Ρομποτική χειρουργική: Το σύστημα Da Vinci

Στη σύγχρονη εποχή, η εφαρμογή της ρομποτικής χειρουργικής από τη χειρουργική κοινότητα είναι απαράμιλλη. Αυτό συμβαίνει διότι οι ραγδαίες εξελίξεις στην τεχνολογία προσαρμόζονται εύκολα στις υπάρχουσες λαπαροσκοπικές επεμβάσεις και τεχνικές.

Έτσι, ολοένα και περισσότερο, οι ρομποτικές επεμβάσεις γίνονται το νέο πρότυπο φροντίδας για τους ασθενείς.

ρομποτική χειρουργική

Εξέλιξη ρομποτικών συστημάτων

Το αρχικό πλήρες ρομποτικό σύστημα με άδεια από τον FDA εμφανίστηκε το 1992 και ήταν το ROBODOC. Η εξέλιξή του συνεχίστηκε την επόμενη δεκαετία και, έτσι, προέκυψε το ZEUS και το Da Vinci. To 2003 οι εταιρείες τους συγχωνεύτηκαν και επικράτησαν στον χώρο της ρομποτικής χειρουργικής, πραγματοποιώντας συνεχείς αναβαθμίσεις στην πλατφόρμα Da Vinci.

Το αποτέλεσμα, σήμερα, είναι να έχουμε διαθέσιμα τα 4ης γενιάς ρομποτικά συστήματα Da Vinci Xi, Da Vinci X και Da Vinci SP (Single Port).

Το ρομποτικό σύστημα Da Vinci Xi παρέχει μια φυσική επέκταση των ματιών και τα χεριών του χειρουργού μέσα στο χειρουργικό πεδίο.

Ποιες επεμβάσεις της Γενικής Χειρουργικής μπορούν να πραγματοποιηθούν ρομποτικά;

Σε αντίθεση με παλαιότερες δεκαετίες, όπου η ρομποτική χειρουργική δεν ήταν τόσο εύκολη όσο είναι σήμερα, μπορούμε πλέον να μιλάμε για πολλούς τύπους επεμβάσεων που πραγματοποιούνται ρομποτικά.

Πρακτικά, στη ρομποτική χειρουργική μπορούμε πια να συμπεριλάβουμε όλες τις χειρουργικές επεμβάσεις που μέχρι πρότινος γίνονταν λαπαροσκοπικά.

Όσον αφορά τον επικεφαλή χειρουργό μας, Δημήτρη Γιάλβαλη και την ειδική χειρουργική του ομάδα, οι επεμβάσεις που πραγματοποιούνται είναι οι κάτωθι:

ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΧΟΛΟΚΥΣΤΕΚΤΟΜΗ
ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΒΟΥΒΩΝΟΚΗΛΗ
ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ
ΚΟΛΕΚΤΟΜΗ
ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΚΟΙΛΙΟΚΗΛΗ
ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΣΠΛΗΝΕΚΤΟΜΗ
ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΕΠΙΝΕΦΡΙΔΕΚΤΟΜΗ
ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΓΑΣΤΡΕΚΤΟΜΗ

Ποια είναι τα οφέλη της Ρομποτικής χειρουργικής για τους ασθενείς;

Τα οφέλη που προσφέρει η ρομποτική χειρουργική στους ασθενείς είναι πολλαπλά και, συγκριτικά με τη λαπαροσκοπική, αρκετά επαυξημένα.

Ένας ενδεικτικός κατάλογος με τα σημαντικότερα οφέλη της ρομποτικής χειρουργικής είναι ο παρακάτω:

 • Λιγότερες μεταγγίσεις αίματος
 • Μικρότερος χρόνος νοσηλείας
 • Ακόμα λιγότερος μετεγχειρητικός πόνος
 • Ελαχιστοποίηση των μετεγχειρητικών επιπλοκών
 • Ταχύτερη ανάρρωση
 • Μικρές τομές και καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα

Γιατί να επιλέξετε την επέμβαση με το χειρουργικό σύστημα Da Vinci;

Η πιο εξελιγμένη μορφή της ρομποτικής χειρουργικής με το σύστημα Da Vinci είναι η καλύτερη δυνατή επιλογή< για όλες τις επεμβάσεις που προαναφέραμε. Εκτός από τα πολλαπλά οφέλη που καταγράψαμε πιο πάνω, η ρομποτικά υποβοηθούμενη επέμβαση< με το σύστημα Da Vinci δίνει στους χειρουργούς πρόσβαση σε χαρακτηριστικά τεχνολογίας, όπως είναι τα παρακάτω:

Στερεοσκοπική όραση (3D)

Το υψηλής ευκρίνειας 3D σύστημα κάμερας στην κονσόλα επιτρέπει στον χειρουργό να δει τις ανατομικές δομές με καθαρότητα και του παρέχει:

 • Έως 10x μεγέθυνση
 • Φωτεινή, κρυστάλλινη, με φυσικά χρώματα εικόνα
 • Εξαιρετική θέα του χειρουργικού πεδίου

