Θυρεοειδίτιδα Hashimoto
Tι ορίζεται ως θυρεοειδίτιδα Hashimoto;
Η θυρεοειδίτιδα Hashimoto αποτελεί μια από τις συχνότερες αυτοάνοσες παθήσεις. To ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στα κύτταρα του θυρεοειδούς αδένα, γιατί τα αναγνωρίζει ως απειλή. Πρόκειται για την πιο κοινή αιτία πρόκλησης υποθυρεοειδισμού και χρήζει άμεσης αντιμετώπισης, γιατί τα συμπτώματα που προκαλεί υποβαθμίζουν την καθημερινότητα του ασθενούς.
Προσβάλλει συχνότερα το γυναικείο φύλο εν συγκρίσει με το ανδρικό, εξαιτίας των συχνών ορμονικών μεταβολών που υφίστανται κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Στη βιβλιογραφία η θυρεοειδίτιδα Hashimoto αναφέρεται και ως νόσος Hashimoto και χρόνια λεμφοκυτταρική θυρεοειδίτιδα.
Λίγα λόγια για τον θυρεοειδή αδένα
Ο θυρεοειδής αδένας αποτελεί τον μεγαλύτερο ενδοκρινή αδένα του ανθρώπινου σώματος. Παράγει τρεις ορμόνες τη θυροξίνη (T4), την τριιωδοθυρονίνη (Τ3) και την καλσιτονίνη. Η καλσιτονίνη ευθύνεται για τη ρύθμιση του ασβεστίου στο αίμα, ενώ οι άλλες δύο είναι απαραίτητες για την ωρίμανση και την ανάπτυξη όλων των κυττάρων.
Ποια είναι τα αίτια πρόκλησης της θυρεοειδίτιδας Ηashimoto;
Η εκδήλωση της νόσου οφείλεται σε γενετικούς αλλά και περιβαλλοντικούς παράγοντες ή και σε έναν ενδεχόμενο συνδυασμό τους. Πιο συγκεκριμένα, οι παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες εκδήλωσης θυρεοειδίτιδας Hashimoto είναι οι παρακάτω:
- Γυναικείο φύλο
- Ηλικιακή ομάδα 30-50 ετών
- Γενετική προδιάθεση
- Κληρονομικότητα
- Εγκυμοσύνη
- Εμμηνόπαυση
- Έκθεση σε ακτινοβολία
- Ιογενείς λοιμώξεις
- Άλλες αυτοάνοσες παθήσεις (π.χ. ρευματοειδής αρθρίτιδα, ερυθηματώδης λύκος)
- Υπερβολική πρόσληψη ιωδίου
Με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται η θυρεοειδίτιδα Hashimoto;
Τα συμπτώματα της θυρεοειδίτιδας Hashimoto εκδηλώνονται και επιδεινώνονται σταδιακά, οπότε σε πρώτα στάδια ενδέχεται να μη γίνουν αντιληπτά από τον ασθενή. Η μείωση των ορμονών που παράγει ο θυρεοειδής αδένα προκαλεί μια σειρά συμπτωμάτων όπως:
- Αύξηση βάρους
- Κόπωση
- Ξηροδερμία
- Αυξημένη ευαισθησία στο κρύο
- Υπνηλία
- Μυϊκή αδυναμία
- Εκδήλωση οιδήματος στον θυρεοειδή
- Αργός καρδιακός ρυθμός (βραδυκαρδία)
- Πόνος και δυσκαμψία στις αρθρώσεις
- Προβλήματα μνήμης
- Προβλήματα συγκέντρωσης
- Μειωμένη σεξουαλική επιθυμία
- Δυσκοιλιότητα
- Βρογχοκήλη
- Διαταραχές εμμήνου ρύσεως
- Κατάθλιψη κ.ά.
Σε περιπτώσεις όπου συνυπάρχει διόγκωση θυρεοειδούς εμφανίζεται αλλοίωση της χροιάς της φωνής, αλλά και πιεστικά φαινόμενα (π.χ. δύσπνοια).
Οι ασθενείς με θυρεοειδίτιδα Hashimoto δε θα εμφανίσουν όλα τα προαναφερθέντα συμπτώματα ούτε στην ίδια ένταση.
Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση;
Η διάγνωση της θυρεοειδίτιδας Hashimoto και ο σχεδιασμός του κατάλληλου θεραπευτικού πλάνου θα πρέπει να πραγματοποιείται από έναν έμπειρο στην παθολογία του θυρεοειδούς αδένα ιατρό. Η διάγνωση ξεκινά με τη λήψη του ατομικού ιστορικού του ασθενούς και την κλινική εξέτασή του. Κατά την κλινική εξέταση ανιχνεύονται τυχόν όζοι ή/και η αύξηση του μεγέθους του θυρεοειδούς.
Πολλές φορές δεν εντοπίζονται ευρήματα κατά τη διάρκεια της κλινικής εξέτασης. Επομένως, είναι απαραίτητη η διενέργεια εργαστηριακών εξετάσεων και η διενέργεια υπερηχογραφήματος θυρεοειδούς. Ειδικότερα, στις εργαστηριακές εξετάσεις πραγματοποιείται μέτρηση της θυρεοειδοτρόπου ορμόνης (TSH, thyroid-stimulating hormone) και της ελεύθερης θυροξίνης (Free T4).
Τέλος, επί υποψίας παρουσίας καρκίνου θυρεοειδούς, τότε πραγματοποιείται παρακέντηση με λεπτή βελόνη.
Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία για την αντιμετώπισή της;
Τα συμπτώματα της νόσου αντιμετωπίζονται με τη ρύθμιση των ορμονών του θυρεοειδούς αδένα. Το θεραπευτικό πλάνο για την αντιμετώπιση της θυρεοειδίτιδας είναι απόλυτα εξατομικευμένο και βασίζεται κυρίως στη λήψη ειδικής φαρμακευτικής αγωγής. Μέσω της φαρμακευτικής αγωγής είναι εφικτή η αντικατάσταση των ορμονών Τ3 και Τ4. Επίσης, η παρακολούθηση των επιπέδων των ορμονών ανά τακτικά χρονικά διαστήματα είναι απαραίτητη.
Τέλος, μερικές αλλαγές στην καθημερινότητα των ασθενών μπορούν να συμβάλουν αποτελεσματικά στην ευκολότερη διαχείριση της νόσου. Μια ισορροπημένη διατροφή, η τακτική άσκηση και η διαχείριση του άγχους βοηθούν σημαντικά στη διαχείριση της θυρεοειδοπάθειας.
Ο Γενικός Χειρουργός Δημήτριος Γιάλβαλης, με εξειδίκευση στη χειρουργική ενδοκρινών αδένων, εφαρμόζει τις πιο σύγχρονες μεθόδους για την αντιμετώπιση προβλημάτων του θυρεοειδούς. Γνωρίζοντας εν τω βάθει την παθολογία του θυρεοειδούς είναι ο πλέον κατάλληλος για την υπόδειξη της κατάλληλης χειρουργικής θεραπείας. Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας.