ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: Γιατί να επιλέξω ελάχιστα επεμβατική τεχνική θυρεοειδεκτομής;

Categories
Αρθρα
Εμφανίσεις: 826

Νέο μου άρθρο δημοσιεύθηκε στο protothema.gr δίνοντας απάντηση στο ερώτημα “γιατί να επιλέξω ελάχιστα επεμβατική τεχνική θυρεοειδεκτομής;” 

Τα τελευταία περίπου 20 χρόνια διάφοροι πρωτοπόροι χειρουργοί προσπάθησαν να εφαρμόσουν τις λαπαροσκοπικές τεχνικές στις επεμβάσεις θυρεοειδεκτομής, με σκοπό να αναδείξουν τα γνωστά πλεονεκτήματά τους, που απολαμβάνουν οι ασθενείς εδώ και χρόνια σε επεμβάσεις σε κοιλιά, θώρακα, σπονδυλική στήλη κτλ.

Έχουν περιγραφεί δεκάδες τεχνικές (με τομή στον λαιμό, με τομή μακριά από τον λαιμό, με χρήση ενδοσκοπίου, με εμφύσηση ή όχι αέρα κ.ά). Την τελευταία 10ετία, ενδοσκοπικές τεχνικές χωρίς τομή στο λαιμό όπως, η διά της μασχάλης θυρεοειδεκτομή με την βοήθεια ρομποτικής τεχνολογίας (RATS) και η δια-στοματική ενδοσκοπική θυρεοειδεκτομή (TOETVA) φαίνεται να κερδίζουν έδαφος, οι οποίες όμως γίνονται σε επιλεγμένα κέντρα, έχουν αρκετούς περιορισμούς στην επιλογή ασθενών, αυξημένο κόστος, δεν έχουν αποδείξει ακόμα ότι υπερτερούν έναντι άλλων και έτσι δεν έχουν αποκτήσει ακόμα ευρεία αποδοχή.

Ο εξειδικευμένος χειρουργός ενδοκρινών αδένων κ. Δημήτριος Γιάλβαλης, επιστημονικός συνεργάτης του Metropolitan General, αναλύει δύο συγκεκριμένες ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές θυρεοειδεκτομής και τα πλεονέκτήματά τους έναντι των συμβατικών τεχνικών.

Όπως εξηγεί «επιλέγω να αναφερθώ σε 2 από αυτές που έχουν, κατά τη γνώμη μου, μεγαλύτερη αποδοχή και εφαρμόζονται πιο συχνά στην καθημερινή κλινική χειρουργική πρακτική».

Τι είναι η ελάχιστα επεμβατική θυρεοειδεκτομή; κάντε κλικ εδώ και διαβάστε αναλυτικά το άρθρο μου όπως δημοσιεύθηκε στην ηλεκτρονική εφημερίδα 

Ως γενικός χειρουργός, έχω πιστοποιηθεί σε αυτη την ελάχιστα επεμβατική ενδοσκοπική τεχνική θυρεοειδεκτομής, μετά από ατομική εκπαίδευση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πίζας, υπό την καθοδήγηση του καθ. Miccoli – διάσημος Ιταλός καθηγητής ενδοκρινικής χειρουργικής κι εμπνευστής της μεθόδου αυτής στο Πανεπιστήμιο της Πίζας.