλητές άρσης βαρών, οι ασθενείς που έχουν χρόνιο βήχα ή άλλες καταστάσεις που αυξάνουν την πίεση στην κοιλιά (π.χ. δυσκοιλιότητα).

Αποτελέσματα ερευνών έχουν επισημάνει ότι άνθρωποι που εμφανίζουν κοιλιοκήλες έχουν λιγότερο κολλαγόνο τύπου Ι  και περισσότερη ελαστίνη στην λευκή γραμμή, από αυτούς που δεν έχουν κήλες. Αυτού του τύπου η διαταραχή δεν είναι εμφανής κλινικά, αλλά προδιαθέτει την δημιουργία κοιλιοκηλών.

Βέβαια, υπάρχουν και πιο πιο προφανή αίτια, όπως το τραύμα (μετά από τροχαίο ατύχημα ή αμβλύ τραύμα στην κοιλιά) που μπορούν να προκαλέσουν την δημιουργία μιας κοιλιοκήλης.

Ο χειρουργός είναι υπεύθυνος να διαγνώσει αλλά και να συμβουλεύσει τον ασθενή εάν η κήλη του χρειάζεται αντιμετώπιση και πότε!

Συμβουλευτείτε τον γενικό χειρουργό σας για τον καλύτερο τρόπο αποκατάστασης της κήλης σας.

Μέθοδοι Χειρουργικής Αποκατάστασης

Η κλασική ανοικτή τεχνική, ανεξάρτητα από τον τύπο της κήλης που αντιμετωπίζουμε χειρουργικά, αποτελεί ακόμα την πλέον διαδεδομένη και πιο συχνά χρησιμοποιούμενη μέθοδο αποκατάστασης διεθνώς.

Η επέμβαση μπορεί να πραγματοποιηθεί υπό γενικήεπισκληρίδιοραχιαία ή και περιοχική αναισθησία ανάλογα με την περίπτωση και τον ασθενή.

Διενεργείται με μια τομή πάνω από το σημείο της κήλης, ανεύρεση του σάκου και του περιεχομένου της κήλης και επιστροφή του ενδοκοιλιακά. Κατόπιν, τοποθετείται πλέγμα για ενίσχυση του χάσματος, το οποίο στηρίζεται συνήθως με ράμματα, με μεταλλικά κλιπς ή με ειδική κόλλα.

Ανάλογα με τον τύπο της κήλης, το πλέγμα τοποθετείται ενδοκοιλιακάκάτω από τους μυς ή πάνω από τις περιτονίες. Η διαδικασία επούλωσης αρχίζει με την ανάπτυξη ινώδους ιστού μέσα και γύρω από το πλέγμα, αμέσως μετά την τοποθέτησή του, ενσωματώνοντάς το ουσιαστικά στους γύρω ιστούς.

Ο ασθενής είναι σε θέση να κινητοποιηθεί άμεσα μετά την επέμβαση, με έλεγχο του πόνου με συνήθη παυσίπονα και πλήρη ανάρρωση από λίγες μέρες μέχρι 1 εβδομάδα, ανάλογα με την περίπτωση της κήλης.

Αρχικά, πραγματοποιούνται μικρές τομές στο δέρμα της κοιλιάς σε περιοχή μακριά από την κοιλιοκήλη. Κατόπιν, τοποθετούνται ειδικά trocar (σωλήνες), δια των οποίων περνούν μακριά εργαλεία μέσα στην κοιλιά, αφού τη φουσκώσουμε με αέριο.

Ο χειρουργός χειρουργεί με τα χέρια έξω από την κοιλιά παρακολουθώντας τις κινήσεις του στο εσωτερικό της,  μέσω του λαπαροσκοπίου (κάμερας) και μιας οθόνης. Αφού ξαναβάλει πίσω στην κοιλιά το περιεχόμενο της κήλης, μετρά το μέγεθος του χάσματος έτσι ώστε να τοποθετήσει το σωστό μέγεθος πλέγματος για να το ενισχύσει.

Συνήθως, βάσει και των κατευθυντήριων οδηγιών της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κήλης, το πλέγμα πρέπει να είναι 4 cm μεγαλύτερο από το χάσμα περιμετρικά.

διαβάστε αναλυτικά

Η τεχνική eTEP εξασφαλίζει αποτελεσματικήανώδυνη και αναίμακτη ενδοσκοπική θεραπεία κοιλιοκήλης, βουβωνοκήλης, κ.α. με άμεση κινητοποίηση του ασθενή και ακόμη πιο σύντομη επιστροφή στην καθημερινότητά του.

Η επεμβατική αυτή τεχνική πραγματοποιείται λαπαροσκοπικά ή ρομποτικά.

Πλέον της ελαχιστοποίησης της νοσηρότητας του ασθενή, συνιστάται και για την προσιτότητά της από άποψη κόστους, σε σχέση με τις προαναφερθέντες μεθόδους.

διαβάστε αναλυτικά

Επικοινωνήστε με τον γενικό χειρουργό Δρ, Δημήτρη Γιάλβαλη για να πάρετε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με την κοιλιοκήλη και την ενδεδειγμένη θεραπεία, που θα βελτιώσει την καθημερινότητά σας.

Η κοιλιοκήλη μπορεί να προκληθεί από τους εξής παράγοντες:

  • Εγκυμοσύνη
  • Υπερβολικό σωματικό βάρος
  • Άρση βάρους
  • Χρόνιος βήχας
  • Χρόνια δυσκοιλιότητα
  • Βαριά χειρωνακτική εργασία

 

  • Επιγαστρική κήλη
  • Μετεγχειρητική κήλη
  • Ομφαλοκήλη
  • Κήλη Spiegel

 

Διότι, η κοιλιοκήλη μπορεί να οδηγήσει σε περίσφιξη, όπου τμήμα του ενδοκοιλιακού οργάνου εκτίθεται για μεγάλο χρονικό διάστημα εκτός του κοιλιακού τοιχώματος και ισχαιμεί. Η περίσφιξη είναι μια επώδυνη κατάσταση, η οποία χρήζει χειρουργική αντιμετώπιση.

 

Ο εξειδικευμένος γενικός χειρουργός θα εξετάσει κλινικά τον ασθενή και θα κρίνει ποια είναι η κατάλληλη μέθοδος αντιμετώπισης για τον ασθενή. Συνήθως, η κλινική εξέταση αρκεί για την επιβεβαίωση της κοιλιοκήλης. Εάν, όμως, το κρίνει απαραίτητο ο γενικός χειρουργός μπορεί να ζητήσει τη λήψη απεικονιστικών εξετάσεων.

Η κοιλιοκήλη αντιμετωπίζεται χειρουργικά και οι μέθοδοι είναι οι ακόλουθοι:

  • Κλασική ανοικτή μέθοδος
  • Λαπαροσκοπική μέθοδος
  • Ελάχιστα επεμβατική τεχνική- e-TEP RS
  • Ρομποτική τεχνική e-TEP RS

Επικοινωνήστε μαζί μας για το δικό σας περιστατικό