Πολύποδες Χοληδόχου Κύστης
Οι πολύποδες της χοληδόχου κύστεως είναι μορφώματα που αναπτύσσονται από τον βλεννογόνο της (όπως συμβαίνει και στους πολύποδες του εντέρου).
Οι πολύποδες της χοληδόχου κύστεως μπορεί να είναι καρκινογόνοι, αλλά σπανιότατα είναι. Το 95% αυτών είναι καλοήθεις.
Πώς ξεχωρίζουμε τους καλοήθεις πολύποδες χοληδόχου κύστεως από τους κακοήθεις και ποια η θεραπεία τους;
Το μέγεθος του πολύποδα μπορεί να μας βοηθήσει να προβλέψουμε τους καλοήθεις από τους κακοήθεις. Πολύποδες γενικά που έχουν μέγεθος μικρότερο από 1cm σε διάμετρο είναι απίθανο να είναι κακοήθεις και γενικά δεν χρειάζονται θεραπεία.
Όμως είναι απαραίτητο να τους παρακολουθούμε με U/S αρχικά ανά 6 μήνες για περίπου 1 χρόνο και εάν δεν αλλάξουν μέγεθος, μετά με U/S ανά έτος.
Πολύποδες χοληδόχου κύστεως που έχουν διάμετρο μεγαλύτερη από 1cm είναι πιθανότερο να είναι κακοήθεις και αυτοί με διάμετρο μεγαλύτερη από 1,8cm έχουν σημαντικό κίνδυνο να είναι κακοήθεις. Θεραπεία αυτών είναι η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή.
Τέλος συστήνεται λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή στις περιπτώσεις που οι πολύποδες συνυπάρχουν με χολόλιθους στην χοληδόχο κύστη, διότι έχει βρεθεί από μελέτες ότι σε αυτήν την περίπτωση αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου χοληδόχου κύστεως, στις περιπτώσεις όπου οι πολύποδες συνοδεύονται από συμπτώματα (π.χ. πόνο, δυσπεψία) και σε ασθενείς που έχουν και άλλους παράγοντες κινδύνου εμφάνισης καρκίνου της χοληδόχου κύστεως (όπως σε διαβητικούς, σε ασθενείς με πρωτοπαθή σκληρυντική χολαγγειίτιδα, παχύσαρκους κτλ.).