Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
Τι είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση;
Ως γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ) ορίζεται η παλινδρόμηση του περιεχομένου του στομάχου στον οισοφάγο. Η παλινδρόμηση του όξινου περιεχομένου του στομάχου προς τον οισοφάγο και τον φάρυγγα προκαλεί αίσθημα καύσου στον ασθενή, κάτι που υποβαθμίζει σημαντικά την ποιότητα ζωής του.
H γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση μπορεί να προκαλέσει οισοφαγίτιδα, στένωση οισοφάγου ή οισοφάγο Barret, μια κατάσταση που χρήζει ιδιαίτερης αντιμετώπισης, καθώς μπορεί να εξελιχθεί σε κακοήθεια. Πρόκειται για μια πάθηση του γαστρεντερικού συστήματος που εμφανίζεται με μεγάλη συχνότητα, ειδικά στη χώρα μας.
Ποια είναι τα αίτια εμφάνισης και οι προδιαθεσικοί παράγοντες εμφάνισής της;
Το αίτιο εμφάνισης της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης είναι αδυναμία του μυϊκού δακτυλίου στο κάτω μέρος του οισοφάγου να κλείσει αποτελεσματικά. Έτσι, το χαλαρό στόμιο του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα επιτρέπει στα οξέα του στομάχου να κατευθυνθούν προς τα πάνω.
Οι προδιαθεσικοί παράγοντες εκδήλωσης της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης είναι οι κάτωθι:
- Διαφραγματοκήλη
- Παχυσαρκία
- Καταχρήσεις όπως το κάπνισμα και η συχνή κατανάλωση αλκοόλ
- Αυξημένη ενδοκοιλιακή πίεση
- Διατροφή πλούσια σε λιπαρά
- Κατανάλωση μεγάλων γευμάτων που περιλαμβάνουν την κατανάλωση πολλών υγρών
- Αυξημένη κατανάλωση τηγανητών ή καυτερών τροφών
Με ποια συμπτώματα εμφανίζεται η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση;
Η συμπτωματολογία δεν εμφανίζεται με την ίδια ένταση σε όλους τους ασθενείς. Τα συμπτώματα με τα οποία εμφανίζεται η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση δεν αφορούν μόνο το γαστρεντερικό σύστημα και ενδέχεται να είναι και εξωγαστρικά. Εμφανίζονται ή ενδέχεται να χειροτερέψουν μετά το φαγητό ή κατά τη διάρκεια του ύπνου.
Ειδικότερα, τα συμπτώματα με τα οποία ενδέχεται να εμφανιστεί η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι τα παρακάτω:
- Κάψιμο πίσω από το στέρνο (οπισθοστερνικός καύσος)
- Αίσθηση καψίματος στον λαιμό
- Πόνος στο στομάχι ή στο στήθος
- Δυσκολία στην κατάποση
- Πονόλαιμος
- Βραχνή φωνή
- Όξινη γεύση
- Δυσοσμία στόματος
- Φούσκωμα
- Σιελόρροια
- Χρόνιος βήχας
- Τάση για έμετο
- Δύσπνοια
- Ταχυκαρδία
- Καρδιακές αρρυθμίες κ.ά.
Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση;
Η διάγνωση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης πραγματοποιείται μετά τη λήψη ενός λεπτομερούς ιστορικού του ασθενούς και τη διενέργεια γαστροσκόπησης. Η γαστροσκόπηση είναι μια ενδοσκοπική εξέταση μεγάλης διαγνωστικής αξίας, μέσω της οποίας λαμβάνονται πληροφορίες για τον οισοφάγο και το στομάχι. Έτσι, με τη βοήθεια της μπορούν να εντοπιστούν τυχόν βλάβες του οισοφάγου.
Συχνά κατά τη διενέργεια της εξέτασης λαμβάνεται και βιοψία. Επίσης, μερικές φορές ο ασθενής για μια έγκυρη διάγνωση ενδέχεται να υποβληθεί σε εξετάσεις όπως ή pΗμετρία ή η μανομετρία οισοφάγου.
Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση & Θεραπευτικές επιλογές
Το θεραπευτικό πλάνο που εφαρμόζεται για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης εξαρτάται από τη βαρύτητά τους. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων τα συμπτώματα αντιμετωπίζονται με συντηρητική θεραπεία, η οποία περιλαμβάνει:
- Κατανάλωση μικρών γευμάτων.
- Αποφυγή κατανάλωσης μεγάλων γευμάτων λίγο πριν τον ύπνο.
- Απώλεια βάρους(όπου χρειάζεται).
- Υιοθέτηση ισορροπημένης διατροφής και αποφυγή τηγανητών και καυτερών τροφών.
- Διακοπή καπνίσματος.
- Μείωση κατανάλωσης ροφημάτων όπως καφές, τσάι και αλκοολούχων ποτών(π.χ. μπύρα)
- Ανύψωση της κεφαλής πριν τον ύπνο.
- Αποφυγή χρήσης φαρμάκων που προκαλούν χαλάρωση του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα (π.χ. β-αναστολείς, νιτρικά άλατα κ.ά.).
Σε περιπτώσεις ασθενών με πιο έντονα συμπτώματα χορηγείται ειδική φαρμακευτική αγωγή που περιλαμβάνει κυρίως γαστροπροστατευτικά φάρμακα.
Σε σοβαρότερα περιστατικά, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση αντιμετωπίζεται με χειρουργική επέμβαση. Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε επέμβαση δεν ανταποκρίνονται στη φαρμακευτική αγωγή ή εμφανίζουν επιπλοκές λόγω της παλινδρόμησης. Τέλος, μια ακόμη ένδειξη για τη διενέργεια χειρουργικής επέμβασης είναι η ύπαρξη εξωγαστρικών συμπτωμάτων ή η λήψη φαρμακευτικής αγωγής δια βίου.
Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές που ενδέχεται να εκδηλωθούν, εάν δεν εφαρμοστεί κάποια θεραπεία;
Οι επιπλοκές που ενδέχεται να προκαλέσει η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, ενδέχεται να είναι απειλητικές ακόμη και για τη ζωή του ασθενούς. Πιο συγκεκριμένα, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ενδέχεται να προκαλέσει επιπλοκές όπως:
- Οισοφαγίτιδα
- Έλκη οισοφάγου
- Στένωση οισοφάγου
- Εκδήλωση φλεγμονής του λάρυγγα
- Πνευμονική ίνωση
- Οισοφάγος Barret
- Καρκίνος οισοφάγου
Συμβουλευτείτε τον Γενικό Χειρουργό Δημήτριο Γιάλβαλη σχετικά με τις θεραπευτικές επιλογές της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Ο ιατρός έχει αντιμετωπίσει πολλά περιστατικά, εφαρμόζοντας τις πιο σύγχρονες θεραπείες. Εάν εμφανίζετε συμπτώματα που υποδηλώνουν γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας.