Παθήσεις Θυρεοειδούς

Όζοι Θυρεοειδούς

Image

Τι είναι όζοι θυρεοειδούς;

Οι όζοι θυρεοειδούς είναι ευδιάκριτες μάζες μέσα στον Θυρεοειδή αδένα. Mπορεί να είναι ψηλαφητοί ( 4% – 7%), αλλά και μη ψηλαφητοί ( 19% – 67% ).

Eίναι 4 φορές πιο συχνοί στις γυναίκες, από ότι στους άνδρες και η συχνότητα εμφάνισής τους αυξάνεται με την ηλικία, την έκθεση του ατόμου σε ακτινοβολία και την ελαττωμένη πρόσληψη ιωδίου.

Οι όζοι θυρεοειδούς σε πολλούς ασθενείς  δεν παρουσιάζουν συμπτώματα και η ανεύρεσή τους είναι τυχαία είτε σε μία φυσική εξέταση ρουτίνας, είτε από μία απεικονιστική μελέτη στον τράχηλο για άλλους λόγους (Υπέρηχο, Αξονική ή Μαγνητική Τομογραφία).

Οι όζοι θυρεοειδούς μπορεί να οφείλονται σε απλή υπερανάπτυξη του "φυσιολογικού" θυρεοειδικού ιστού, σε κύστεις που περιέχουν υγρό, σε φλεγμονές (θυρεοειδίτιδα Hashimoto) ή σε μάζα (καλοήθη ή κακοήθη).

Πότε να επισκεφθώ το γιατρό μου;

Προφανώς θα πρέπει να απευθύνεστε αμέσως στον θεράποντα ιατρό, ακόμα και χωρίς συμπτώματα.

Η διερεύνησή τους περιλαμβάνει εργαστηριακές εξετάσεις όπως μέτρηση TSH, καθώς και υψηλής ευκρίνειας υπέρηχο τραχήλου, σπινθηρογράφημα θυρεοειδούς (για να διερευνηθεί αν οι όζοι θυρεοειδούς είναι «ψυχροί» ή «θερμοί») και FNA (βιοψία του όζου με βελόνι) υπό την καθοδήγηση υπερήχου.
Οι όζοι θυρεοειδούς στην πλειονότητά τους είναι καλοήθεις, αλλά σε ποσοστό 5% μπορεί να είναι κακοήθεις. Σπουδαίο ρόλο στην εκτίμησή τους παίζουν το ιστορικό, τα τυχόν συμπτώματα και η κλινική εξέταση του τραχήλου.

Πότε πρέπει να επισκεφθώ τον Χειρουργό;

Οι συνηθέστεροι λόγοι που συστήνεται από τους Ενδοκρινολόγους επέμβαση μετά από διερεύνηση ενός θυρεοειδικού όζου είναι:
  • κακοήθεια (μετά από FNA)
  • καλοήθεια: η χειρουργική προτείνεται εάν ο όζος είναι μεγάλος, εάν εξακολουθεί να μεγαλώνει σε μέγεθος ή εάν προκαλεί συμπτώματα όπως πόνο, δυσκαταποσία, κλπ).
  • θεραπεία του υπερθυρεοειδισμού (μετά από αποτυχία της συντηρητικής θεραπείας)
  • μεγάλες πολυοζώδεις βρογχοκήλες και συμπτωματικές βρογχοκήλες.
Η συνήθης επέμβαση είναι η ολική θυρεοειδεκτομή, με συχνότερες επιπλοκές την αιμορραγία, που μπορεί να προκαλέσει αναπνευστική δυσχέρεια, τον τραυματισμό του παλίνδρομου λαρυγγικού, που μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βραχνάδα και τον τραυματισμό των παραθυρεοειδών αδένων προκαλώντας υποπαραθυρεοειδισμό (πτώση του ασβεστίου στο αίμα και ανάγκη προσωρινής ή μόνιμης αγωγής με ασβέστιο από το στόμα ).

φωτογραφίες πραγματικών περιστατικών

Το χειρουργειο ολικης αφαιρεσης θυροειδους ηταν για μενα "ανωδυνη" εμπειρια στα χερια ενος εμπειρου επιστημονα οπως ειναι ο κος Γιαλβαλης. Τον ευχαριστω θερμα για ολα.

