Oξεία Xολοκυστίτιδα

Image

Τί είναι η οξεία χολοκυστίτιδα;

Η οξεία χολοκυστίτιδα αποτελεί οξεία φλεγμονή του τοιχώματος της χοληδόχου κύστεως, είναι μια σοβαρή συνήθης επιπλοκή της χολολιθίασης και χρειάζεται άμεση θεραπεία ή και νοσηλεία.

Το κύριο σύμπτωμα της πάθησης είναι ο οξύς πόνος στο δεξιό υποχόνδριο που πολλές φορές αντανακλά πίσω και κάτω από την δεξιά ωμοπλάτη. Το σημείο της κοιλιάς που βρίσκεται η χολή είναι εξαιρετικά επώδυνο και οι βαθιές ανάσες κάνουν τον πόνο χειρότερο.

Ο πόνος της οξείας χολοκυστίτιδας (σε αντίθεση με αυτόν του κωλικού των χοληφόρων που είναι διαλείπων) είναι συνεχής, κρατά ώρες και δεν περνά με τα συνήθη παυσίπονα.

Άλλα συμπτώματα που έχει συνήθως η οξεία χολοκυστίτιδα και συνοδεύουν τον πόνο είναι:

  • Υψηλός πυρετός >38ο

  • Ναυτία και έμετος

  • Εφίδρωση

  • Ανορεξία ή αδυναμία λήψης τροφής

  • Ίκτερος

  • Διάταση της κοιλίας

Υπάρχουν 2 κύριες κατηγορίες: η λιθιασική χολοκυστίτιδα και η αλιθιασική χολοκυστίτιδα

Λιθιασική Χολοκυστίτιδα

Είναι ο πιο συχνός τύπος και εμφανίζεται στο 95% των περιπτώσεων.

Εμφανίζεται όταν ο κυστικός πόρος, που συνδέει την χοληδόχο κύστη με τον χοληδόχο πόρο και από εκεί ρέει η χολή φυσιολογικά στο δωδεκαδάκτυλο, μπλοκαριστεί από έναν χολόλιθο ή από χολική λάσπη (μίγμα χολής και χολικών κρυστάλλων από χοληστερόλη και άλατα). 

Αυτό με την σειρά του προκαλεί συσσώρευση χολής εντός της χοληδόχου κύστεως, αυξάνοντας την πίεση εντός της κλειστής κοιλότητάς της και κατ’ επέκταση την δημιουργία φλεγμονής.

Στο 20% περίπου των περιπτώσεων φλεγμονής της χοληδόχου κύστεως αναπτύσσονται και βακτήρια.
Image

Αλιθιασική Χολοκυστίτιδα

Λιγότερο συχνή αλλά ακόμα πιο σοβαρή μορφή. Συνήθως εμφανίζεται ως επιπλοκή μιας σοβαρής πάθησης, σήψης ή τραύματος που καταστρέφουν την χοληδόχο κύστη.

Παρατηρείται συνήθως μετά από σοβαρά τραύματα ή εγκαύματα, συστηματική σήψη, σοβαρή υποθρεψία, AIDS ή μετά από ιατρογενή κάκωση της χοληδόχου κύστεως μετά από βαρεία χειρουργική επέμβαση.

Θεραπεία χολοκυστίτιδας

Η θεραπεία της συνήθως γίνεται ενδονοσοκομειακά αλλά σε ήπιες περιπτώσεις δυνατόν να γίνει και στο σπίτι υπό προυποθέσεις.
xolokystitida epemvasi
xolokystitida epemvasi

Αρχική θεραπεία χολοκυστίτιδας

Περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

1. Νηστεία, έτσι ώστε να μην πιέζεται περισσότερο η χοληδόχος κύστη
2. Χορήγηση υγρών ενδοφλέβια
3. Παυσίπονα

Εάν υπάρχει υποψία λοίμωξης με μικρόβια τότε χορηγείται και αντιβίωση.
Αυτή χορηγείται για διάστημα περίπου 1 εβδομάδας.

Σε αρκετές περιπτώσεις αυτή η θεραπεία είναι επιτυχής και η φλεγμονή υποχωρεί. Το αίτιο όμως δεν θεραπεύεται, έτσι σε δεύτερο χρόνο, περίπου 1 μήνα μετά το επεισόδιο πρέπει να προγραμματίσουμε τον ασθενή για επέμβαση λαπαροσκοπικής χολοκυστεκτομής.

Χειρουργική θεραπεία – λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή

Όταν κατά την διάρκεια της συντηρητικής θεραπείας, τα συμπτώματα επιμένουν και η φλεγμονή δεν υφίεται, τότε και συνήθως μετά από 48-72 ώρες πρέπει να γίνει επέμβαση χολοκυστεκτομής. Αυτή γίνεται συνήθως λαπαροσκοπικά και σε σπάνιες περιπτώσεις ανοικτά.

Εάν ο ασθενής μας είναι πολύ βαριά και δεν μπορεί να υποβληθεί σε γενική αναισθησία τότε μια επιλογή είναι η διαδερμική χολοκυστοστομία.

Επίσης, όπως είπαμε οι ασθενείς που υφέθηκε το οξύ επεισόδιο της χολοκυστίτιδας και για την πρόληψη επανεμφάνισης της και άλλων σοβαρών επιπλοκών αυτής, πρέπει μετά από διάστημα μερικών εβδομάδων να υποβάλλονται σε λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή.
Υποβλήθηκα σε επέμβαση λαπαροσκοπικής χολοκυστεκτομής από τον Κο Γιάλβαλη, από την οποία είμαι απόλυτα ικανοποιημένος, καθώς και όλη η μετεγχειρητική πορεία της υγείας μου είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα ακριβώς όπως με είχε ενημερώσει ο γιατρός πριν από την επέμβαση.

επικοινωνήστε μαζί μας για το δικό σας περιστατικό

Μιλήστε με τον Χειρουργό

Παρακαλούμε συμπληρώστε τα απαιτούμενα πεδία.
Παρακαλούμε συμπληρώστε τα απαιτούμενα πεδία.
Παρακαλούμε συμπληρώστε τα απαιτούμενα πεδία.