Βουβωνοκήλη σε γυναίκα

Categories
Αρθρα
Εμφανίσεις: 60

Η βουβωνοκήλη είναι μια μορφή κήλης που δεν εμφανίζεται συχνά σε γυναίκα, όπως είναι για παράδειγμα η μηροκήλη. Στην περίπτωση του γυναικείου φύλου η βουβωνοκήλη δεν είναι πάντα φανερή, καθώς οι κήλες στις γυναίκες είναι μικρότερες και δεν χαρακτηρίζονται από μεγάλη διόγκωση, καθιστώντας δυσκολότερη τη διάγνωσή τους.

Τι είναι η βουβωνοκήλη;

Η βουβωνοκήλη αποτελεί την πιο συχνή μορφή κήλης και εκδηλώνεται ως μια διόγκωση πάνω από τη βουβωνική περιοχή. Δημιουργείται εξαιτίας της προβολής κάποιου σπλάχνου της κοιλιακής χώρας και μετά τη διάγνωσή της η αντιμετώπισή της θα πρέπει να είναι άμεση, λόγω του υψηλού κίνδυνου περίσφιξής της.

 Η βουβωνοκήλη εάν εμφανίζεται στη μια πλευρά(δεξιά ή αριστερά) ονομάζεται μονόπλευρη, ενώ αν εμφανίζεται και στις δύο πλευρές ονομάζεται αμφοτερόπλευρη. Τέλος, αναλόγως του τρόπου που προβάλλει η βουβωνοκήλη μπορεί να χαρακτηριστεί ως λοξή ή ευθεία.

Βουβωνοκήλη σε γυναίκα & Αίτια εμφάνισης

Το πιο βασικό αίτιο εμφάνισης μιας βουβωνοκήλης στο γυναικείο φύλο, όπως και στο ανδρικό, είναι η αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης. Η αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης μπορεί να προκληθεί από παράγοντες όπως:

  • Ατελής σύγκλιση του βουβωνικού στομίου
  • Χαλάρωση ή αδυναμία των ιστών του βουβωνικού πόρου
  • Χρόνια δυσκοιλιότητα
  • Εγκυμοσύνη
  • Έντονη άσκηση
  • Χρόνιος βήχας
  • Παχυσαρκία
  • Ασκίτης
  • Άρση βαριών αντικειμένων

Τέλος, μερικές γυναίκες ενδέχεται να εμφανίσουν βουβωνοκήλη λόγω κληρονομικών παραγόντων, μιας και η γυναικεία ανατομία δεν ευνοεί την ανάπτυξη βουβωνοκήλης.

Με ποια συμπτώματα εμφανίζεται η βουβωνοκήλη σε γυναίκα;

Η βουβωνοκήλη και στα δύο φύλα στην πλειονότητα των περιπτώσεων είναι ασυμπτωματική. Όμως, εάν εμφανίσει συμπτώματα, τότε τα συμπτώματα αυτά είναι τα κάτωθι:

  • Μόνιμη ή διαλείπουσα διόγκωση στη βουβωνική περιοχή.
  • Εμφάνιση πόνου ή καψίματος στην περιοχή της διόγκωσης.
  • Αίσθημα βάρους ή πίεσης, όταν αυξάνεται η ενδοκοιλιακή πίεση (άρση βάρους, βήχας, φτέρνισμα κ.ά.)

Ο πόνος που προκαλεί η βουβωνοκήλη στις γυναίκες ενδέχεται να ενταθεί κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως ή κατά τη σεξουαλική επαφή.

Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση;

Δυστυχώς πολλές φορές η διάγνωση της βουβωνοκήλης στο γυναικείο φύλο προκύπτει αργά, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας του ότι η ασθενής μόλις αισθανθεί ενόχληση στη βουβωνική χώρα συνήθως επισκέπτεται τον γυναικολόγο της. Επί αποκλεισμού γυναικολογικών αιτιών στη συνέχεια η ασθενής επισκέπτεται έναν γενικό χειρουργό. Επίσης, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου μια ασυμπτωματική βουβωνοκήλη εντοπίζεται τυχαία στα πλαίσια ενός τυχαίου απεικονιστικού ελέγχου.

Το ιατρικό ιστορικό και η κλινική εξέταση της ασθενούς είναι απαραίτητα για τη διάγνωση, ενώ πολλές φορές είναι απαραίτητη και η διενέργεια απεικονιστικών εξετάσεων. Οι απεικονιστικές εξετάσεις (υπερηχογράφημα κοιλίας ή μαγνητική τομογραφία) είναι συνήθως απαραίτητες σε περιπτώσεις αρχόμενης ή λανθάνουσας βουβωνοκήλης.

Ποια είναι η κατάλληλη αντιμετώπιση;

Η βουβωνοκήλη στο γυναικείο φύλο αντιμετωπίζεται επιτυχώς με χειρουργική επέμβαση. Οι κήλες δεν υποχωρούν μόνες τους και αποκαθίστανται μόνο χειρουργικά. Αν και μια κήλη μπορεί να αντιμετωπιστεί με την ανοικτή μέθοδο, σήμερα επιλέγεται συνήθως η λαπαροσκοπική αποκατάστασή της λόγω των πολλών πλεονεκτημάτων της. Η λαπαροσκοπική επέμβαση της βουβωνοκήλης κερδίζει συνεχώς έδαφος εξαιτίας του γεγονότος ότι είναι ελάχιστα επεμβατική και επιτρέπει στις ασθενείς την άμεση επιστροφή στις καθημερινές τους δραστηριότητες.

Η λαπαροσκοπική αποκατάσταση της βουβωνοκήλης είναι απόλυτα ασφαλής και  πραγματοποιείται με την ασθενή υπό γενική αναισθησία. Μέσω τριών μικρών τομών εισάγονται τα χειρουργικά εργαλεία. Κατά  τη διάρκεια της επέμβασης ο χειρουργός τοποθετεί ένα ειδικό πλέγμα, αποτρέποντας έτσι την επανεμφάνιση της κήλης. Σήμερα  εξέλιξη της λαπαροσκοπικής χειρουργικής αποτελεί η ρομποτική χειρουργική, μέσω της οποίας η βουβωνοκήλη αντιμετωπίζεται με τη βοήθεια ενός ρομποτικού συστήματος.

Ο Γενικός Χειρουργός Δημήτρης Γιάλβαλης έχει πραγματοποιήσει με επιτυχία πολλές επεμβάσεις λαπαροσκοπικής αποκατάστασης κηλών με την σύγχρονη τεχνική e-TEP / e-TEP RS. Είναι πιστοποιημένος στη χρήση της Ρομποτικής κονσόλας Da Vinci S, από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη χρήση της τελευταίας γενιάς Ρομποτικού συστήματος Da Vinci Xi. Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας.