Λαπαροσκοπική Χειρουργική

Οι ραγδαίες εξελίξεις στην τεχνολογία δεν θα μπορούσαν να μην αφορούν και τον τομέα της Χειρουργικής. Οι εφαρμογές, λοιπόν, της σύγχρονης λαπαροσκοπικής χειρουργικής, αλλά και της επαναστατικής ρομποτικής χειρουργικής, παρέχονται πλέον για την επεμβατική θεραπεία ολοένα και περισσότερων παθήσεων. Έτσι, βασικά ζητούμενα για κάθε έναν από τους ασθενείς, όπως ο πολύ πιο μικρός χρόνος αποθεραπείας και ο εκμηδενισμός του πόνου, είναι εξασφαλισμένα.

Τι είναι η ελάχιστα επεμβατική λαπαροσκοπική χειρουργική;

Η λαπαροσκοπική χειρουργική είναι μία ελάχιστα επεμβατική μέθοδος, που έχουμε στη διάθεσή μας, και σημαίνει με απλά λόγια μια ή περισσότερες μικρές τομές (1cm), αντί για μια μεγάλη τομή.

Δια των τομών αυτών εισέρχονται ειδικοί κυλινδρικοί σωλήνες (trocar), οι οποίοι διαθέτουν βαλβίδα συγκράτησης του ενδοπεριτοναικού αερίου και ταυτόχρονα επιτρέπουν τη δίοδο δια αυτών διαφόρων λεπτών μακρών ειδικών εργαλείων, καθώς και της κάμερας.

Ο χειρουργός, αφού διοχετεύσει αέριο στην κοιλιά και αυτή διαταθεί (φουσκώσει) σαν ένα μπαλόνι, δημιουργεί τον κατάλληλο χώρο για να πραγματοποιήσει την οποιαδήποτε επέμβαση. Εισέρχεται αρχικά η κάμερα υψηλής ευκρίνειας και μεγέθυνσης (σαν τηλεσκόπιο), η οποία διαθέτει και τον κατάλληλο φωτισμό, και ο χειρουργός διενεργεί την επέμβαση παρακολουθώντας την εικόνα της κάμερας σε μια τηλεόραση.

Όταν η κάμερα χρησιμοποιείται για επεμβάσεις στην κοιλιά, τότε η επέμβαση καλείται Λαπαροσκόπηση. Όταν χρησιμοποιείται στον Θώρακα, τότε καλείται Θωρακοσκόπηση και όταν είναι σε μια άρθρωση (π.χ. γόνατο) Αρθροσκόπηση.

O Δρ. Γιάλβαλης ως εξειδικευμένος γενικός χειρουργός, εφαρμόζει πρωτοποριακές μέθοδους με σκοπό την γρήγορη ανάρρωση εκάστοτε ασθενή αλλά και τον εκμηδενισμό της όποιας πιθανότητας επιπλοκών!

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα για τον ασθενή;

Η λαπαροσκοπική χειρουργική προσφέρει στον ασθενή μία σειρά από πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα, διεγχειρητικά και κυρίως μετεγχειρητικά, και αυτά είναι τα εξής:

  • Είναι ελάχιστα επεμβατική, χωρίς σημαντικό χειρουργικό τραύμα.
  • Η απώλεια αίματος είναι ελάχιστη.
  • Ο χειρουργικός τραυματισμός των ιστών είναι πολύ μικρότερος.
  • Η ανάρρωση είναι πολύ γρήγορη.
  • Ο χρόνος νοσηλείας είναι πολύ σύντομος.
  • Το κόστος της νοσηλείας είναι μειωμένο.
  • Η επιστροφή στην εργασία και τις καθημερινές δραστηριότητες είναι άμεση.
  • Οι μετεγχειρητικές επιπλοκές που σημειώνονται είναι ελάχιστες (π.χ. κήλη, χρόνιος πόνος και διαπύηση, αλλά και στο καρδιαγγειακό και αναπνευστικό σύστημα).
  • Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι μειωμένος στο ελάχιστο.
  • Οι επιπτώσεις στη δημιουργία μετεγχειρητικών συμφύσεων είναι μειωμένες.

