Ιδιοπαθείς Φλεγμονώδεις Νόσοι του Εντέρου

O όρος ιδιοπαθείς φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου (ΙΦΝΕ) είναι ένας γενικότερος όρος για κάποιες χρόνιες παθήσεις του γαστρεντερικού συστήματος. Οι ασθένειες αυτές χαρακτηρίζονται από περιόδους έξαρσης και ύφεσης των συμπτωμάτων. Η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα είναι δύο νόσοι που συνιστούν τις ιδιοπαθείς φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου.

Λίγα λόγια για τις ιδιοπαθείς φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου

Η νόσος του Crohn είναι μια μη μεταδιδόμενη χρόνια φλεγμονώδης διαταραχή του πεπτικού σωλήνα. Αν και μπορεί να εμφανιστεί σε όλη την έκτασή του, εντοπίζεται συνήθως στον ειλεό, το τελευταίο κομμάτι του λεπτού εντέρου. Σε πολλές περιπτώσεις η φλεγμονή εξαπλώνεται στα βαθύτερα στρώματα του εντέρου, προκαλώντας  στον ασθενή έντονα συμπτώματα που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής του.

Η ελκώδης κολίτιδα προκαλεί φλεγμονή στο βλενογόννο του παχέος εντέρου και ειδικότερα στο τελευταίο τμήμα του, το ορθό. Οι επιπλοκές της ελκώδους κολίτιδας μπορεί να είναι επικίνδυνες ακόμα και για τη ζωή του ασθενούς. Έτσι, σε σοβαρές φλεγμονές συνιστάται χειρουργική θεραπεία μέσω της λαπαροσκοπικής κολεκτομής.

Υπάρχει ακόμη ένας τύπος  που ονομάζεται ακαθόριστη κολίτιδα. Ονομάζεται έτσι γιατί η κατάσταση της φλεγμονής δεν είναι ξεκάθαρη. Έτσι, δεν μπορεί να τεθεί με ασφάλεια η διάγνωση για το εάν μιλάμε για τη νόσο του Crohn ή για ελκώδη κολίτιδα.

Ιδιοπαθείς φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου: Ποιοι είναι πιο επιρρεπείς στην εμφάνισή τους;

Οι ιδιοπαθείς φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου μπορούν να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικιακή ομάδα. Όμως, έχει παρατηρηθεί ότι εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα από 15-30 ετών ή άνω των 60 ετών. Ως προς το φύλο φαίνεται ότι και τα δύο φύλα προσβάλλονται ισότιμα.

Αίτια και προδιαθεσικοί παράγοντες

Τα αίτια πρόκλησης των φλεγμονωδών νόσων του εντέρου παραμένουν άγνωστα μέχρι και σήμερα. Ωστόσο, κάποιοι παράγοντες έχουν ενοχοποιηθεί για την πρόκλησή τους. Το κάπνισμα και το έντονο άγχος, καθώς και η συχνή χρήση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων ανήκουν στους προδιαθεσικούς παράγοντες. Τέλος, πολλές έρευνες εντάσσουν στα αίτια εκδήλωσης και τους κληρονομικούς παράγοντες, αφού ένας στους τέσσερις ανθρώπους με φλεγμονώδη νόσου του εντέρου έχει οικογενειακό ιστορικό.

Με ποια συμπτώματα εμφανίζονται οι ιδιοπαθείς φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου;

Τα συμπτώματα με τα οποία εμφανίζονται οι ιδιοπαθείς φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη σοβαρότητα της φλεγμονής. Κάποια κοινά συμπτώματα που χαρακτηρίζουν τόσο τη νόσο Crohn, όσο και την ελκώδη κολίτιδα είναι τα κάτωθι:

  • Κοιλιακό άλγος
  • Κράμπες
  • Διάρροια ή δυσκοιλιότητα με αίμα ή/και βλέννη
  • Πυρετός
  • Εμετοί
  • Αίσθηση ημιτελούς κένωσης
  • Απώλεια βάρους
  • Κακή θρέψη
  • Φούσκωμα

Επιπροσθέτως, η νόσος του Crohn μπορεί να προκαλέσει την εκδήλωση ραγάδας πρωκτού, περιεδρικών συριγγίων και αποστημάτων.

Διάγνωση & Θεραπεία

Η διάγνωση των φλεγμονωδών νόσων του εντέρου μπορεί να πραγματοποιηθεί συνδυαστικά μέσω της λήψης του ιστορικού και της λεπτομερούς καταγραφής των συμπτωμάτων. Στη συνέχεια, συστήνεται η διενέργεια αιματολογικών εξετάσεων , εξέταση κοπράνων και κυρίως η διενέργεια κολονοσκόπησης με βιοψίες του πάσχοντος βλενογγόνου. Τέλος, σε μερικές περιπτώσεις ίσως απαιτηθούν απεικονιστικές εξετάσεις όπως μαγνητική ακτινογραφία ή εξέταση με ενδοσκοπική κάψουλα.

Μετά τη διάγνωσή τους ο σχεδιασμός της θεραπείας θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο άμεσος. Συνήθως αντιμετωπίζονται συντηρητικά με φαρμακευτική αγωγή και με μια ισορροπημένη διατροφή. Η φαρμακευτική αγωγή στοχεύει στον περιορισμό των συμπτωμάτων, περιορίζοντας τη φλεγμονή και η διατροφή των ασθενών δεν θα πρέπει να περιέχει σε μεγάλες ποσότητες τροφές που επιδεινώνουν τα συμπτώματα, όπως για παράδειγμα τα γαλακτοκομικά.

Εάν τα συμπτώματα δεν υποχωρούν ή παρουσιαστούν επιπλοκές όπως απόστημα, διάτρηση, εντεροεντερικό συρίγγιο, αιμορραγία ή καρκίνος, τότε η χειρουργική αντιμετώπισή τους είναι μονόδρομος. Η λαπαροσκοπική χειρουργική μπορεί να δώσει λύσεις και στις δύο παθήσεις, προσφέροντας άμεση ανακούφιση από τα συμπτώματα. Η επάνοδος του ασθενούς στις καθημερινές του δραστηριότητες είναι άμεση και ο μετεγχειρητικός πόνος και οι πιθανές επιπλοκές εκμηδενίζονται.

Συμβουλευτείτε τον Γενικό Χειρουργό Δημήτριο Γιάλβαλη σχετικά με τις χειρουργικές επιλογές που έχετε για την αντιμετώπιση των ιδιοπαθών φλεγμονωδών νόσων του εντέρου. Ο ιατρός έχει πραγματοποιήσει πολλές επεμβάσεις  για την αντιμετώπιση προβλημάτων του γαστρεντερικού συστήματος με μεγάλη επιτυχία. Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας.

Επικοινωνήστε μαζί μας για το δικό σας περιστατικό