Κήλη των αθλητών

Τι ορίζεται ως κήλη των αθλητών;

Η κήλη των αθλητών είναι μια πάθηση που προκαλεί έντονο πόνο στη βουβωνική χώρα. Η ομοιότητα των συμπτωμάτων της με αυτά της βουβωνοκήλης οδήγησε στη λανθασμένη χρήση του όρου «κήλη των αθλητών» για την περιγραφή της. Στη βιβλιογραφία η κήλη των αθλητών ορίζεται και ως σύνδρομο κοιλιακών προσαγωγών ή αθλητική ηβαλγία, αφού στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για κήλη. Εκτός από τους αθλητές μπορεί να εμφανιστεί και σε άτομα με έντονη σωματική καταπόνηση (π.χ. εργάτες).

Πώς προκαλείται;

Βασικό αίτιο πρόκλησης της κήλης των αθλητών είναι η αποδυνάμωση του οπίσθιου τοιχώματος της βουβωνικής περιοχής. Η αποδυνάμωση αυτή είναι αποτέλεσμα των επαναλαμβανόμενων κακώσεων στην περιοχή κατά τη διάρκεια της αθλητικής δραστηριότητας. Πιο συγκεκριμένα, οι απότομες και στροφικές κινήσεις της λεκάνης και οι κλωτσιές είναι κινήσεις που αποδυναμώνουν το οπίσθιο τοίχωμα του βουβωνικού σωλήνα.

Ποιοι είναι πιο επιρρεπείς στην εκδήλωση της κήλης των αθλητών;

Η εμφάνιση της κήλης των αθλητών είναι πιο πιθανή σε αθλητές των οποίων η αθλητική δραστηριότητα περιλαμβάνει απότομες επιταχύνσεις ή αλλαγές κατεύθυνσης. Ειδικότερα, οι αθλητές- επαγγελματίες ή ερασιτέχνες- που εκδηλώνουν κήλη των αθλητών ασχολούνται συνήθως με αθλήματα όπως:

  • Ποδόσφαιρο
  • Μπάσκετ
  • Τένις
  • Σκι
  • Χόκεϊ επί πάγου
  • Πάλη

Τέλος, το ανδρικό φύλο φαίνεται να είναι πιο επιρρεπές στην εκδήλωσή της σε σχέση με το γυναικείο και πιο επιρρεπής είναι η ηλικιακή ομάδα από 25 έως 30 ετών.

Με ποια συμπτώματα εμφανίζεται;

Βασικό σύμπτωμα της κήλης των αθλητών είναι ο έντονος πόνος στη μηροβουβωνική περιοχή τη στιγμή εκδήλωσης του τραυματισμού. Ο πόνος ενδέχεται να υποχωρεί σε περιόδους ανάπαυσης, όμως εμφανίζεται εκ νέου κατά την έναρξη της αθλητικής δραστηριότητας. Επίσης, εμφανίζεται συνήθως μονόπλευρα και ενδέχεται να αντανακλά στους γλουτιαίους μύες, στο περίνεο και στους όρχεις. Τέλος, ο πόνος επιδεινώνεται σε περιπτώσεις που αυξάνεται η ενδοκοιλιακή πίεση,  για παράδειγμα όταν ο ασθενής φτερνίζεται ή βήχει.

Με ποιον τρόπο πραγματοποιείται η διάγνωση της κήλης των αθλητών;

Η διάγνωση της κήλης των αθλητών είναι δύσκολη, αφού τα συμπτώματά της είναι όμοια με αυτά της βουβωνοκήλης. Επίσης, πολλοί αθλητικοί τραυματισμοί ενδέχεται να προκαλέσουν πόνο στη βουβωνική περιοχή, οδηγώντας σε λανθασμένη διάγνωση. Ουσιαστικά η διάγνωση προκύπτει δια του αποκλεισμού άλλων αιτίων, μέσω της κλινικής εξέτασης του ασθενούς και απεικονιστικών εξετάσεων, όπως μαγνητική τομογραφία και υπερηχογράφημα.

Κήλη των αθλητών & Αντιμετώπιση

Η αντιμετώπιση της κήλης των αθλητών εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως η ηλικία, η συνολική κατάσταση της υγείας του ασθενούς και το μέγεθος του τραυματισμού.

Σε πρώτο στάδιο η πάθηση αντιμετωπίζεται με συντηρητικά μέτρα, τα οποία στοχεύουν στην ύφεση των συμπτωμάτων και στην ενδυνάμωση της περιοχής. Πιο συγκεκριμένα προτείνεται:

  • Ανάπαυση
  • Τροποποίηση δραστηριοτήτων
  • Φυσικοθεραπεία
  • Χρήση φαρμακευτικής αγωγής (αντιφλεγμονώδη και κορτικοστεροειδή)

Όμως, στην πλειονότητα των περιπτώσεων η συντηρητική θεραπεία αποτυγχάνει και τα συμπτώματα επανεμφανίζονται. Έτσι, η χειρουργική αντιμετώπιση αποτελεί μονόδρομο. Η χειρουργική αποκατάσταση της κήλης πραγματοποιείται λαπαροσκοπικά και η επάνοδος του ασθενούς στις καθημερινές δραστηριότητες πραγματοποιείται άμεσα.

 Στόχος της επέμβασης είναι η ενδυνάμωση του οπίσθιου κοιλιακού τοιχώματος και επιτυγχάνεται μέσω τριών μικρών τομών που δεν ξεπερνούν τα 10 χιλ. Η ενίσχυση αυτή επιτυγχάνεται με την τοποθέτηση πλέγματος.

Ο ασθενής παίρνει εξιτήριο την ίδια μέρα και μετά από ένα μήνα μπορεί να επιστρέψει πλήρως στις αθλητικές του δραστηριότητες, μετά από σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα.

Ο Γενικός Χειρουργός Δημήτρης Γιάλβαλης έχει πραγματοποιήσει με επιτυχία πολλές επεμβάσεις λαπαροσκοπικής αποκατάστασης κηλών με την σύγχρονη τεχνική e-TEP / e-TEP RS. Επίσης, ο ιατρός είναι πιστοποιημένος στη χρήση της Ρομποτικής κονσόλας Da Vinci S, από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη χρήση της τελευταίας γενιάς Ρομποτικού συστήματος Da Vinci Xi. Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας.

Επικοινωνήστε μαζί μας για το δικό σας περιστατικό