Επεμβάσεις LASER

Laser Θεραπεία για Αιμορροΐδες

Οι αιμορροΐδες (ή αιμορροϊδοπάθεια), είτε σε πιο αρχικά είτε σε προχωρημένα στάδια και εξαιτίας διαφόρων παραγόντων, απασχολούν μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Αναφορικά με τις επιλογές θεραπείας για τις συμπτωματικές αιμορροΐδες, αυτές ποικίλλουν και εξελίσσονται με την πάροδο του χρόνου.

Ο εξειδικευμένος και έμπειρος χειρουργός Δρ. Δημήτρης Γιάλβαλης εφαρμόζει επιτυχώς, μεταξύ άλλων πρωτοποριακών μεθόδων, την θεραπεία laser στις αιμορροΐδες, που υπόσχεται άμεση και χωρίς επιπλοκές ανάρρωση.

Χειρουργικές και μη μέθοδοι αντιμετώπισης

Σε αρχικά στάδια, τα μέτρα περιλαμβάνουν συντηρητική ιατρική αντιμετώπιση με αλλαγή της διατροφής και των κακών συνηθειών αφόδευσης, αλλά και τη χρήση χλιαρών λουτρών και ειδικών κορτιζονούχων αλοιφών.

Τα παραπάνω μέτρα υπάγονται στις μη χειρουργικές μεθόδους θεραπείας και μπορούν να εφαρμοστούν όταν πρόκειται για αιμορροΐδες βαθμού 1 ή 2. Ωστόσο, τις περισσότερες φορές, ο ασθενής αμελεί την έγκαιρη επίσκεψη στον γιατρό και τα συντηρητικά μέτρα δεν μπορούν να ελέγξουν και να αντιμετωπίσουν επιτυχώς τα συμπτώματα.

Έτσι, η πάθηση χρονίζει, έχουμε εξάρσεις και υφέσεις και ο κατάλληλος γιατρός είναι ο εξειδικευμένος χειρουργός, ο οποίος δεν έχει άλλη επιλογή από τη χειρουργική θεραπεία των αιμορροΐδων.

Πότε είναι απαραίτητη η χειρουργική θεραπεία;

Μερικές από τις ενδείξεις, που κάνουν το χειρουργείο απολύτως αναγκαίο, μπορεί να είναι οι εξής:

  • Η παρουσία σημαντικά προχωρημένου βαθμού αιμορροϊδικής νόσου (3ου ή 4ου βαθμού), όπου οι αιμορροϊδικοί όζοι προβάλλουν μερικώς ή ολικώς από τον πρωκτό.
  • Η παρουσία έντονου οιδήματος εντός του ορθού, λόγω μεγάλου όγκου αιμορροϊδικής μάζας που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί συντηρητικά, προκαλεί έντονη δυσκοιλιότητα και πίεση στην αφόδευση.
  • Η ενδεχόμενη ταυτόχρονη παρουσία ραγάδας (συχνό φαινόμενο), η οποία λόγω της παρακείμενης αιμορροϊδικής νόσου δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί επιτυχώς με συντηρητικά μέσα. Αυτό συμβαίνει, διότι δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος δυσκοιλιότητας και συνεχιζόμενης αυξημένης πίεσης στο ορθό.
  • Η σημαντικής ποσότητας αιμορραγία (ζωηρού κόκκινου αίματος) από το ορθό ή ο έντονος πόνος λόγω εκτεταμένης θρόμβωσης.
  • Η αποτυχία της όποιας συντηρητικής θεραπείας σκληροθεραπείας, ενδοσκοπικής απολίνωσης με λάστιχο (band) κτλ.

Διαδικασία αιμορροϊδοπλαστικής με laser

Η νέα αιμορροϊδοπλαστική με τη χρήση λέιζερ (HeLP) είναι η πιο σύγχρονη και ιδιαίτερα αποτελεσματική τεχνική αντιμετώπισης των αιμορροΐδων. Προτιμάται πλέον σε πολλές περιπτώσεις αιμορροϊδοπάθειας και πραγματοποιείται μέσω της διοδικής οπτικής ίνας laser 1470nm με τον τρόπο που περιγράφεται παρακάτω.

Ο ασθενής, ο οποίος βρίσκεται συνήθως υπό γενική αναισθησία, τοποθετείται σε θέση λιθοτομής. Σε κάθε αιμορροϊδικό όζο ξεχωριστά προωθείται ο κρυσταλλικός laser στειλεός (πρόκειται για μια οπτική ίνα με ένα ειδικό κωνικό γυάλινο άκρο) απαλά μέσα και κάτω από τον βλεννογόνο. Ο στόχος είναι να φτάσει στο απώτερο ορθό, τουλάχιστον 2,5 εκατοστά πάνω από το επίπεδο της οδοντωτής γραμμής.

Το γυάλινο άκρο του στειλεού laser είναι αιχμηρό και βοηθά στην εύκολη διείσδυση κάτω από τον αιμορροϊδικό ιστό με μεγαλύτερη ακρίβεια. Ταυτόχρονα, είναι υπό άμεση όραση καθώς παράγει ένα κόκκινο φως στην άκρη του.

Η ενέργεια που παρέχει είναι ήπιας έντασης (συνήθως 6-7 watt) και τροφοδοτείται ομοιογενώς στους ιστούς σε παλμούς (συνήθως 6 ανά δευτερόλεπτο με 1 δευτερόλεπτο παύση) και σε βάθος μέχρι 4mm, οπότε δεν υπάρχει περίπτωση πρόκλησης βλάβης στο τοίχωμα του εντέρου.

Ακολουθούν επαναλήψεις και κυκλοτερείς κινήσεις τραβώντας τον στειλεό, όπου εφαρμόζεται η ενέργεια του laser σε όλη την έκταση του προσβεβλημένου ιστού, μέχρι το επίπεδο της οδοντωτής γραμμής. Προκαλείται, λοιπόν, θερμική συρρίκνωση των αγγείων της αιμορροΐδας, η οποία είναι ορατή αμέσως μετά την εφαρμογή.

Στις περισσότερες περιπτώσειςη εφαρμογή ραμμάτων δεν είναι κάτι που χρειάζεται. Εξαιρούνται οι περιπτώσεις, όπου η απολίνωση της τροφοφόρου αρτηρίας της αιμορροΐδας με απορροφήσιμα ράμματα είναι απαραίτητη.

Αυτό που θα πρέπει να έχετε υπόψη είναι πως η αιμορροϊδοπλαστική με λέιζερ είναι μία από τις ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές, κατά την οποία δεν πραγματοποιείται εκτομή (κόψιμο). Με λίγα λόγια, μέσω μιας μικρής τομής από την οποία εισάγεται ο ειδικός καθετήρας, πραγματοποιείται υποβλεννογόνιος εφαρμογή ενέργειας laser με αποτέλεσμα να συρρικνώνεται ο αιμορροϊδικός ιστός.

Πλεονεκτήματα της νέας τεχνικής με laser

Η νέα αυτή τεχνική με τη χρήση laser εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια και, βάσει πρόσφατων μελετών, φαίνεται να παρουσιάζει πολλά πλεονεκτήματα συγκριτικά με την κλασική αιμορροϊδεκτομή.

Η τεχνική με τη χρήση λέιζερ, λοιπόν, φαίνεται να επενεργεί θετικά στα εξής σημεία:

  • Είναι ανώδυνη ή με ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο.
  • Η ποιότητα της μετεγχειρητικής ανάρρωσης είναι σαφώς καλύτερη και, έτσι, η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες είναι άμεση.
  • Σε αντίθεση με την κλασική μέθοδο, δεν παρουσιάζονται σημαντικές επιπλοκές.
  • Οι υποτροπές που έχουν σημειωθεί είναι ελάχιστες.

Οποιαδήποτε επέμβαση για την αφαίρεση των αιμορροΐδων ή θεραπεία αυτών με laser, για να είναι ορθή και αποτελεσματική πρέπει να γίνεται από έμπειρους και εκπαιδευμένους χειρουργούς. Τόσο η εμπειρία όσο και η εκπαίδευση του χειρουργού γύρω από τις σύγχρονες τεχνικές laser αποτελούν βασικά συστατικά μιας επιτυχημένης επέμβασης.

Ο εξειδικευμένος χειρουργός θα πρέπει να είναι σε θέση να επιλέξει την κατάλληλη τεχνική ή να την τροποποιήσει, ανάλογα με την εκάστοτε περίπτωση ασθενή. Επιπλέον, θα πρέπει να έχει γνώση και του τρόπου με τον οποίο θα μπορέσει να αντιμετωπίσει ή να αποκαταστήσει τυχόν επιπλοκές.

Επικοινωνήστε με τα ιατρεία μας για να πάρετε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με τη νέα laser θεραπεία για τις αιμορροΐδες (τιμήλεπτομέρειες διαδικασίας και άλλες).

Επικοινωνήστε μαζί μας για το δικό σας περιστατικό