Πώς επιλέγω τον χειρουργό ενδοκρινών αδένων μου;

Διεθνώς, έχει αποδειχτεί ότι όταν η επέμβαση θυρεοειδούς πραγματοποιείται από έμπειρο χειρουργό θυρεοειδούς, εξειδικευμένο αποτελεσματικά στην χειρουργική ενδοκρινών αδένων ελαχιστοποιούνται οι επιπλοκές της και εξασφαλίζεται το καλύτερο αποτέλεσμα.

O ασθενής θα πρέπει να συζητήσει με τον χειρουργό ποια επέμβαση ακριβώς πρόκειται να γίνει και τους λόγους που συστήνεται η επέμβαση αυτή.

Ένας έμπειρος χειρουργός ενδοκρινών αδένων είναι σε θέση να εκτιμήσει προεγχειρητικά και διεγχειρητικά όλες εκείνες τις παραμέτρους ώστε να εξασφαλιστεί η ορθότητα και ριζικότητα της επέμβασης για έναν συγκεκριμένο ασθενή.

Η επιτυχία μιας εγχείρησης θυρεοειδούς για κακοήθεια εξαρτάται απο το υπόλειμμα θυρεοειδικού ιστου.

Τα διεθνώς αποδεκτά όρια που διασφαλίζουν τη ριζικότητα της εκτομής του θυρεοειδικού ιστου είναι <3%.  Ο Δημήτρης Γιαλβαλης έχει υπολείμματα απο 0-3%, πρακτικά αυτό σημαίνει ίαση για τον ασθενή.

Μετά από ολική θυρεοειδεκτομή, θα πρέπει να ακολουθείται δια βίου θεραπεία με λεβοθυροξίνη, ενώ μπορεί επίσης ο θεράπων ιατρός να ακολουθήσει θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο πριν ξεκινήσει την αγωγή υποκατάστασης της θυρεοειδικής ορμόνης.

Ποιο είναι το κόστος της χειρουργικής επέμβασης για όζους θυρεοειδή;

Εξαρτάται από τους εξής βασικούς παράγοντες:

  • Τύπος  χειρουργικής επέμβασης

  • Μέρες νοσηλείας μετά το χειρουργείο

  • Χρήση ειδικών υλικών (π.χ. Νευροδιεγέρτης)

  • Κλινική που θα γίνει η επέμβαση

  • Είδος της ασφάλειας υγείας (ιδιωτική ασφάλεια ή δημόσια ή ΕΟΠΥΥ)

  • Το κόστος της επέμβασης εκτός από τα έξοδα της κλινικής, περιλαμβάνει και τις αμοιβές του χειρουργού, των συνεργατών και του αναισθησιολόγου.

Ο Δημήτρης Γιάλβαλης είναι Γενικός Χειρουργός με εξειδίκευση και εμπειρία στη χειρουργική ενδοκρινών αδένων (ολική θυρεοειδεκτομή, ελάχιστα επεμβατική θυρεοειδεκτομή, MIVAT, επανεπέμβαση θυρεοειδικού καρκίνου, λεμφαδενικος καθαρισμός τραχήλου) και έχει εξασφαλίσει συνεργασία με κλινικές, στις οποίες για συγκεκριμένο τύπο επεμβάσεων, τα έξοδα της κλινικής είναι εξαιρετικά χαμηλά, για ασφαλισμένο του ΕΟΠΥΥ ή άλλου δημόσιου ταμείου.

Στην περίπτωση που είστε ανασφάλιστος ρωτήστε το γιατρό για τις επιλογές που έχετε.

Όλες οι κλινικές που χειρουργεί ο γιατρός (Αττική και Μεσσηνία) έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ και με όλα τα κρατικά δημόσια ταμεία, καθώς και με όλες τις ιδιωτικες ασφαλιστικές εταιρείες, οπότε υπάρχουν οικονομικά πακέτα για την κάλυψη του κόστους όλης της γκάμας των χειρουργικών επεμβάσεων.

Εξαιρετικός επιστήμονας και πολύ φιλικός !!
Με αντιμετώπισε επαγγελματικά αλλά και πολύ ανθρώπινα. Ένα μεγάλο ευχαριστώ !!!!

επικοινωνήστε μαζί μας για το δικό σας περιστατικό

Μιλήστε με τον Χειρουργό

Παρακαλούμε συμπληρώστε τα απαιτούμενα πεδία.
Παρακαλούμε συμπληρώστε τα απαιτούμενα πεδία.
Παρακαλούμε συμπληρώστε τα απαιτούμενα πεδία.