Παθήσεις Θυρεοειδούς

Πολυοζώδης βρογχοκήλη

Image

Τί είναι η πολυοζώδης βρογχοκήλη;

Βρογχοκήλη απλά σημαίνει διογκωμένος θυρεοειδής αδένας. Η βρογχοκήλη μπορεί να είναι απλή όπου όλος ο αδένας είναι διογκωμένος ομοιόμορφα ή πολυοζώδης όπου υπάρχουν πολλαπλοί όζοι διάσπαρτοι στον αδένα (όζοι θυρεοειδούς).

Η πολυοζώδης διακρίνεται σε τοξική πολυοζώδης βρογχοκήλη (όπου ο θυρεοειδής αδένας υπερπαράγει θυροξίνη και προκαλεί υπερθυρεοειδισμό – νόσος Graves) και σε μη τοξική (όπου τα επίπεδα θυροξίνης είναι φυσιολογικά).

Δεν είναι ακόμα γνωστό τι προκαλεί την πολυοζώδη βρογχοκήλη στις περισσότερες περιπτώσεις, αλλά η έλλειψη ιωδίου από την δίαιτα και κάποιοι γενετικοί παράγοντες μπορούν να οδηγήσουν στην εμφάνιση βρογχοκήλης.

επικοινωνήστε μαζί μας για το δικό σας περιστατικό

Συμπτώματα

Οι περισσότερες πολυοζώδεις βρογχοκήλες δεν προκαλούν συμπτώματα και ανακαλύπτονται τυχαία. Οι ασθενείς με τοξική βρογχοκήλη έχουν συμπτώματα υπερθυρεοειδισμού.

Εάν η βρογχοκήλη είναι αρκετά μεγάλη, οι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν πιεστικά φαινόμενα στον λαιμό όπως δυσκολία στην ανάσα, δυσκολία στην κατάποση τροφής και αίσθημα πνιγμού στον λαιμό. Αυτά εμφανίζονται ειδικά όταν η βρογχοκήλη μεγαλώνει προς τα κάτω στον θώρακα.

Τέλος, όταν είναι αρκετά μεγάλη φαίνεται και με γυμνό μάτι.

Διάγνωση

Ο ενδοκρινολόγος θα υποπτευθεί την νόσο με βάση με το ιστορικό και την φυσική εξέταση.

Κατόπιν θα ακολουθήσουν εργαστηριακές εξετάσεις της θυρεοειδικής λειτουργίας, συνήθως ένας υπέρηχος τραχήλου και πιθανόν βιοψία με του/των όζων με βελόνα (αντιμετώπιση θυρεοειδικών όζων).

Θεραπεία

Η θεραπεία φυσικά θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα των εξετάσεων.

Ο ενδοκρινολόγος θα αξιολογήσει τα αποτελέσματα της βιοψίας με βελόνη, το μέγεθος του/των όζων, την ταχύτητα ανάπτυξής του κ.α. (αντιμετώπιση θυρεοειδικών όζων) και θα αποφασίσει αν θα πρέπει να γίνει μερική η ολική θυρεοειδεκτομή.
...όταν η επέμβαση θυρεοειδούς πραγματοποιείται από έμπειρο χειρουργό θυρεοειδούς, εξειδικευμένο αποτελεσματικά στην χειρουργική ενδοκρινών αδένων ελαχιστοποιούνται οι επιπλοκές της και εξασφαλίζεται το καλύτερο αποτέλεσμα. 
Εξαιρετικός επιστήμονας και πολύ φιλικός !!
Με αντιμετώπισε επαγγελματικά αλλά και πολύ ανθρώπινα. Ένα μεγάλο ευχαριστώ !!!!

επικοινωνήστε μαζί μας για το δικό σας περιστατικό

Μιλήστε με τον Χειρουργό

Παρακαλούμε συμπληρώστε τα απαιτούμενα πεδία.
Παρακαλούμε συμπληρώστε τα απαιτούμενα πεδία.
Παρακαλούμε συμπληρώστε τα απαιτούμενα πεδία.