Endowrist Εργαλεία & Διαισθητική κίνηση

Πρόκειται για strong>ειδικά σχεδιασμένα εργαλεία (κατοχυρωμένης ευρεσιτεχνίας από την κατασκευάστρια εταιρεία), τα οποία διαθέτουν 7 βαθμούς ελευθερίας κινήσεων και ένα πολύ μεγαλύτερο εύρος κίνησης από το ανθρώπινο χέρι. Με τον τρόπο αυτό, η επιδεξιότητα που παρέχεται στους χειρουργούς κατά τη διάρκεια της επέμβασης είναι πραγματικά απαράμιλλη.
Επιπλέον, έχουν μέγιστη ανταπόκριση όταν απαιτείται άμεση συρραφή, τεμαχισμός, καυτηρίαση ή διατομή των ιστών και τέλος ελαχιστοποιείται το τρέμουλο του χεριού, το οποίο είναι αναπόφευκτο στη λαπαροσκοπική τεχνική.

Από τι αποτελείται το Ρομποτικό χειρουργικό σύστημα Da Vinci;

Τα Da Vinci χειρουργικά συστήματα αποτελούνται από τρία βασικά στοιχεία: τη χειρουργική κονσόλα (surgeon console), τους ρομποτικούς βραχίονες (patient cart) και τον πύργο εργασίας (tower).

Χειρουργική Κονσόλα

Η χειρουργική κονσόλα είναι εργονομικά σχεδιασμένη και βρίσκεται λίγα μέτρα μακριά από τον ασθενή. Ουσιαστικά πρόκειται για το σημείο όπου κάθεται ο χειρουργός κατά τη διάρκεια της επέμβασης.

Αυτή διαθέτει τα εξής:

 • Ειδικά χειριστήρια και πεντάλ τα οποία ελέγχονται με τα χέρια και τα πόδια
 • Ειδική θέση για τα μάτια
 • Άνετη θέση για τον χειρουργό
 • Ενσωματωμένο μικρόφωνο και ηχείο μέσω των οποίων επιτυγχάνεται η αποτελεσματική επικοινωνία της ομάδας εντός του χειρουργείου

Ρομποτικοί Βραχίονες

Οι ρομποτικοί βραχίονες βρίσκονται ενσωματωμένοι σε έναν κινούμενο πύργο, ο οποίος τοποθετείται κοντά στον ασθενή πλάι στο χειρουργικό τραπέζι.

Σε κάθε έναν από αυτούς εφαρμόζουν τα εργαλεία τα οποία καθοδηγούνται σε αληθινό χρόνο από τις κινήσεις του χειρουργού στη χειρουργική κονσόλα.

Μέσω ειδικού software οι βραχίονες τοποθετούνται σε μια θέση ακριβείας, ανάλογα με την επέμβαση που πρόκειται να πραγματοποιηθεί, γι’ αυτό η όλη διαδικασία τοποθέτησης (docking) και απελευθέρωσής τους (undocking) είναι πλήρως αυτοματοποιημένη.

Πύργος Εργασίας

Στον πύργο εργασίας βρίσκονται ουσιαστικά τα ειδικά μηχανήματα που είναι απαραίτητα για την εκάστοτε επέμβαση. Εδώ βρίσκονται, για παράδειγμα, τα ειδικά μηχανήματα για την παροχή του αέρα τον οποίο διοχετεύουμε στην κοιλιά, η ειδική διαθερμία πολλαπλών χρήσεων ή, τέλος, μια 2η μεγάλη οθόνη μέσω της οποίας η υπόλοιπη χειρουργική ομάδα παρατηρεί την επέμβαση.

Ποιο είναι το κόστος μιας επέμβασης με τη βοήθεια του ρομποτικού συστήματος;

Μία από τις πιο συχνές ερωτήσεις των ασθενών αφορά τις τιμές μιας τέτοιας χειρουργικής επέμβασης. Αυτό που πρέπει να έχετε υπόψη σχετικά με το συνολικό κόστος είναι πως οι παράμετροι οι οποίες θα το καθορίσουν είναι πολλές.

Κατ’ αρχάς, θα εξαρτηθεί από το είδος της επέμβασης που θα πραγματοποιηθεί (βουβωνοκήλη, κοιλιοκήλη ή άλλη). Επιπλέον, ακόμα και αν μιλάμε για την “ίδια” επέμβαση, κάθε περίπτωση ασθενή είναι πάντα διαφορετική και οι εξατομικευμένες ανάγκες κάθε ενός από αυτούς είναι δυνατόν να επιφέρουν αλλαγές ακόμα και στο τελικό κόστος.

Σε κάθε περίπτωση, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το ιατρείο του χειρουργού Δημήτρη Γιάλβαλη και να κλείσετε το ραντεβού σας. Ο χειρουργός και η ειδική του ομάδα θα εξετάσουν την περίπτωσή σας και θα μπορέσουν να σας δώσουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με την επέμβαση που χρειάζεστε και η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί με τη βοήθεια του συστήματος Da Vinci.

Επικοινωνήστε μαζί μας για το δικό σας περιστατικό