Πολύποδας στη χολή
Τι ορίζεται ως πολύποδας στη χολή;
Ο πολύποδας στη χολή- η ορθότερα ο πολύποδας στην χοληδόχο κύστη- είναι μια βλεννογονική προεκβολή που εμφανίζεται στο εσωτερικό της. Πρόκειται για μια συχνή κατάσταση, καθώς το 4-7% των ενηλίκων βάσει ερευνών έχουν πολύποδες στη χολή. Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ακίνδυνοι, όμως υπάρχει και μια πιθανότητα 5% να εξελιχθούν σε κακοήθεια. Πιο συγκεκριμένα, όσο αυξάνεται το μέγεθος του πολύποδα, τόσο αυξάνονται και οι πιθανότητες να προκύψει εξαλλαγή σε καρκίνο.
Τύποι πολυπόδων στη χολή
Οι πολύποδες στη χολή αναλόγως τη σύστασή τους διακρίνονται στις παρακάτω κατηγορίες:
- Χοληστερινικοί πολύποδες (ψευδοπολύποδες): πρόκειται για τον συχνότερο τύπο πολυπόδων της χοληδόχου κύστης. Αποτελούνται από συσσώματα κρυστάλλων χοληστερίνης και πολύ συχνά εμφανίζονται ως πολλαπλοί. Δεν ξεπερνούν σε μέγεθος τα 10 mm και είναι καλοήθεις πολύποδες.
- Φλεγμονώδεις πολύποδες: δεν εξαλλάσσονται σε κακοήθεια και εμφανίζονται συχνά σε ασθενείς με χολοκυστίτιδα.
- Αδενομυωματώδεις πολύποδες (αδενομύωση): ενδέχεται να εξελιχθούν σε κακοήθεια (20%) και εμφανίζονται κυρίως σε ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας.
- Αδενωματώδεις πολύποδες (αδενώματα): τα αδενώματα έχουν πολλές πιθανότητες να εξελιχθούν σε μια από τις πιο επιθετικές κακοήθειες του γαστρεντερικού, σε αδενοκαρκίνωμα.
Ποια είναι τα αίτια και οι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση πολυπόδων στη χολή;
Τα αίτια εμφάνισης των πολυπόδων στη χολή δεν έχουν καθοριστεί με ακρίβεια, εκτός από την περίπτωση των ψευδοπολυπόδων και των φλεγμονωδών πολυπόδων. Ειδικότερα, για τους ψευδοπολύποδες ευθύνονται τα υψηλά ποσοστά χοληστερόλης, ενώ για τους φλεγμονώδεις ευθύνεται η φλεγμονή του τοιχώματος της χοληδόχου κύστης (χολοκυστίτιδα).
Μερικοί παράγοντες έχουν ενοχοποιηθεί ότι αυξάνουν τις πιθανότητες εκδήλωσης πολυπόδων στη χοληδόχο κύστη. Οι παράγοντες αυτοί είναι οι κάτωθι:
- Ηλικία (άνω των 50 ετών)
- Χολόλιθοι
- Παχυσαρκία
- Κληρονομικότητα
- Χολαγγειίτιδα
- Ηπατίτιδα Β
- Σακχαρώδης διαβήτης
- Οικογενής αδενωματώδης πολυποδίαση (FAP)
Με ποια συμπτώματα εμφανίζεται;
Στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι πολύποδες στη χολή είναι ασυμπτωματικοί. Ο εντοπισμός τους είναι τυχαίος κατά τη διενέργεια απεικονιστικών εξετάσεων, μέσω των οποίων ενδέχεται να διερευνάται κάποια άλλη πάθηση.
Εάν ο πολύποδας εντοπίζεται κοντά σε κάποιο χοληφόρο αγγείο, τότε ενδέχεται να προκαλέσει την απόφραξή του. Σε αυτή την περίπτωση, ο ασθενής εκδηλώνει τα παρακάτω συμπτώματα:
- Κοιλιακό άλγος
- Μετεωρισμός
- Ναυτία
- Εμετός
- Πεπτικές διαταραχές
- Πυρετός
- Ίκτερος
Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση;
Όπως προαναφέρθηκε, η διάγνωση των πολυπόδων πραγματοποιείται συνήθως τυχαία κατά τη διενέργεια ενός υπερηχογραφήματος άνω κοιλίας. Το υπερηχογράφημα αποτελεί και την εξέταση εκλογής για την παρακολούθηση των πολυπόδων μετά τη διάγνωσή τους. Σε κάποιες περιπτώσεις είναι απαραίτητη και η διενέργεια περαιτέρω απεικονιστικών εξετάσεων, όπως είναι για παράδειγμα η μαγνητική τομογραφία.
Πολύποδες στη χολή & Θεραπευτική προσέγγιση
Στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι πολύποδες στη χοληδόχο κύστη δεν χρήζουν θεραπείας, εάν δεν προκαλούν συμπτώματα. Όμως, σε κάθε περίπτωση μετά τον εντοπισμό τους είναι απαραίτητη η συχνή παρακολούθησή τους. Η παρακολούθησή τους θα πρέπει για ένα έτος να πραγματοποιείται ανά εξάμηνο. Εάν δεν έχει αυξηθεί το μέγεθός τους, τότε ο υπερηχογραφικός έλεγχος μπορεί να πραγματοποιείται μία φορά το έτος.
Αντιθέτως, εάν το μέγεθος του πολύποδα συνεχώς μεγαλώνει και ξεπεράσει τα 5mm, τότε οι πιθανότητες εξαλλαγής του σε κακοήθεια αυξάνονται. Οι πολύποδες στη χολή δεν μπορούν να αφαιρεθούν, επομένως η αφαίρεση της χοληδόχου κύστης είναι απαραίτητη.
Η αφαίρεση της χοληδόχου κύστης πραγματοποιείται με την ελάχιστα επεμβατική μέθοδο της λαπαροσκοπικής χολοκυστεκτομής. Η αφαίρεσή της πραγματοποιείται μέσω μικρών τομών που δεν ξεπερνούν τα 2 mm άμεσα και αναίμακτα. Ο μετεγχειρητικός πόνος ελαχιστοποιείται και ο ασθενής επιστρέφει άμεσα στις καθημερινές του δραστηριότητες χωρίς περιορισμούς.
Εάν εμφανίζετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, συμβουλευτείτε τον Γενικό Χειρουργό Δημήτριο Γιάλβαλη. Ο ιατρός έχει αντιμετωπίσει πολλές περιπτώσεις πολυπόδων στη χοληδόχο κύστη, εφαρμόζοντας τις πιο σύγχρονες και ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες. Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας, για να λάβετε εξατομικευμένη διάγνωση και θεραπεία.