Αίμα στον πρωκτό

To αίμα στον πρωκτό είναι μια συχνή κατάσταση που προκαλεί έντονη ανησυχία στους ασθενείς στη θέασή του. Παρόλο που στην πλειονότητα των περιπτώσεων η εμφάνιση του αίματος δεν οφείλεται σε κάποια σοβαρή αιτιολογία, η εμφάνισή του χρήζει διερεύνησης.

Τι χαρακτηρίζεται ως αίμα στον πρωκτό;  

Η αποβολή αίματος από τον πρωκτό μπορεί να παρατηρηθεί από το άτομο κατά το σκούπισμα μετά την κένωση ή κατά τη διάρκεια αυτής. Επίσης, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που το αίμα μπορεί να εμφανιστεί και στο εσώρουχο του ασθενούς.

Ποια χαρακτηριστικά πρέπει να ληφθούν υπόψιν;

Τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να προσέξει ο ασθενής, εάν εμφανίσει αίμα στον πρωκτό είναι τα κάτωθι:

 • Χρώμα του αίματος: το έντονο κόκκινο χρώμα αίματος υποδηλώνει ότι η αιμορραγία εντοπίζεται στο ορθό ή στο εγγύς κόλον. Αντιθέτως, το σκουρόχρωμο αίμα υποδηλώνει ότι η αιμορραγία λαμβάνει χώρα πιο ψηλά, δηλαδή στο λεπτό ή στο απώτερο παχύ έντερο.
 • Ποσότητα του αίματος: εάν ο ασθενής χάνει μεγάλη ποσότητα αίματος θα πρέπει να απευθυνθεί άμεσα σε κάποιον ειδικό, καθώς οι πιθανότητες εκδήλωσης αναιμίας αυξάνονται.
 • Καθαρότητα του αίματος: πολλές φορές το αίμα στον πρωκτό εμφανίζεται μαζί με βλέννα ή πύον.
 • Αλλαγή στις εντερικές συνήθειες: πολλές φορές το αίμα στον πρωκτό εμφανίζεται μετά από κάποια αλλαγή στις εντερικές συνήθειες του ασθενούς.
 • Συνύπαρξη πόνου: εάν η αιμορραγία συνοδεύεται από πρήξιμο και πόνο στην κοιλιά, τότε ο ασθενής θα πρέπει να αναζητήσει άμεσα ιατρική βοήθεια.

Τα παραπάνω χαρακτηριστικά δίνουν σημαντικές πληροφορίες για την ενδεχόμενη αιτιολογία που ευθύνεται για το αίμα στον πρωκτό. Έτσι, η παρατήρηση του αίματος από τον ασθενή βοηθά σε μεγάλο βαθμό τον ιατρό στη διάγνωση της υποκείμενης αιτιολογίας.

Πού μπορεί να οφείλεται το αίμα στον πρωκτό;

Η εμφάνιση της πρωκτικής αιμορραγίας μπορεί να προκαλείται από:

 • Αιμορροΐδες: η εμφάνιση αιμορροΐδων είναι η συχνότερη αιτία εμφάνισης αίματος στον πρωκτό. Η αιμορροϊδοπάθεια είναι μια κατάσταση που υποβαθμίζει σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα ζωής πολλών ανθρώπων. Εμφανίζεται με ενοχλητικά συμπτώματα και μεταξύ αυτών την εκδήλωση αίματος στον πρωκτό.
 • Ραγάδα πρωκτού: η ραγάδα πρωκτού είναι μια εξαιρετικά επώδυνη κατάσταση που χαρακτηρίζεται από ένα σκίσιμο στον πρωκτικό σωλήνα κοντά στον σφιγκτήρα.Ένα από τα βασικότερα συμπτώματά της είναι το αίμα στον πρωκτό.
 • Περιεδρικό συρίγγιο: ένα περιεδρικό συρίγγιο εκτός από την εκδήλωση δύσοσμου υγρού μπορεί να είναι υπεύθυνο και για την απώλεια αίματος από το ορθό.
 • Φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου: η ελκώδης κολίτιδα και η νόσος του Chron ενδέχεται να προκαλέσουν πρωκτορραγία.
 • Πολύποδες παχέος εντέρου: οι πολύποδες μεγάλου μεγέθους στο παχύ έντερο ενδέχεται να προκαλούν αιμορραγία και την εμφάνιση αίματος στον πρωκτό.
 • Καρκίνος παχέος εντέρου: ένα από τα συμπτώματα της κακοήθειας του παχέος εντέρου είναι η εμφάνιση του αίματος στον πρωκτό.

Ποια συμπτώματα ενδέχεται να συνοδεύουν την εμφάνιση αίματος στον πρωκτό;

Ανάλογα με την αιτία εμφάνισής του, το αίμα στον πρωκτό μπορεί να συνοδεύεται από μια σειρά συμπτωμάτων. Τα συμπτώματα που συνοδεύουν συνήθως την πρωκτορραγία είναι τα κάτωθι:

 • Φαγούρα στην περιπρωκτική περιοχή
 • Οξύς πόνος στην περιοχή του πρωκτού
 • Σύγχυση
 • Ζάλη
 • Έντονη εφίδρωση
 • Τάση λιποθυμίας

Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση της πρωκτορραγίας;

Το αίμα στον πρωκτό ανησυχεί τους ασθενείς και η επίσκεψή τους στον ιατρό είναι άμεση. Η λήψη ενός λεπτομερούς ιστορικού και η κλινική εξέταση του ασθενούς είναι απαραίτητες για τον καθορισμό της απεικονιστικής εξέτασης που θα υποβληθεί ο ασθενής. Ειδικότερα, αναλόγως της κλινικής εξέτασης και των συμπτωμάτων, ο ασθενής ενδέχεται να υποβληθεί σε ορθοσκόπηση, πρωκτοσκόπηση ή κολονοσκόπηση.

Ποιος είναι ο κατάλληλος τρόπος αντιμετώπισης, εάν εμφανιστεί αίμα στον πρωκτό;

Η θεραπεία εκλογής για την αντιμετώπιση του αίματος στον πρωκτό εξαρτάται από την υποκείμενη αιτία που προκαλεί την εμφάνισή του. Άλλες παθήσεις αντιμετωπίζονται με συντηρητικά μέτρα, ενώ αντιθέτως άλλες χρήζουν χειρουργικής επέμβασης.  Η έγκαιρη διάγνωση της αιτίας που προκαλεί την πρωκτορραγία είναι βαρύνουσας σημασίας για την άμεση αντιμετώπισή της.

Εάν εμφανίζετε αίμα, απευθυνθείτε άμεσα συμβουλευτείτε τον Γενικό Χειρουργό Δημήτριο Γιάλβαλη σχετικά με τις θεραπευτικές επιλογές. Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας, για να λάβετε άμεση και έγκυρη διάγνωση και την κατάλληλη θεραπεία για την αντιμετώπιση της πρωκτορραγίας.

Επικοινωνήστε μαζί μας για το δικό σας περιστατικό