Γενική Χειρουργική
Σμηγματογόνες Κύστεις
Οι δερματικές κύστεις, επίσης γνωστές ως σμηγματογόνες κύστεις, αποτελούν ομαλές, σκληρής σύστασης, μάζες. Οι κύστεις αυτές είναι γεμάτες συνήθως με παχύρευστο λευκό υγρό (σμήγμα) και εντοπίζονται στον υποδόριο ιστό κάτω από το δέρμα. Δημιουργούνται σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος, ενώ πιο συχνά επηρεάζουν το πρόσωπο, το λαιμό και τον κορμό. Μια σμηγματογόνος κύστη μπορεί να εμφανιστεί ακόμη και στο τριχωτό της κεφαλής.
Οι επιδερμικές ή δερματικές κύστεις, όπως αποκαλούνται ιατρικά, είναι καλοήθεις και συνήθως δεν προκαλούν προβλήματα. Είναι συχνές, αφού επηρεάζουν τουλάχιστον το 20% των ενηλίκων. Τέλος, μπορεί να κυμαίνονται σε μέγεθος από μερικά χιλιοστά έως 5 εκατοστά σε διάμετρο.
Δεν προκαλούν πόνο εκτός εάν φλεγμάνουν, τραυματιστούν ή επιμολυνθούν. Εάν δημιουργηθεί απόστημα η κύστη μπορεί σκάσει προς τα έξω.
Γιατί εμφανίζονται οι σμηγματογόνες κύστεις;
Οι δερματικές κύστεις αναπτύσσονται, όταν τα κύτταρα των σμηγματογόνων αδένων, που βρίσκονται δίπλα στους θύλακες των τριχών κάτω από την επιδερμίδα πολλαπλασιάζονται και αντί να βγαίνουν στην επιφάνεια του δέρματος και να αποβάλλονται, εγκλωβίζονται στον υποδόριο ιστό.
Η αιτία της κύστης δεν είναι όμως πάντα προφανής. Το σύνδρομο Gardner, για παράδειγμα, είναι μια γενετική πάθηση που συνδέεται με δερματικές κύστεις.
Τι μπορούν να προκαλέσουν;
Οι περισσότερες κύστεις μπορεί να βρίσκονται στο σώμα μας για χρόνια και να μην προκαλούν τίποτα, ούτε να μεγαλώνουν σε μέγεθος. Η πιο πιθανή επιπλοκή, που μπορεί να προκληθεί οποιαδήποτε χρονική στιγμή, είναι η φλεγμονή δηλαδή μια λοίμωξη των ιστών γύρω από την κύστη ή ένα απόστημα μέσα στην κοιλότητα της κύστης. Το αίτιο είναι η είσοδος βακτηρίων της επιδερμίδας στην κύστη συνήθως λόγω κάποιου ακούσιου τραυματισμού ή τριβής. Σε αυτή την περίπτωση, τα βακτήρια θα αναπτυχθούν σε αναερόβιες συνθήκες και θα προκαλέσουν λοίμωξη.
Τις περισσότερες φορές οι κύστεις είναι ευκίνητες μάζες του υποδορίου. Ωστόσο, σπανιότερα και συνήθως μια χρόνια κύστη μπορεί να μεγαλώσει σε μέγεθος και να επεκταθεί βαθύτερα στις στιβάδες του δέρματος και να δημιουργήσει ισχυρές συμφύσεις με τους γύρω ιστούς. Σε αυτές τις περιπτώσεις καλό θα ήταν ο ασθενής να επισκεφθεί χειρουργό για εκτίμηση.
Σμηγματογόνες κύστεις: Ποια είναι η θεραπεία τους;
Οι περισσότερες δερματικές κύστεις δεν χρειάζονται θεραπεία, παρόλα αυτά μπορεί να χρειαστεί χειρουργική αφαίρεση της κύστης, εάν προκαλεί ενόχληση. Η θεραπεία τους εξαρτάται από την κατάσταση που βρίσκονται, όταν ο ασθενής απευθυνθεί στον χειρουργό ήτοι:
- Μολυσμένες κύστεις και περικυστικός φλέγμων
Όταν υπάρχει ενεργός φλεγμονή των ιστών πέριξ της κύστης συνήθως αρχικά επιχειρείται συντηρητική θεραπεία με αντιβιοτικά. Η θεραπεία με τη χρήση αντιβιοτικών αρκετές φορές είναι επιτυχής. Αφού υποχωρήσει η φλεγμονή, κατόπιν θα πρέπει να προγραμματιστεί η χειρουργική αφαίρεσή της για να αποφευχθεί η υποτροπή.
- Επιδερμικό Απόστημα
Όταν η κύστη έχει πια αποστηματοποιηθεί ή η προηγούμενη παραπάνω αγωγή που περιγράψαμε έχει αποτύχει, τότε είναι απαραίτητη η χειρουργική διάνοιξη. Η χειρουργική διάνοιξη συνοδεύεται με παροχέτευση του πυώδους περιεχομένου της κύστης με μια μικρή τομή.
Σε αυτή την περίπτωση είναι πολύ δύσκολο να αφαιρεθεί ταυτοχρόνως όλο το τοίχωμα της κύστης. Αυτό συμβαίνει λόγω του γεγονότος ότι είναι ισχυρά κολλημένη στους γύρω ιστούς λόγω της έντονης ενεργού φλεγμονής. Έτσι, ο κίνδυνος της επανεμφάνισης της κύστης είναι υπαρκτός. Να σημειωθεί ότι μετά την διάνοιξη, θα χρειαστεί ο ασθενής να πλένει με φυσιολογικό ορό την κοιλότητα μέχρις ότου αυτή να επουλωθεί από μέσα προς τα έξω.
- Μη μολυσματική κύστη
Η κύστη που είναι σε ψυχρή κατάσταση μπορεί να αφαιρεθεί χειρουργικά ριζικά.
Η χειρουργική εκτομή της κύστης περιλαμβάνει τα εξής στάδια :
- Τοπική αναισθησία, για να μουδιάσει την περιοχή
- Μικρή τομή το δέρμα, αφαίρεση και συρραφή του τραύματος
Πλέον η αντιμετώπιση των σμηγματογόνων κύστεων είναι μια εύκολη υπόθεση. Ο γενικός χειρουργός Δημήτριος Γιάλβαλης έχοντας αφαιρέσει με επιτυχία πολλές σμηγματογόνες κύστεις χωρίς επιπλοκές είναι ο πλέον κατάλληλος για να σας προσφέρει ένα άριστο αισθητικό αποτέλεσμα. Επικοινωνήστε μαζί μας για να λάβετε εξατομικευμένη διάγνωση για την κύστη σας και τη θεραπεία εκλογής που αρμόζει στην περίπτωσή σας.
Γιατί δημιουργούνται;
Όταν τα κύτταρα των σμηγματογόνων αδένων πολλαπλασιάζονται και εγκλωβίζονται κάτω από την επιφάνεια του δέρματος, οδηγούν στην ανάπτυξη σμηγματογόνων κύστεων.
Είναι επικίνδυνες;
Οι σμηγματογόνες κύστεις είναι καλοήθεις και συνήθως δεν προκαλούν σοβαρά προβλήματα στους ασθενείς. Η πιο πιθανή επιπλοκή που μπορεί να προκαλέσει μια δερματική κύστη είναι η εκδήλωση φλεγμονής, η οποία προκαλείται από κάποια λοίμωξη των ιστών γύρω ή εντός της κύστης, η οποία μπορεί να εξελιχθεί σε απόστημα
Σε ποια σημεία εμφανίζονται οι σμηγματογόνες κύστεις;
Μπορεί να εμφανιστούν σε όλο το σώμα, όμως συχνότερα εντοπίζονται στα παρακάτω σημεία:
- Τριχωτό της κεφαλής
- Πρόσωπο
- Λαιμό
- Κορμό κ.ά.
Με ποια συμπτώματα εμφανίζονται;
Οι δερματικές κύστεις δεν προκαλούν συνήθως συμπτώματα και το μέγεθός τους είτε παραμένει το ίδιο με το πέρασμα των ετών, είτε μπορεί να αυξηθεί.
Πώς αντιμετωπίζονται οι σμηγματογόνες κύστες;
Αφαιρούνται εύκολα και άμεσα με τοπική αναισθησία. Η κύστη αφαιρείται ολόκληρη μέσω μιας μικρής τομής. Μετά την αφαίρεση της κύστης ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει άμεσα στις καθημερινές του δραστηριότητες.
Σε ποιον πρέπει να απευθυνθώ για την αφαίρεση μιας σμηγματογόνου κύστης;
Εάν εμφανίζετε σμηγματογόνες κύστεις, για την αφαίρεσή τους θα πρέπει να απευθυνθείτε σε έναν γενικό χειρουργό.