Γενική Χειρουργική

Κύστη κόκκυγος

Τι είναι η κύστη κόκκυγος; 

Η κύστη κόκκυγος ή τριχοφωλεακό συρίγγιοαποτελεί ένα αρκετά σύνηθες πρόβλημα, το οποίο δυσκολεύει ιδιαίτερα την καθημερινότητα των ανθρώπων που πάσχουν από αυτή. Τα ενοχλητικά συμπτώματα που προκαλεί υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των ασθενών και τους κάνουν να αναζητήσουν άμεσα ιατρική βοήθεια.  

Τι είναι η κύστη κόκκυγα και πώς δημιουργείται; 

Η κύστη κόκκυγος είναι μια «τσέπη» κάτω από το δέρμα της περιοχής του κόκκυγα στη σχισμή ανάμεσα στους γλουτούς και περιέχει τρίχες. Δημιουργείται, συνήθως, όταν οι τρίχες της περιοχής εισχωρούν κάτω από το δέρμα. Αυτή η εισχώρηση των τριχών προκαλείφλεγμονή και στη συνέχεια δημιουργεί απόστημα και πονάει. Επίσης, μπορεί να δημιουργήσει πολλαπλές τρύπες στο δέρμα (συρίγγια) που κάποια στιγμή θα βγάλουν πύον.

Σε ποιους εμφανίζεται συχνότερα η κύστη κόκκυγος; 

Η κύστη κόκκυγος παρατηρείται συχνότερα, κατά 80%, σε νέους άνδρες. Ως μέση ηλικία εμφάνισης ορίζεται η ηλικιακή ομάδα από 15-24 ετών, ενώ σπάνια αφορά άνδρες άνω των 40 ετών. Η κύστη κόκκυγα καταγράφεται ως η πιο συχνή πάθηση στην Ευρώπη, και ειδικά σε όσους έχουν σκούρες και σκληρές τρίχες στην ιεροκοκκυγική περιοχή. Η κύστη κόκκυγος έχει την τάση να υποτροπιάζει και, όσον αφορά στην επιλογή της κατάλληλης θεραπείας, αυτή είναι εξατομικευμένη και εναπόκειται στην κρίση του θεράποντα χειρουργού. 

Η επιλογή της κατάλληλης θεραπείας της κύστης κόκκυγος είναι εξατομικευμένη και εναπόκειται στην κρίση του θεράποντα χειρουργού.

φωτογραφίες πραγματικών περιστατικών

Ποια είναι τα συμπτώματα της κύστης κόκκυγα; 

Η διάγνωση για την κύστη κόκκυγος επιβεβαιώνεται με τη διαπίστωση ενός ή περισσοτέρων μικρών πόρων(συρίγγια), στη μέση γραμμή ή πλησίον αυτής, στην ιεροκοκκυγική χώρα, περίπου 3.5-5cm άνωθεν του πρωκτού. Αυτά τα συρίγγια είναι ασυμπτωματικά, μέχρι να επιμολυνθούν και να προκαλέσουν συμπτώματα. 

Μόλις τα συρίγγια φλεγμάνουν, τότε δημιουργείται ένα χρόνιο συρίγγιο με διαλείποντα πόνο, ευαισθησία και οροπυώδη έκκριση. Όμως, οι ασθενείς μπορεί να εμφανιστούν με ένα κοκκυγικό απόστημα, το οποίο συνήθως εντοπίζεται άνωθεν και στα πλάγια του συριγγώδους πόρου. 

Τα διάφορα συμπτώματα που παρουσιάζει η κύστη κόκκυγος μπορούν να κατηγοριοποιηθούν ανάλογα με το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η κύστη. 

Έτσι, η κύστη κόκκυγος, όταν βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, μπορεί να εκφραστεί με: 

 • πόνο 
 • φαγούρα 
 • ερυθρότητα 
 • οίδημα/μικρή διόγκωση στην ουρά 

Σε πιο προχωρημένα στάδια, τα συμπτώματα της κύστης κόκκυγος επιδεινώνονται και παρατηρείται: 

 • ιδιαίτερα επώδυνη φλεγμονή/απόστημα 
 • αιμορραγία 
 • εκροή υγρού ή πυώδους υλικού 

Τέλος, υπάρχουν και περιπτώσεις, όπου οι ασθενείς με κύστη κόκκυγος παρουσιάζουν: 

 • πυρετό 
 • ναυτία 
 • κατάπτωση 

Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση της κύστης κόκκυγος; 

Η απάντηση στο συχνό ερώτημα των ασθενών «Σε τι γιατρό πάω για την κύστη κόκκυγος;» είναι «Σε γενικό χειρουργό». 

