Ομφαλοκήλη

Τί είναι η ομφαλοκήλη;

Ομφαλοκήλη είναι μια κοιλιοκήλη που εντοπίζεται στην περιοχή πλησίον του ομφαλού (περιομφαλική) ή δια του ομφαλού και περιεχόμενό της είναι τμήμα του εντέρου , του επιπλόου ή του προπεριτοναικού λίπους.

Οι ομφαλοκήλες είναι γνωστές από το 1500 π.χ. σαν χειρουργικές οντότητες. Είναι συχνές πιο πολύ στα μωρά αλλά και στους ενήλικες. Οι περισσότερες όταν είναι συγγενείς κλείνουν μέχρι την ηλικία του 1 έτους ή και λίγο περισσότερο.

Αυτές που δεν εξαφανίζονται μέχρι την ηλικία των 3 ή αυτές που εμφανίζονται στην ενήλικη ζωή χρειάζονται χειρουργική επέμβαση. Συνίσταται στην παρουσία μιας μαλακής μάζας ή εξογκώματος κοντά στον ομφαλό.

Η συχνότητά τους στους ενήλικες είναι από 23% – 50% και ο βασικός παράγοντας δημιουργίας τους είναι η αυξημένη ενδοκοιλιακή πίεση που προκαλείται απο:

  • Παχυσαρκία

  • Πολλαπλές εγκυμοσύνες

  • Ασκίτη (υγρό στην κοιλιά)

  • Προηγούμενη ενδοκοιλιακή επέμβαση

Image
Image
Η ομφαλοκήλη στους ενήλικες έχει περισσότερες πιθανότητες να επιπλακεί με στραγγαλισμό του επιπροβαλόμενου ενδοκοιλιακού σπλάγχνου (π.χ εντέρου), το οποίο προκαλεί οξύ πόνο και μπορεί να οδηγήσει σε γάγγραινα εάν διακοπεί τελείως η αιμάτωση λόγω του εγκλωβισμού.

Η κατάσταση είναι επείγουσα και μπορεί να απειληθεί η ζωή του ασθενούς εάν δεν διορθωθεί άμεσα. Γι αυτό το λόγο συστήνεται πάντα στους ενήλικες με ομφαλοκήλη να χειρουργούνται το δυνατόν συντομότερα για την αποφυγή δυσάρεστων επιπλοκών.

Το 2009 η Ευρωπαική Εταιρία Κήλης (EHS) δημιούργησε ένα σύστημα κατηγοριοποίησης όλων των κοιλιοκηλών. Οι ομφαλοκήλες ανήκουν στις πρωτοπαθείς κήλες, αν δεν έχουν προκληθεί μετά από κάποια τομή (π.χ. μικρή τομή στον ομφαλό για την είσοδο του κεντρικού trocar για την διενέργεια λαπαροσκοπικής χολοκυστεκτομής). Αυτές οι κήλες κατηγοριοπούνται με βάση 1) την θέση τους και 2) το μέγεθος του χάσματος. Η εταιρία πρότεινε ότι μια πρωτοπαθής κήλη θεωρείται μικρή όταν είναι μικρότερη από 2 cm σε διάμετρο, μεσαία όταν είναι μεταξύ 2 και 4 cm και μεγάλη όταν είναι μεγαλύτερη των 4 cm.

Η χειρουργική αποκατάσταση όπως και στις βουβωνοκήλες περιλαμβάνει είτε την ανοικτή μέθοδο μέσω μιας μικρής τομής γύρω από τον ομφαλό ή την λαπαροσκοπική όπου η προσπέλαση γίνεται δια 3 μικρών οπών και την χρήση ειδικών εργαλείων. Και στις δύο περιπτώσεις η αποκατάσταση περιλαμβάνει την τοποθέτηση πλέγματος για την ενίσχυση του χάσματος.

Υποτροπές είναι σπάνιες.

Χειρουργική Αποκατάσταση

Η κλασσική ανοικτή τεχνική, ανεξάρτητα από τον τύπο της κήλης που αντιμετωπίζουμε χειρουργικά, αποτελεί ακόμα την πλέον διαδεδομένη και πιο συχνά χρησιμοποιούμενη μέθοδο αποκατάστασης διεθνώς.

Η επέμβαση μπορεί να πραγματοποιηθεί υπό γενική, επισκληρίδιο, ραχιαία ή και περιοχική αναισθησία ανάλογα με την περίπτωση και τον ασθενή.

Διενεργείται με μια τομή πάνω από το σημείο της κήλης, ανεύρεση του σάκου και του περιεχομένου της κήλης και επιστροφή του ενδοκοιλιακά. Κατόπιν τοποθετείται πλέγμα για ενίσχυση του χάσματος, το οποίο στηρίζεται συνήθως με ράμματα, με μεταλλικά κλιπς ή με ειδική κόλλα.

Ανάλογα με τον τύπο της κήλης το πλέγμα τοποθετείται ενδοκοιλιακά, κάτω από τους μυς ή πάνω από τις περιτονίες. Η διαδικασία επούλωσης αρχίζει με την ανάπτυξη ινώδους ιστού μέσα και γύρω από το πλέγμα αμέσως μετά την τοποθέτησή του, ενσωματώνοντάς το ουσιαστικά στους γύρω ιστούς.

Ο ασθενής είναι σε θέση να κινητοποιηθεί άμεσα μετά την επέμβαση, με έλεγχο του πόνου με συνήθη παυσίπονα και πλήρη ανάρρωση ανάλογα με την περίπτωση της κήλης από λίγες μέρες μέχρι 1 εβδομάδα.

Συμβουλευτείτε τον γενικό χειρουργό σας για τον καλύτερο τρόπο αποκατάστασης της κήλης σας.

Στις ομφαλοκήλες το πλέγμα πρέπει να τοποθετείται κάτω από το χάσμα και πάνω από το περιτόναιο ή και ενδοκοιλιακά. Όταν τοποθετείται πάνω από την περιτονία υπάρχει αποδεδειγμένα αυξημένος κίνδυνος υποτροπής, αλλά και φλεγμονής ή συλλογής υγρού στο υποδόριο.
Εξαιρετικός επιστήμονας και πολύ φιλικός !!
Με αντιμετώπισε επαγγελματικά αλλά και πολύ ανθρώπινα. Ένα μεγάλο ευχαριστώ !!!!

επικοινωνήστε μαζί μας για το δικό σας περιστατικό

Μιλήστε με τον Χειρουργό

Παρακαλούμε συμπληρώστε τα απαιτούμενα πεδία.
Παρακαλούμε συμπληρώστε τα απαιτούμενα πεδία.
Παρακαλούμε συμπληρώστε τα απαιτούμενα πεδία.