Γενική Χειρουργική

Κήλη Spiegel

Η κήλη Spiegel είναι μια σπάνια κήλη του κοιλιακού τοιχώματος που εμφανίζεται στην περιοχή της ημισεληνοειδούς γραμμής στο πρόσθιο κοιλιακό τοίχωμα.Η περιοχή αυτή για πρώτη φορά περιγράφηκε από τον Adriaan van der Spiegel, Βέλγο ανατόμο, στον οποίο χρωστά και το όνομά της.

Τι ορίζεται η κήλη Spiegel;

Η κήλη Spiegel (σπιγγέλειος κήλη) εμφανίζεται λίγο κάτω από τον αφαλό, στο πλάγιο κοιλιακό τοίχωμα, στην σπιγγέλειο περιτονία. Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε σημείο κατά μήκος της περιτονίας του Spiegel και πολλές φορές συγχέεται με τη βουβωνοκήλη. Η κήλη Spiegel είναι η σπανιότερη κήλη αφού αποτελεί το 0,1%-2% όλων των κοιλιοκηλών. Εμφανίζεται με την ίδια συχνότητα και στα δύο φύλα, κυρίως σε ασθενείς από 60 έως 70 ετών.

Ποια είναι τα αίτια και οι προδιαθεσικοί παράγοντες εμφάνισης της κήλης;

Η κήλη Spiegel, όπως και οι άλλες κοιλιοκήλες, εμφανίζονται εξαιτίας πρόπτωσης ενός  ενδοκοιλιακού οργάνου από ένα χαλαρό σημείο του κοιλιακού τοιχώματος. Οι προδιαθεσικοί παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση της κήλης Spiegelείναι οι κάτωθι:

  • Χρόνια δυσκοιλιότητα
  • Παχυσαρκία
  • Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια
  • Πολλαπλές εγκυμοσύνες
  • Τραυματισμοί κοιλιακού τοιχώματος
  • Επαναλαμβανόμενη και απότομη άρση βαρέων αντικειμένων

Με ποια συμπτώματα εμφανίζεται η κήλη Spiegel;

Πολλοί ασθενείς με κήλη Spiegel ενδέχεται να είναι για μεγάλο χρονικό διάστημα ασυμπτωματικοί. Σε αυτές τις περιπτώσεις η κήλη εντοπίζεται τυχαία κατά τη διενέργεια κάποιου απεικονιστικού ελέγχου.

Το βασικό σύμπτωμα της κήλης Spiegel είναι ο εντοπισμένος πόνος στην περιοχή εμφάνισης της κήλης. Ο πόνος αυτός επιδεινώνεται, όταν αυξάνεται η ενδοκοιλιακή πίεση ή κατά την εκτέλεση ορισμένων κινήσεων. Επίσης, ο ασθενής  μπορεί να έχει ένα αίσθημα βάρους στην περιοχή εμφάνισης της κήλης, ο οποίος εξελίσσεται σε οξύ πόνο. Τέλος, η κήλη Spiegelχαρακτηρίζεται από  διόγκωση του κοιλιακού τοιχώματος στη θέση της κήλης. Η μορφή και η υφή της κήλης πολλές φορές δίνει λανθασμένη εντύπωση ότι πρόκειται για λίπωμα.

Εάν ο πόνος συνοδεύεται από ναυτία ή εμετό, ο ασθενής θα πρέπει να ζητήσει άμεσα ιατρική βοήθεια. Ο εμετός και η ναυτία υποδηλώνουν την περίσφιξή της, μια επιπλοκή που χρήζει άμεσης χειρουργικής αντιμετώπισης, αφού κινδυνεύει  η ζωή του ασθενούς.

Πώς γίνεται η διάγνωση της κήλης;

Όπως προαναφέρθηκε η διάγνωση της κήλης Spiegel σε ασυμπτωματικούς ασθενείς μπορεί να γίνει τυχαία. Εάν ο ασθενής εμφανίζει συμπτώματα, στη διάγνωσή της συμβάλλουν η λήψη του ιστορικού του ασθενούς, καθώς και η κλινική εξέτασή του. Η κήλη μπορεί να εντοπιστεί κατά την κλινική εξέταση με την ψηλάφηση του ασθενούς. Εάν ο εντοπισμός της κήλης δεν είναι εφικτός, τότε προτείνεται η διενέργεια υπερηχογραφήματος ή αξονικής τομογραφίας.

Κήλη Spiegel&Θεραπεία

Η θεραπεία της κήλης Spiegel είναι αποκλειστικά χειρουργική. Η αποκατάσταση της κήλης θα πρέπει να πραγματοποιείται αμέσως μετά τη διάγνωσή της, καθώς ο κίνδυνος περίσφιξής της είναι μεγάλος. Ο συγκεκριμένος τύπος κήλης εμφανίζει μεγάλο κίνδυνο περίσφιξης, εξαιτίας του γεγονότος ότι διαθέτει σκληρά χείλη, αν και το μέγεθός της είναι  μικρό.

Η χειρουργική επέμβαση αποκατάστασης της κήλης Spiegel πραγματοποιείται λαπαροσκοπικά. Μέσω της λαπαροσκοπικής επέμβασης πραγματοποιείται ανάταξη της κήλης με την τοποθέτηση πλέγματος.

Η λαπαροσκοπική αποκατάσταση προσφέρει ταχεία επάνοδο στις καθημερινές δραστηριότητες, ελαχιστοποιώντας τον μετεγχειρητικό πόνο. Στις μέρες μας η κήλη Spiegel μπορεί να αντιμετωπιστεί και μέσω της ρομποτικής χειρουργικής, την πλέον σύγχρονη χειρουργική μέθοδο.

Ο Γενικός Χειρουργός Δημήτρης Γιάλβαλης έχει πραγματοποιήσει με επιτυχία πολλές επεμβάσεις λαπαροσκοπικής αποκατάστασης κηλών με την σύγχρονη τεχνική e-TEP / e-TEP RS. Είναι πιστοποιημένος στη χρήση της Ρομποτικής κονσόλας DaVinci S, από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη χρήση της τελευταίας γενιάς Ρομποτικού συστήματος DaVinciXi. Εάν εμφανίζετε κήλη Spiegel, επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας.

Επικοινωνήστε μαζί μας για το δικό σας περιστατικό