Η κλινική εξέταση είναι δεδομένη σε περιπτώσεις, όπου είναι πιθανή η κύστη κόκκυγος, ενώ μπορεί να διενεργηθούν εξετάσεις αίματος. Επίσης, μπορεί να είναι απαραίτητη και η διενέργεια απεικονιστικών εξετάσεων.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τις οποίες θα καθορίσει ο χειρουργός, ίσως χρειαστεί υπερηχογράφημα και ακόμα μαγνητική τομογραφία

Ποια τεχνική αντιμετώπισης να επιλέξω και γιατί; 

Η θεραπεία της κύστης κόκκυγος σε αρχικά στάδια ενδέχεται να είναι συντηρητική με τη χρήση αντιβίωσης. Όμως, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, η συντηρητική θεραπεία είναι μία παροδική λύση. Συνεπώς, το χειρουργείο αποδεικνύεται η πλέον αποτελεσματική και μόνιμη λύση για την κύστη κόκκυγος. Η χειρουργική θεραπεία έχει ως στόχο τη ριζική εκτομή των φλεγμαίνοντων ιστών. Η αφαίρεση της κύστης μαζί με τους συνοδούς πόρους και τα συρίγγια ελαχιστοποιούν τις πιθανότητες  υποτροπής. 

Πότε πρέπει να επισκεφθώ τον Χειρουργό; 

Από τη στιγμή που θα παρατηρήσετε συμπτώματα/ενόχληση που σχετίζονται με την κύστη κόκκυγος, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον θεράποντα ιατρό σας. Εκείνος είναι ο μόνος που θα μπορεί, βάσει διάγνωσης, να σας συστήνει την περαιτέρω πορεία θεραπείας. Σε αρχικά στάδια μπορεί να χορηγηθεί αντιβίωση και να γίνει διάνοιξη της κύστης, για να απελευθερωθεί το υγρό και να υποχωρήσει η φλεγμονή. 

Η θεραπεία για μια φλεγμαίνουσα κύστη πρέπει να είναι άμεση και σωστή, ούτως ώστε να εκμηδενιστούν οι πιθανότητες υποτροπής ή εμφάνισης σοβαρότερων επιπλοκών (συρίγγια κ.ά.). Επισημαίνεται ξανά πως η κατάλληλη θεραπεία είναι πάντα εξατομικευμένη και εναπόκειται στην κρίση του θεράποντα χειρουργού. Συνεπώς, είναι σημαντικό να συμβουλεύεστε πάντα τον γενικό χειρουργό, ο οποίος θα σας υποδείξει τις κατάλληλες για εσάς ενέργειες. 

Κύστη κόκκυγος – Θεραπεία με Laser 

Η πιο σύγχρονη, αναίμακτη και ανώδυνη μέθοδος αντιμετώπισης της κύστης κόκκυγος είναι η θεραπεία με laser. Η θεραπεία με laser είναι ελάχιστα επεμβατική, εξασφαλίζοντας στον ασθενή την άμεση επιστροφή στην καθημερινότητά τουΤόσο η διαδικασία επούλωσης όσο και ο χρόνος ανάρρωσης έρχονται πολύ γρήγορα και με εξαιρετικά μετεγχειρητικά αποτελέσματα. Η θεραπεία με laser γίνεται με τοπική αναισθησία ή μέθη.  Η ειδική δέσμη λέιζερ ακτινοβολίας που εφαρμόζεται στην κύστη κόκκυγος και στα εσωτερικά της τοιχώματα οδηγούν στη φωτοθερμική τους καταστροφή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο ασθενής να ανακουφίζεται από την επώδυνησυμπτωματολογία, αλλά και να μην κινδυνεύει από ενδεχόμενη πρόκληση σοβαρότερων επιπλοκών. Πρόκειται, δηλαδή, για μία μόνιμη θεραπείαγια την κύστη του κόκκυγα.

Πλεονεκτήματα θεραπείας κύστης κόκκυγος με Laser 

Η laser θεραπεία της κύστης του κόκκυγα παρουσιάζει μία σειρά από σημαντικά πλεονεκτήματα, όπως είναι τα εξής: 

 • Είναι ταχύτατη, καθώς γίνεται και με τοπική αναισθησία.
 • Δεν παρουσιάζει πόνο και επιπλοκές.
 • Συνδέεται με μικρή διάρκεια νοσηλείας και άμεση επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες και την εργασία.
 • Οι αλλαγές του τραύματος είναι απλέςεύκολες και ανώδυνες.
 • Το αισθητικό τελικό αποτέλεσμα του χειρουργικού τραύματος είναι εξαιρετικό.
 • Το συνολικό ποσοστό ικανοποίησης και επιτυχίας του ασθενούς από τη νέα τεχνική είναι πολύ καλό, λαμβάνοντας υπόψη και το μικρότερο ποσοστό υποτροπής σύμφωνα με τις μέχρι τώρα μελέτες.

Επειδή όμως, βάσει της μεγάλης εμπειρίας του Κου Γιάλβαλη στον χειρισμό περιστατικών κύστης κόκκυγος, έχει διαπιστωθεί ότι η χρήση laser δεν είναι αυτοσκοπόςή πανάκεια, υπάρχουν διάφορες επιπλέον τεχνικές για την οριστική χειρουργική θεραπεία πολύπλοκων και επιπλεγμένων περιστατικών κύστης κόκκυγος, όπως π.χ. μεγάλης έκτασης με δαιδαλώδη συρίγγια ή με χρόνια φλεγμονή και πολλαπλές υποτροπές. 

Έτσι, λοιπόν, ο Κος Γιάλβαλης πάντα προτείνει εξατομικευμένη προσέγγιση, που προσαρμόζεται στον κάθε ασθενή, με μοναδικό κριτήριο την ριζική της αντιμετώπιση

Επιγραμματικά, μερικές από αυτές τις μεθόδους είναι οι κάτωθι: 

 • Μαρσιποποίηση 
 • Ριζική εκτομή του δέρματος και υποδορίου της ιεροκοκκυγικής χώρας (συνήθως προτιμάται η ημίκλειστη μέθοδος) 
 • Επέμβαση Καρυδάκη 

Οι επεμβάσεις αυτές, ανάλογα με την περίπτωση, μπορούν να γίνουν υπό τοπική ή γενική αναισθησία και με την υποβοηθητική χρήσησύγχρονης τεχνολογίας (Laser).

Σημειώνεται, τέλος, πως τα ποσοστά υποτροπών της πάθησης, ανεξάρτητα της τεχνικής που εφαρμόζεται, κυμαίνονται περίπου από 6% έως 30%. Οι υποτροπές οφείλονται, δυστυχώς, στους ίδιους παράγοντες που ευθύνονται για την αρχική εμφάνιση της πάθησης. 

Κύστη κόκκυγος

Κύστη κόκκυγος μετά την εγχείρηση 

Μετά την επέμβαση, πρέπει να δίνεται έμφαση στην προσεκτική περιποίηση του τραύματος από τον ασθενή, με την αποτρίχωση του δέρματος της ιεροκοκκυγικής χώρας να ενισχύει τα ποσοστά ίασης της πάθησης και να ελαχιστοποιεί πιθανή υποτροπή.

Η συχνή αλλαγή γαζών είναι απαραίτητο κομμάτι της συνολικής θεραπείας και μπορεί να γίνεται στο σπίτι από τους οικείους του ασθενή, αν είναι δυνατόν, αλλά πάντα σε συνεννόηση με τον γιατρό. Εναλλακτικά, ο θεράπων γιατρός μπορεί να ορίσει τις επισκέψεις στο ιατρείο του για τις απαραίτητες αλλαγές της γάζας. Τέλος, η χειρουργική αντιμετώπιση δεν ακολουθείται από άλλη θεραπεία, όπως για παράδειγμα με αντιβιοτική αγωγή.

Ο Γενικός Χειρουργός Δημήτρης Γιάλβαλης θα σας ενημερώσει σχετικά με την κύστη κόκκυγος και το κόστος για την ενδεδειγμένη θεραπεία (με ή άνευ χρήσης λέιζερ) που θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά, τα διάφορα συμπτώματα που σας ταλαιπωρούν. Ο ιατρός έχει πραγματοποιήσει επιτυχώς πολλές επεμβάσεις κύστης κόκκυγος και βρίσκεται στη διάθεσή σας να σας υποδείξει την κατάλληλη μέθοδο για εσάς. Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας.

Η κύστη κόκκυγος, συνήθως, εμφανίζεται στους άνδρες και σε ηλικίες 15-24 ετών, ενώ σπάνια στους άνδρες άνω των 40. Τα πιο συνήθη συμπτώματα που εμφανίζουν, ανάλογα το στάδιο της κύστης, είναι τα εξής:

 • Πόνο στην περιοχή
 • Φαγούρα
 • Διόγκωση στην ουρά
 • Ερυθρότητα
 • Επώδυνη φλεγμονή
 • Αιμορραγία
 • Εκροή υγρού
 • Πυρετό

Τις περισσότερες φορές, η διάγνωση πραγματοποιείται μέσω κλινικής εξέτασης. Αρκετές φορές, ζητείται από τον ασθενή να προβεί σε εξετάσεις αίματος, υπερηχογράφημα και σε επιπλεγμένες παραμελημένες περιπτώσεις με πολλαπλά συρίγγια γίνεται μαγνητική τομογραφία.

Δεν υπάρχει συντηρητική θεραπεία για την κύστη κόκκυγος. Η χειρουργική αντιμετώπιση είναι η μόνη αποτελεσματική λύση για να μην υπάρξει πιθανότητα υποτροπής.

 

Ναι, καθώς, αποτελεί την πιο ανώδυνη και μόνιμη θεραπεία για την κύστη κόκκυγος.

Μετά την επέμβαση, ο ασθενής πρέπει να είναι προσεκτικός με την καθαριότητα της περιοχής του τραύματος και μετά από μερικούς μήνες να κάνει μόνιμη αποτρίχωση ανάμεσα στους γλουτούς στον κόκκυγα.

 

Επικοινωνήστε μαζί μας για το δικό σας περιστατικό