Λαπαροσκοπική Χειρουργική

Σπληνεκτομή

Σπληνεκτομή (αφαίρεση σπληνός) είναι η επέμβαση, που κρίνεται απαραίτητη σε διάφορες περιπτώσεις παθήσεων του σπλήνα, όπου οι συντηρητικές μέθοδοι αποδεικνύονται αναποτελεσματικές.

Τι είναι ο σπλήνας;

Ο σπλήνας είναι το όργανο, που βρίσκεται στην αριστερή άνω κοιλία και συγκεκριμένα κάτω από το διάφραγμα και αριστερά από το στομάχι, πίσω από το αριστερό πλευρικό τόξο. Έχει πολύ σημαντικό –διπλό- ρόλο, με ενεργή συμμετοχή στο αιμοποιητικό σύστημα (ανακύκλωση «γερασμένων» ερυθρών αιμοσφαιρίων και παραγωγή αιμοπεταλίων) και στην καταπολέμηση λοιμώξεων, που τον κατατάσσει στα σημαντικότερα όργανα για το ανοσοποιητικό σύστημα.

Ποιες είναι οι συχνότερες παθήσεις του σπληνός;

Οι συχνότερες παθήσεις του σπλήνα είναι οι εξής:

 • σπληνομεγαλία.
 • καλοήθης ή κακοήθης όγκος.
 • μεγάλη κύστη.
 • απόστημα ή σοβαρή λοίμωξη.
 • αιμολυτικές διαταραχές, όπως ιδιοπαθής θρομβοπενική πορφύρα, θαλασσαιμία, αληθής πολυκυτταραιμία.
 • ρήξη.
 • καρκίνος.

Ποιες είναι οι ενδείξεις ότι η επέμβαση της σπληνεκτομής είναι απαραίτητη;

Η σπληνεκτομή (αφαίρεση σπλήνας) καθίσταται η μοναδική λύση για την επιτυχή αντιμετώπιση όλων των παθήσεων, όταν οι συντηρητικές μέθοδοι (φαρμακευτική αγωγή) δεν επαρκούν ή αποτυγχάνουν.

Για κάθε μία από τις προαναφερθείσες παθήσεις, η λαπαροσκοπική σπληνεκτομή αποτελεί τη νούμερο ένα επιλογή όλων των σύγχρονων χειρουργών, καθώς υπερτερεί έναντι της κλασικής μεθόδου για την αφαίρεση του σπλήνα, χάρη σε μία σειρά από σημαντικά πλεονεκτήματα στα οποία θα αναφερθούμε παρακάτω.

Σημειώνεται πως η κλασική τεχνική εξακολουθεί να χρησιμοποιείται, κυρίως σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκηςτραυματισμού του σπλήνα ή καρκίνου. Σε κάθε άλλη περίπτωση, το απαραίτητο χειρουργείο γίνεται λαπαροσκοπικά.

Τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής σπληνεκτομής

Η λαπαροσκοπική σπληνεκτομή αποτελεί την πιο σύγχρονηασφαλήαποτελεσματική και ελάχιστα επεμβατική τεχνική. Τα σημεία στα οποία πρέπει να σταθεί κανείς για να καταλάβει το γιατί προτιμάται κατά κόρον είναι τα εξής:

 • Οι χειρουργικές τομές είναι πολύ μικρές.
 • Η ανάρρωση και η επιστροφή στις καθημερινές συνήθειες γίνονται άμεσα.
 • Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ελάχιστος.
 • Οι μετεγχειρητικές κήλες και γενικά οι επιπλοκές είναι πολύ λίγες, ενώ η απώλεια αίματος πολύ μικρή.
 • Το αισθητικό αποτέλεσμα είναι σαφώς ανώτερο.

Ποιους μετεγχειρητικούς παράγοντες πρέπει να προσέξει ο ασθενής;

Μετά τη σπληνεκτομή, για διάστημα έξι μηνών, ο ασθενής λαμβάνει τα αντιβιοτικά που του υποδεικνύει ο αιματολόγος. Τρεις εβδομάδες μετά, ο ασθενής θα πρέπει να εμβολιαστεί για πνευμονιόκοκκομηνιγγιτιδόκοκκο και αιμόφιλο της ινφλουέντζας. Επιπλέον, ανά τακτά χρονικά διαστήματα γίνεται γενική εξέταση αίματος ώστε να ελέγχονται τα ερυθρά αιμοσφαίρια και τα αιμοπετάλια.

Σημειώνεται εδώ πως όλα τα παραπάνω είναι απαραίτητα λόγω της σημαντικότητας του σπλήνα στη λειτουργία του ανοσοποιητικού, καθώς με την αφαίρεσή του ο οργανισμός θα είναι πιο επιρρεπής σε λοιμώξεις.

Πώς είναι η ζωή ενός ατόμου χωρίς σπλήνα;

Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε σπληνεκτομή αναρωτιούνται συχνά πώς θα είναι η ζωή τους χωρίς σπλήνα. Σε γενικές γραμμές η ζωή μετά την αφαίρεση σπλήνα είναι απολύτως φυσιολογικήχωρίς σημαντικές συνέπειες. Το μόνο τρωτό σημείο είναι, όπως προαναφέρθηκε, πως ο κίνδυνος λοιμώξεων είναι δυστυχώς αυξημένος. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να ακολουθείτε πιστά κάθε μία από τις οδηγίες του Αιματολόγου για τον εμβολιασμό και τις απαραίτητες εξετάσεις.

Επιπλοκές μετά τη σπληνεκτομή

Με την εφαρμογή της λαπαροσκοπικής μεθόδου οι πιθανές μετεγχειρητικές επιπλοκές μειώνονται στο ελάχιστο. Τόσο από άποψη απώλειας αίματος, όσο και από άποψη πόνου και δημιουργίας κηλών, η σπληνεκτομή λαπαροσκοπικά είναι η ιδανική χειρουργική λύση.

Κόστος Σπληνεκτομής

Το συνολικό κόστος από την επέμβαση για αφαίρεση σπλήνας δεν μπορεί να προσδιοριστεί επακριβώς, καθώς κάθε περίπτωση ασθενή είναι διαφορετική και ενδέχεται να διαφοροποιηθεί. Ωστόσο, από άποψη εξόδων νοσηλείας, αυτά –για την πλειονότητα των περιστατικών- είναι μειωμένα, γιατί η ανάρρωση είναι άμεση, όπως και η επιστροφή στο σπίτι.

Ο γενικός χειρουργός Δρ. Δημήτρης Γιάλβαλης βρίσκεται στη διάθεσή σας για να σας λύσει κάθε απορία σχετικά με τη σπληνεκτομή. Κλείστε το ραντεβού σας και προγραμματίστε άμεσα και με ασφάλεια την απαραίτητη επέμβαση.

Επικοινωνήστε μαζί μας για το δικό σας περιστατικό