Κήλη αθλητών: μια μορφή κήλης που δύσκολα διαγιγνώσκεται!

Categories
Αρθρα
Εμφανίσεις: 916

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός, από τότε που ο πόνος στους όρχεις σε έναν αθλητή χαρακτηριζόταν απλά ως θλάση μυών. Τις τελευταίες δεκαετίες, έχει βρεθεί ότι η πηγή του πόνου στους όρχεις οφείλεται σε πλήθος παθήσεων όπως τραυματισμός μυών, βλάβη συνδέσμων, νευρολογικές παθήσεις, ουρολογικές παθήσεις κ.α. που προκαλούν παρόμοια συμπτώματα. Μια ιδιαίτερα δύσκολη πάθηση να διαγνωσθεί είναι η λεγόμενη “κήλη των αθλητών”.

Η κήλη των αθλητών συμβαίνει όταν έχουμε αδυναμία των μυών ή τενόντων στο τοίχωμα της κάτω κοιλίας. Αυτό το σημείο της κοιλιάς είναι η ίδια περιοχή όπου εμφανίζεται και η βουβωνοκήλη.

Η διαφορά είναι ότι στη βουβωνοκήλη, η κήλη ψηλαφάται ενώ στην "κήλη των αθλητών" η κήλη δεν είναι ορατή.

Το πρόβλημα αυτό στο κοιλιακό τοίχωμα δεν είναι θέμα δύναμης των μυών π.χ. δεν έχει κάποιος δυνατούς κοιλιακούς. Αντίθετα, το κοιλιακό τοίχωμα είναι αυτό που αδυνατίζει επιτρέποντας στην κήλη να σχηματιστεί.
 
Η κήλη των αθλητών είναι μια επώδυνη κατάσταση, που παρατηρείται συχνά σε άτομα με έντονη αθλητική δραστηριότητα. Επί της ουσίας δεν πρόκειται για αλλά για κάκωση των μαλακών ιστών και των νεύρων στην κοιλιά.

Η συγκεκριμένη πάθηση είναι πιο συχνή στους επαγγελματίες αθλητές.

Η κήλη αυτής της μορφής ξεκινά με πόνο στην περιοχή της κάτω κοιλίας. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

(1) αίσθηση πόνου στην κάτω κοιλία
(2) πόνος στην ευαίσθητη περιοχή και ιδιαίτερα στους όρχεις (στους άνδρες).

Συνήθως τα συμπτώματα αυτά επιδεινώνονται σε δραστηριότητες όπως τρέξιμο και σκύψιμο προς τα εμπρός, ή όταν παρουσιάζουν αυξημένο βήχα και φτάρνισμα.

Σημειώνεται ότι οι κήλες αυτής της μορφής είναι πιο συνηθισμένες σε αθλητές, που πρέπει να διατηρήσουν κάμψη προς τα εμπρός όπως άρση βαρών ή παίκτες του hockey, ποδοσφαιριστές, κ.α.

Η διάγνωση βασίζεται στην εμπειρία του χειρουργού, ο οποίος λαμβάνει υπόψη το ιατρικό ιστορικό, τα ευρήματα της κλινικής διάγνωσης και των απεικονιστικών εξετάσεων. Τον τελευταίο καιρό συνηθίζουμε τη χρήση μαγνητικής για την ανίχνευση μιας τέτοιας μορφής κήλης.

Στην πραγματικότητα, λίγοι είμαστε οι χειρουργοί που μπορούμε να κάνουμε τη διάγνωση αυτής της μορφής κήλης. Μάλιστα, πολλοί γιατροί δεν πιστεύουν ότι υπάρχει. Εάν λοιπόν είστε αθλητής, έχετε πόνο χαμηλά στην κοιλιά ή στους όρχεις και ο γιατρός σας δυσκολεύεται να κάνει διάγνωση, ρωτήστε έναν έμπειρο χειρουργό.

Αποτελεσματική θεραπεία είναι μόνο η επέμβαση. Στην αρχή, συστήνουμε συντηρητική θεραπεία με την ελπίδα ότι τα συμπτώματα θα μειωθούν, όπως αντιφλεγμονώδης αγωγή, κρυοθεραπεία και φυσικοθεραπεία. Ενίσχυση των μυών του κοιλιακού τοιχώματος είναι μερικές φορές αποτελεσματική στη μείωση των συμπτωμάτων, αλλά το πρόβλημα δεν εξαλείφεται.

Η επέμβαση στοχεύει στην αποκατάσταση του αδυνατισμένου κοιλιακού τοιχώματος και γίνεται λαπαροσκοπικά με σύγχρονες μεθόδους όπως με την e-TEP ελάχιστα επεμβατική τεχνική, όπου έχει ταχύτατο χρόνο αποκατάστασης και είναι ανώδυνη.