Επιπλέον, η εικόνα μεγεθύνεται κατά 10-15 φορές και ο φωτισμός είναι πολύ καλύτερος, οπότε ο χειρουργός έχει πολύ πιο καθαρή εικόνα συγκριτικά με παλαιότερες μεθόδους. Τέλος, δεν υπάρχει επαφή με το αίμα του ασθενή και έτσι η χειρουργική ομάδα είναι απολύτως προστατευμένη έναντι της πιθανής μετάδοσης ιογενών λοιμώξεων (π.χ. ηπατίτιδα, AIDS).

Ο Δρ. Γιάλβαλης συνεργάζεται με τα πιο διακεκριμένα ιδιωτικά θεραπευτήρια, έτσι ώστε να παρέχει εξειδικευμένες χειρουργικές πράξεις, με τις πλέον σύγχρονες μεθόδους και αναβαθμισμένο τεχνολογικά εξοπλισμό, πάντα προς όφελος του κάθε ασθενή του!

Πού μπορεί να εφαρμοστεί η λαπαροσκοπική χειρουργική;

Οι εφαρμογές της ελάχιστα επεμβατικής λαπαροσκοπικής μεθόδου είναι πολλαπλές και αφορούν τη βιοψία των ενδοκοιλιακών οργάνων, αλλά και ένα μεγάλο μέρος των χειρουργικών επεμβάσεων. Επιγραμματικά αυτές είναι οι εξής:

Ρομποτική Χειρουργική

Οι εξελίξεις στον τομέα της Χειρουργικής, όμως, δεν σταματούν στη λαπαροσκοπική χειρουργική. Έτσι, οι χειρουργοί έχουν πλέον την επιλογή να διενεργούν επεμβάσεις με τη βοήθεια ρομποτικών συστημάτων, για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα.

Το πρώτο ρομποτικό σύστημα για το οποίο δόθηκε άδεια λειτουργίας ήταν το Da Vinci το 2000. Έκτοτε η ρομποτική χειρουργική έχει μπει για τα καλά στη φαρέτρα των χειρουργών όλων των ειδικοτήτων, κατακτώντας έναν σημαντικό ρόλο στη διενέργεια συγκεκριμένων επεμβάσεων με ακρίβειαμεγαλύτερη αποτελεσματικότηταευχέρεια και ευκολία τόσο για τον ασθενή όσο και για τον χειρουργό.

Ταυτόχρονα τα ρομποτικά συστήματα εξελίχθηκαν, φθάνοντας στο 2014 όπου έχουμε την κατασκευή του υπερσύγχρονου συστήματος Da Vinci Xi. Η βασική του διαφορά από τα προηγούμενα συστήματα είναι ότι οι βραχίονές του είναι πιο ευέλικτοι και με ανεξάρτητη λειτουργία, ομοιάζοντας όταν κινούνται τις κινήσεις που φυσιολογικά θα έκανε το χέρι του χειρουργού. Προσφέρουν, έτσι, ακόμη μεγαλύτερη ακρίβεια ακόμα και σε τεχνικά δύσκολες συνθήκες κατά τη διάρκεια μιας επέμβασης.

Οι εφαρμογές της ελάχιστα επεμβατικής ρομποτικής μεθόδου είναι πολλαπλές και αφορούν τη βιοψία των ενδοκοιλιακών οργάνων, αλλά και ένα μεγάλο μέρος των χειρουργικών επεμβάσεων. Επιγραμματικά αυτές είναι οι εξής:

ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΧΟΛΟΚΥΣΤΕΚΤΟΜΗ
ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΒΟΥΒΩΝΟΚΗΛΗ
ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ
ΚΟΛΕΚΤΟΜΗ
ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΚΟΙΛΙΟΚΗΛΗ
ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΣΠΛΗΝΕΚΤΟΜΗ
ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΕΠΙΝΕΦΡΙΔΕΚΤΟΜΗ
ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΓΑΣΤΡΕΚΤΟΜΗ

Επικοινωνήστε με τον γενικό χειρουργό Δρ. Δημήτρη Γιάλβαλη για να ενημερωθείτε σχετικά με τις δυνατότητες που έχει η Λαπαροσκοπική χειρουργική ή ακόμα η πιο σύγχρονη ρομποτική. Μάθετε όλες τις λεπτομέρειες σχετικά με την επέμβαση που σας ενδιαφέρει, προγραμματίστε τη άμεσα με τον εξειδικευμένο χειρουργό και βελτιώστε τη ζωή σας.

Επικοινωνήστε μαζί μας για το δικό σας περιστατικό