Αίμα στα κόπρανα

Categories
Αρθρα
Εμφανίσεις: 71

Το αίμα στα κόπρανα είναι μια αρκετά συχνή κλινική οντότητα και υποδηλώνει την ύπαρξη αιμορραγίας σε κάποιο σημείο του πεπτικού σωλήνα. Η θέαση του αίματος στα κόπρανα, στο χαρτί τουαλέτας ή και στη λεκάνη προκαλεί έντονο φόβο. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων το αίμα στα κόπρανα δεν είναι κάτι ανησυχητικό, όμως ο ασθενής θα πρέπει να αναζητήσει άμεσα ιατρική βοήθεια, καθώς ενδέχεται να υποκρύπτεται κάποια σοβαρή αιτία.

Αίμα στα κόπρανα: Χαρακτηριστικά

Το αίμα στα κόπρανα εμφανίζεται με κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Τα χαρακτηριστικά αυτά συμβάλλουν σημαντικά στη διάγνωση της υποκείμενης αιτίας της αιμορραγίας.

Tο αίμα στα κόπρανα μπορεί να είναι έντονου κόκκινου ή σκούρου κόκκινου χρώματος και υποδηλώνει το σημείο από το οποίο προέρχεται η αιμορραγία. Ειδικότερα, το αίμα έντονου κόκκινου χρώματος υποδηλώνει ότι η αιμορραγία εντοπίζεται στο κατώτερο γαστρεντερικό ή στον πρωκτό. Από την άλλη, εάν το αίμα στα κόπρανα είναι σκούρου χρώματος, τότε τα κόπρανα είναι μαύρα, γεγονός που σημαίνει ότι η αιμορραγία προέρχεται από το ανώτερο πεπτικό (στομάχι, δωδεκαδάκτυλος).

Επίσης, το αίμα στα κόπρανα ενδέχεται να συνυπάρχει με βλέννα ή πύον. Σε αυτή την περίπτωση είναι πιθανή η ύπαρξη κάποιας φλεγμονής στο έντερο, όπως οι ιδιοπαθείς φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου.

Τέλος, σημαντικό χαρακτηριστικό για τη διάγνωση είναι το εάν η εμφάνιση αίματος στα κόπρανα συνοδεύεται από την εκδήλωση πόνου. Ο πόνος ενδέχεται να εμφανίζεται στην κοιλιακή χώρα ή στον πρωκτό.

Ποια είναι τα αίτια εμφάνισης αίματος στα κόπρανα;

Τα αίτια εμφάνισης αίματος στα κόπρανα είναι πολλά, όμως τα δύο πιο συχνά αίτια εμφάνισης ζωηρού κόκκινου χρώματος στα κόπρανα είναι οι αιμορροΐδες και η ραγάδα πρωκτού.

Επιπροσθέτως, το αίμα στα κόπρανα ενδέχεται να εμφανιστεί εξαιτίας των παρακάτω παθήσεων:

Με ποια άλλα συμπτώματα μπορεί να συνοδεύεται το αίμα στα κόπρανα;

Ανάλογα με την υποκείμενη αιτία, το αίμα στα κόπρανα ενδέχεται να συνοδεύεται από τα παρακάτω συμπτώματα:

  • Φαγούρα στον πρωκτό
  • Πόνος στην κοιλιακή χώρα
  • Οξύς πόνος στην περιοχή του πρωκτού
  • Αίσθημα καψίματος κατά τη διάρκεια των κενώσεων
  • Διάρροια
  • Εναλλαγή κενώσεων
  • Πυρετός
  • Απώλεια βάρους κ.ά.

Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση της υποκείμενης αιτίας που προκαλεί αίμα στα κόπρανα;

Η διάγνωση της υποκείμενης αιτίας που ευθύνεται για την εμφάνιση αίματος στα κόπρανα πραγματοποιείται με τη λήψη ενός λεπτομερούς ιστορικού και την καταγραφή των συμπτωμάτων του ασθενούς. Στη συνέχεια, ακολουθεί η κλινική εξέτασή του, κατά την οποία ελέγχεται και η περιπρωκτική περιοχή. Εάν ο θεράπων ιατρός το θεωρήσει αναγκαίο, ο ασθενής υποβάλλεται σε ειδικές απεικονιστικές εξετάσεις για την τελική διάγνωση(γαστροσκόπηση, ορθοσκόπηση, κολονοσκόπηση).

Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία για την αντιμετώπιση του αίματος στα κόπρανα;

Το θεραπευτικό πλάνο που θα εφαρμοστεί για την αντιμετώπιση της αιμορραγίας εξαρτάται κάθε φορά από την υποκείμενη αιτία. Η έγκαιρη και η έγκυρη διάγνωση συμβάλλουν στην άμεση και τη σωστή αντιμετώπιση. Εάν η αιμορραγία οφείλεται σε μια ήπια πάθηση, όπως είναι για παράδειγμα οι αιμορροΐδες, μπορεί να αντιμετωπιστεί με συντηρητική θεραπεία και με αλλαγή διατροφικών συνηθειών.  Από την άλλη, σε πιο σοβαρές παθήσεις, ο σχεδιασμός του κατάλληλου θεραπευτικού πλάνου είναι απόλυτα εξατομικευμένος και θα πρέπει να πραγματοποιείται από έμπειρους ιατρούς εξειδικευμένους στις παθήσεις του γαστρεντερικού συστήματος.

Εάν εμφανίζετε αίμα στα κόπρανα, απευθυνθείτε άμεσα στον Γενικό Χειρουργό Δημήτριο Γιάλβαλη. Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας, για να λάβετε άμεση και έγκυρη διάγνωση και την κατάλληλη θεραπεία για την αντιμετώπιση της υποκείμενης αιτίας που ευθύνεται για την εμφάνιση αίματος.