Ραγάδα πρωκτού
Τι ορίζεται ως ραγάδα πρωκτού;
Ως ραγάδα πρωκτού ή ραγάδα δακτυλίου ορίζεται ένα σχίσιμο ή ένα τραύμα που εκδηλώνεται στον πρωκτικό σωλήνα. Πιο συγκεκριμένα, εντοπίζεται κοντά στον σφιγκτήρα και πρόκειται για μια κατάσταση εξαιρετικά επώδυνη για τον ασθενή. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων η πληγή αφορά το βλεννογόνο του πρωκτού και δεν προχωρά βαθύτερα, αφού ο έντονος πόνος κάνει τον ασθενή να αναζητήσει ιατρική βοήθεια.
Κατηγοριοποίηση ραγάδας πρωκτού
Η ραγάδα πρωκτού διακρίνεται σε δύο κατηγορίες, στην οξεία και στη χρόνια ραγάδα. Η κατηγοριοποίηση αυτή συμβαίνει λαμβάνοντας υπόψιν τον χρόνο διάρκειας των συμπτωμάτων. Έτσι, εάν τα συμπτώματα διαρκούν λιγότερο από 6 εβδομάδες, η ραγάδα χαρακτηρίζεται οξεία, ειδάλλως χαρακτηρίζεται ως χρόνια.
Αιτιολογία πρόκλησης ραγάδας πρωκτού
Το βασικότερο αίτιο για την πρόκληση της ραγάδας πρωκτού είναι η χρόνια δυσκοιλιότητα. Ο τραυματισμός του πρωκτικού σωλήνα μπορεί να προκληθεί εύκολα από τη διέλευση σκληρών κοπράνων, κάτι που χαρακτηρίζει τη δυσκοιλιότητα. Όμως, εκτός από τη δυσκοιλιότητα, ραγάδα πρωκτού ενδέχεται να προκαλέσουν οι κάτωθι αιτίες:
- Συχνές και έντονες διάρροιες
- Φυσιολογικός τοκετός
- Φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου
- Τραυματισμός της περιοχής
- Ορθοπρωκτική ιατρική εξέταση/επέμβαση
- Κακοήθεια του πρωκτού
Σπανιότερα, η ραγάδα πρωκτού μπορεί να προκληθεί από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα(π.χ. χλαμύδια), από τον ιό ΗIV ή τον ιό του έρπητα.
Με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται η ραγάδα πρωκτού;
Η ένταση των συμπτωμάτων δεν καθορίζεται αποκλειστικά από το μέγεθος της πληγής. Όμως, σε κάθε περίπτωση το βασικό σύμπτωμα της ραγάδας πρωκτού είναι ο οξύς και έντονος πόνος στην περιοχή του πρωκτού μετά την κένωση. Ο πόνος αυτός μπορεί να διαρκέσει από δύο έως έξι ώρες μετά την κένωση και μπορεί να συνοδεύεται από αίσθημα καύσου. Επιπροσθέτως, η ραγάδα πρωκτού μπορεί να εκδηλωθεί και με τα παρακάτω συμπτώματα:
- Δύσοσμες κενώσεις
- Αποβολή αίματος κόκκινου χρώματος κατά την κένωση
- Περιπρωκτικός κνησμός
- Εκροή βλέννας
Σε αυτό το σημείο είναι σκόπιμο να αναφερθεί πως η ραγάδα πρωκτού πολλές φορές συνυπάρχει με αιμορροΐδες. Επομένως, εξαιτίας της κοινής συμπτωματολογίας των δύο παθήσεων πολλές φορές οι ασθενείς συγχέονται.
Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση;
Η διάγνωση της ραγάδας πρωκτού πραγματοποιείται εύκολα με τη λήψη ενός λεπτομερούς ιστορικού του ασθενούς, καθώς και με την κλινική εξέτασή του. Μια προσεκτική επισκόπηση της περιοχής είναι αρκετή για τον εντοπισμό του έλκους από έναν έμπειρο ιατρό. Επίσης, το σημείο εντοπισμού της ραγάδας μπορεί να παρέχει πληροφορίες σχετικά με το αίτιο πρόκλησής της.
Ραγάδα πρωκτού & Αντιμετώπιση
Η αντιμετώπιση της ραγάδας πρωκτού θα πρέπει να είναι άμεση μετά τη διάγνωσή της. Η επούλωσή της χωρίς ιατρική παρέμβαση είναι αδύνατη, εξαιτίας του σημείου εμφάνισής της. Πιο συγκεκριμένα, ο έντονος πόνος στην περιοχή προκαλεί την αντανακλαστική σύσπαση του έσω σφιγκτήρα του πρωκτού. Η σύσπαση αυτή έχει ως αποτέλεσμα την ελαττωμένη αιμάτωση της περιοχής, καθιστώντας αδύνατη την επούλωσή της.
Οι οξείες ραγάδες πρωκτού συνήθως αντιμετωπίζονται επιτυχώς με την εφαρμογή συντηρητικής θεραπείας. Η συντηρητική θεραπεία για την αντιμετώπιση της ραγάδας πρωκτού περιλαμβάνει:
- Ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, αποφεύγοντας την εκδήλωση δυσκοιλιότητας.
- Σχολαστική καθαριότητα της περιοχής μετά από κάθε κένωση και καθαρισμός της με χλιαρό νερό.
- Χορήγηση ειδικών αναλγητικών αλοιφών και αλοιφών που προκαλούν αύξηση της αιματικής ροής στη περιοχή, υποβοηθώντας την επούλωση της ραγάδας. Το μέτρο αυτό εφαρμόζεται αυστηρά για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, αφού αυτές οι αλοιφές ενδέχεται να προκαλέσουν έντονους πονοκεφάλους.
- Θεραπεία με ενέσεις botox στην πάσχουσα περιοχή.
Όμως, οι χρόνιες ραγάδες πρωκτού φαίνεται ότι δεν ανταποκρίνονται στη συντηρητική θεραπεία. Οπότε, η χειρουργική αντιμετώπισή τους είναι η μόνη λύση, προσφέροντας μόνιμη ανακούφιση στους ασθενείς.
Η χειρουργική επέμβαση που συνήθως εφαρμοζόταν στο παρελθόν είναι η πλάγια έσω σφιγκτηροτομή, όπου πραγματοποιείται εκτομή ενός τμήματος του έσω σφιγκτήρα. Σήμερα η συγκεκριμένη επέμβαση έχει σχεδόν εγκαταληφθεί, διότι προκαλεί σοβαρές επιπλοκές (πχ. ακράτεια κοπράνων) και χρησιμοποιείται μόνο σε έσχατη περίπτωση, σε επιπλεγμένα περιστατικά, όταν όλα τα άλλα έχουν αποτύχει.
Η πλέον σύγχρονη τεχνική είναι ο καυτηριασμός με laser με νεαροποίηση του φλεγμονώδους και σκληρού ιστού και έτσι ο ασθενής απαλλάσσεται άμεσα, και κυρίως ανώδυνα, από τα ενοχλητικά συμπτώματα που προκαλεί η ραγάδα πρωκτού.
Συμβουλευτείτε τον Γενικό Χειρουργό Δημήτριο Γιάλβαλη σχετικά με τις θεραπευτικές επιλογές της ραγάδας πρωκτού. Ο ιατρός έχει αντιμετωπίσει πολλές περιπτώσεις ραγάδας τόσο συντηρητικά όσο και χειρουργικά, εφαρμόζοντας τις πιο σύγχρονες θεραπείες. Εάν εμφανίζετε συμπτώματα ραγάδας πρωκτού, επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας.