Λαπαροσκοπική Χειρουργική

Λαπαροσκοπική Χολοκυστεκτομή

Λαπαροσκοπική Χολοκυστεκτομή είναι η επέμβαση που χρησιμοποιείται ευρέως στις μέρες μας για την αφαίρεση χολής (χοληδόχου κύστεως). Πρόκειται για μια ελάχιστα επεμβατική τεχνική που πραγματοποιείται με την βοήθεια λαπαροσκοπίου (ενός εργαλείου που έχει κάμερα) και μας βοηθά να βλέπουμε μέσα στην κοιλιά.

Εκτελείται δια μέσου μικρών τομών 2mm στην κοιλιά και με ειδικά εργαλεία.
ενδεικτικά περιστατικά

Τα πλεονεκτήματα έναντι της ανοικτής μεθόδου;

Τα πλεονεκτήματα είναι πολλαπλά:
 • Μικρότερη τομή
 • Λιγότερος μετεγχειρητικός πόνος αφού οι τομές είναι μόλις 2mm και δεν κόβονται οι μύες του κοιλιακού τοιχώματος
 • Καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα (μικρό τραύμα)
 • Ταχεία έξοδος από την Κλινική, την επόμενη κιόλας ημέρα
 • Ταχύτερη ανάρρωση
Η λαπαροσκοπική επέμβαση χολής που μου έκανε ο Κος Γιάλβαλης ήταν απολύτως επιτυχής και ο εύχαρις και ευγενής χαρακτήρας του πολύ βοηθητικός

Καλαίμη Καλλιρόη
Υποβλήθηκα σε επέμβαση λαπαροσκοπικής χολοκυστεκτομής από τον Κο Γιάλβαλη, από την οποία είμαι απόλυτα ικανοποιημένος, καθώς και όλη η μετεγχειρητική πορεία της υγείας μου είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα ακριβώς όπως με είχε ενημερώσει ο γιατρός πριν από την επέμβαση.

Αθανάσιος Μαγγίνας

Τι είναι το λαπαροσκόπιο και ποια η χρησιμότητά του κατά την επέμβαση για λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή;

Το λαπαροσκόπιο είναι ένας μεταλλικός σωλήνας που έχει ενσωματωμένη μια κάμερα και που μπαίνει στην κοιλιά δια μέσου μιας μικρής τομής.

Ο χειρουργός λαπαροσκόπος, έτσι, μπορεί να βλέπει σε μεγέθυνση (10Χ) την χοληδόχο κύστη σε μια τηλεόραση και να την αφαιρέσει με την χρήση ειδικών λαπαροσκοπικών εργαλείων που μπαίνουν από ακόμα 2-3 μικροσκοπικές τομές.

Πώς πραγματοποιείται η επέμβαση λαπαροσκοπικής χολοκυστεκτομής;

Ο ασθενής υποβάλλεται σε γενική αναισθησία. Ο Χειρουργός κάνει μια μικρή τομή στον ομφαλό και εκεί τοποθετεί ένα ειδικό πλαστικό σωλήνα (trocar) για την είσοδο της κάμερας.

Στην κοιλιά εισέρχεται διοξείδιο του άνθρακα (CO2) ώστε να φουσκώσει η κοιλιακή κοιλότητα και να δημιουργηθεί χώρος για να μπουν τα εργαλεία για την επέμβαση. Δια μέσου ακόμα 2-3 οπών (2mm) εισέρχονται και τα υπόλοιπα εργαλεία και με την βοήθεια μιας οθόνης υψηλής ευκρίνειας, ο χειρουργός εκτελεί την αφαίρεση της χοληδόχου κύστεως (λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή).

Η χολή αφαιρείται ολόκληρη, από μια εκ των μικρών οπών (συνήθως μέσα σε μια ειδική σακούλα). Τέλος, οι τομές κλείνουν με κόλλα ή πλαστική ραφή, δίνοντας άριστο αισθητικό αποτέλεσμα.

Τι προετοιμασία χρειάζεται πριν την επέμβαση λαπαροσκοπικής χολοκυστεκτομής;

 • 2 με 3 ημέρες πριν από την επέμβαση καλό θα είναι να ακολουθήσετε μια ελαφρά δίαιτα με αρκετά υγρά (και ίσως την χρήση ενός ήπιου υπακτικού), για να καθαρίσει το έντερο από το περιεχόμενό του, ειδικά εάν πάσχετε από δυσκοιλιότητα.
 • Το προηγούμενο βράδυ από την επέμβαση λαπαροσκοπικής χολοκυστεκτομής μπορείτε να φάτε ένα ελαφρύ γεύμα μέχρι νωρίς το βράδυ και να πάρετε με λίγο νερό τα πρωινά σας φάρμακα. Τουλάχιστον 4 ώρες πριν την προγραμματισμένη επέμβαση δεν πρέπει να έχετε φάει ούτε πιεί τίποτα!
 • Ενημερώστε τον χειρουργό σας για την τακτική φαρμακευτική αγωγή σας, γιατί μπορεί να χρειαστεί να σταματήσετε κάποια από αυτά (π.χ. ασπιρίνη, αντιπηκτικά γιατί αυξάνουν τον κίνδυνο αιμορραγίας).

Τι θα γίνει αμέσως μετά την επέμβαση;

Το ίδιο απόγευμα μετά την επέμβαση θα είστε σε θέση να σηκωθείτε και να φάτε ένα συνήθως ελαφρύ γεύμα. Την επόμενη μέρα θα πάρετε εξιτήριο και μερικά ήπια παυσίπονα για λίγες μέρες.

Μετά από μια επέμβαση λαπαροσκοπικής χολοκυστεκτομής μπορείτε να επανέλθετε πολύ σύντομα στις συνήθεις δραστηριότητές σας, μέσα σε διάστημα περίπου μιας εβδομάδας.

Τι πρέπει να προσέξω μετά το χειρουργείο;

Αυτό που πρέπει να αποφύγετε είναι η άρση βάρους και έντονη σωματική άσκηση για περίπου 1 μήνα μετά την επέμβαση.

Επίσης ελάχιστοι ασθενείς αντιμετωπίζουν συμπτώματα όπως: δυσπεψία, φούσκωμα και ίσως διάρροια ή συχνές μαλακές κενώσεις. Εάν έχετε κάποια από τα προηγούμενα θα χρειαστούν κάποιες μεταβολές στην δίαιτά σας για λίγο χρονικό διάστημα μέχρι το πεπτικό σας σύστημα, να συνηθίσει την μεταβολή που συνέβη στον οργανισμό σας (δηλ. την αφαίρεση της χοληδόχου κύστεως), όπως:

 • Αποφύγετε ροφήματα που περιέχουν καφείνη – καφέ, τσάι
 • Αποφύγετε φαγητά που επιδεινώνουν τα συμπτώματα – καυτερά, λιπαρά
 • Σταδιακά αυξήστε την πρόσληψη φυτικών ινών – καλές πηγές φυτικών ινών είναι τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, ρύζι, ζυμαρικά και ψωμί ολικής αλέσεως, ξηροί καρποί και βρώμη
Αυτές οι παρενέργειες μπορεί να κρατήσουν από 1 μέχρι μερικές εβδομάδες μετά το χειρουργείο.

Εάν τέλος μετά το χειρουργείο αντιμετωπίσετε συμπτώματα όπως:
 • Υψηλό πυρετό > 37.8, πιθανόν συνοδευόμενο από ρίγος
 • Έντονο πόνο στην κοιλιά που δεν υποχωρεί με τα συνήθη παυσίπονα
 • Έντονη τάση προς έμετο
 • Αδυναμία σίτισης
Τότε θα πρέπει άμεσα να επικοινωνήσετε με τον χειρουργό σας!

Μπορεί να υπάρχει πρόβλημα στον οργανισμό μου όταν αφαιρεθεί η χοληδόχος κύστη;

Κανένα πρόβλημα. Θα συνεχίσετε μια φυσιολογική ζωή και χωρίς την χολή σας.

Η χοληδόχος κύστη είναι χρήσιμη, αλλά όχι απαραίτητη στον οργανισμό, γι’ αυτό και μπορεί να αφαιρεθεί χωρίς καμία συνέπεια.

Το ήπαρ σας θα συνεχίσει να παράγει χολή, για την βοήθεια της πέψης των τροφών.

Εξαιρετικός επιστήμονας και πολύ φιλικός !!
Με αντιμετώπισε επαγγελματικά αλλά και πολύ ανθρώπινα. Ένα μεγάλο ευχαριστώ !!!!

επικοινωνήστε μαζί μας για το δικό σας περιστατικό

Μιλήστε με τον Χειρουργό

Παρακαλούμε συμπληρώστε τα απαιτούμενα πεδία.
Παρακαλούμε συμπληρώστε τα απαιτούμενα πεδία.
Παρακαλούμε συμπληρώστε τα απαιτούμενα πεδία.