Γενική Χειρουργική

Λιπώματα

Το λίπωμα μπορεί να εμφανιστεί σε διάφορα σημεία του σώματος προκαλώντας ορισμένα συμπτώματα, που με τη βοήθεια ενός εξειδικευμένου χειρουργού μπορούν να αντιμετωπιστούν έγκαιρα και αποτελεσματικά.

Τι είναι τα λιπώματα και ποιοι είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν;

Τα λιπώματα είναι καλοήθεις όγκοι που αναπτύσσονται κάτω από τον υποδόριο ιστό, (κάτω από το δέρμα) σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος, όπως: στο κεφάλι, στην πλάτη, στον λαιμό, στο πόδι, στο χέρι, στον αυχένα, στο πρόσωπο, στην κοιλιά, στον αγκώνα, στο γόνατο , στο αυτί, στον ώμο, στη μέση, στο μπούτι ή στον σβέρκο. Αποτελούνται από λιποκύτταρα, που όταν αυξηθούν σε μέγεθος δημιουργούν ένα μαλακό και διαφόρων σχημάτων εξόγκωμα, το οποίο μπορεί να μετακινείται. Στην περίπτωση πολλαπλών λιπωμάτων μιλάμε για λιπωμάτωση, ενώ είναι σημαντικό πως δεν έχουμε εξέλιξη σε καρκίνωμα. Πιο επιρρεπείς στην εμφάνιση λιπώματος στο δέρμα είναι οι άνδρες και συγκεκριμένα οι άνδρες μεταξύ 40 και 60 ετών.

Αίτια και πιθανά συμπτώματα

Τα αίτια εμφάνισης ενός λιπώματος δεν είναι σαφώς προσδιορισμένα. Τα ενδεχόμενο να υπάρχει κληρονομική προδιάθεση δεν είναι απίθανο, ενώ εξίσου πιθανό είναι να προκύψει έπειτα από κάποιον τραυματισμό.

Ως προς τη συμπτωματολογία, συνήθως δεν έχουμε συμπτώματα έως ότου το λίπωμα αυξηθεί σε μέγεθος. Το σημείο που έχει εμφανιστεί το λίπωμα ίσως πονάει αν πιεστεί εξαιτίας του κάποιο νεύρο ενώ ενδέχεται να εμφανιστούν και τα παρακάτω συμπτώματα, πέρα φυσικά από την ενόχληση σε αισθητικό επίπεδο:

 • πίεση, συνήθως κατά τη διάρκεια του ύπνου
 • αίσθημα βάρους
 • δυσκολία στις κινήσεις
 • μούδιασμα

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Ο γενικός χειρουργός είναι ο κατάλληλος γιατρός για να διενεργήσει τη διάγνωση. Η λήψη του ιατρικού ιστορικού και η ψηλάφηση θα δείξουν το μέγεθος της διόγκωσης, την υφή του λιπώματος, αλλά και το πώς αυτό κινείται. Ο χειρουργός θα μπορέσει, επίσης, να ξεκαθαρίσει αν πρόκειται για λίπωμα ή για λιποσάρκωμα (σπάνιο είδος κακοήθους όγκου).

Μερικές από τις επιπλέον εξετάσεις, που ίσως χρειαστούν, είναι οι εξής:

 • αξονική ή μαγνητική τομογραφία
 • υπερηχογράφημα
 • βιοψία δέρματος

Ποια είναι η θεραπεία για τα λιπώματα;

Για να αντιμετωπιστεί οριστικά και αποτελεσματικά ένα λίπωμα πρέπει να αφαιρεθεί χειρουργικά. Η εξειδίκευση του χειρουργού, αλλά και οι σύγχρονες τεχνικές δεν αφήνουν περιθώρια για μη επιτυχή έκβαση της επέμβασης. Το χειρουργείο μπορεί να γίνει μέσω τοπικής ή ολικής αναισθησίας, ανάλογα με το εκάστοτε περιστατικό.

Είναι πολύ σημαντικό, πέρα από άποψη εμφάνισης, τα λιπώματα να αφαιρούνται πριν μεγαλώσουν πολύ, καθώς η αφαίρεση μεγαλύτερων σε μέγεθος λιπωμάτων:

 • είναι πιο επώδυνη
 • δημιουργεί αναγκαστικά μεγαλύτερη τομή και αφήνει μεγαλύτερο σημάδι
 • οδηγεί σε περισσότερη αιμορραγία

Ποια είναι η καλύτερη μέθοδος αντιμετώπισης;

Η καλύτερη διαθέσιμη χειρουργική μέθοδος είναι η Laser τεχνική και, συγκεκριμένα, η Laser CO2 (διοξειδίου του άνθρακα). Μέσω της ανώδυνης και αναίμακτης τεχνικής, ο ασθενής μπορεί να επωφεληθεί από τα εξής:

 • σύντομη διάρκεια (5-15 λεπτά)
 • ανώδυνες μετεγχειρητικές αλλαγές
 • γρήγορη επούλωση τραύματος
 • σύντομη νοσηλεία, άρα και μικρότερο κόστος
 • γρήγορη επάνοδος σε εργασία
 • άψογο αισθητικό αποτέλεσμα
 • μηδενικές πιθανότητες υποτροπής

Ποια είναι η πρόβλεψη για τη μετεγχειρητική πορεία;

Όταν η αφαίρεση του λιπώματος γίνεται από έμπειρη και καταρτισμένη χειρουργική ομάδα, ο επικεφαλής της οποίας έχει επιλέξει την πιο κατάλληλη τεχνική, η μετεγχειρητική πορεία δεν μπορεί παρά να είναι εξαιρετική.

Μετά την επέμβαση, η κινητικότητα είναι άμεση. Αυτό σημαίνει ότι ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει σύντομα στο σπίτι του και τις καθημερινές του συνήθειες, ενώ την επόμενη κιόλας ημέρα μπορεί να κάνει κανονικά μπάνιο.

Σε περίπτωση κάποιας μικροενόχλησης μπορεί να γίνει λήψη παυσίπονων χαπιών, ενώ ενδεχόμενο πρήξιμο συνήθως υποχωρεί μόνο του μετά από λίγες ημέρες. Το μόνο που πρέπει να προσέξετε είναι να μην κάνετε βαριές δουλειές ή έντονη σωματική άσκηση (άρση βαρών για παράδειγμα), για να μην υπάρξει κίνδυνος δημιουργίας αιματώματος.

Ο χειρουργός θα σας υποδείξει ακριβώς τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνετε και θα σας ενημερώσει σχετικά με τις απαραίτητες επισκέψεις για να έχει σαφή εικόνα του μετεγχειρητικού σταδίου.

Επικοινωνήστε με τον γενικό χειρουργό Δρ. Δημήτρη Γιάλβαλη για να ενημερωθείτε σχετικά με το κόστος της ενδεδειγμένης επέμβασης λιπωμάτων και με κάθε απαραίτητη λεπτομέρεια.

Επικοινωνήστε μαζί μας για το δικό σας περιστατικό