Κήλες

Βουβωνοκήλη

Η βουβωνοκήλη αποτελεί τη συνηθέστερη μορφή κήλης, 5 φορές πιο συχνή στους άνδρες απο ότι στις γυναίκες. Κάποιες βουβωνοκήλες είναι ασυμπτωματικές και διαγιγνώσκονται εντελώς τυχαία μετά απο εξέταση από τον θεράποντα ιατρό ή χειρουργό.

Συχνά, παρουσιάζονται ώς μια διόγκωση πάνω απο την βουβωνική περιοχή ή στους όρχεις, η οποία φαίνεται πιο έντονα όταν στεκόμαστε όρθιοι ή όταν βήχουμε.

Τα συνηθέστερα συμπτώματα βουβωνοκήλης είναι:

 • Μόνιμη παρουσία ή διαλείπουσα εμφάνιση διογκώσεως στην περιοχή των βουβώνων

 • Κάψιμο ή πόνος στην περιοχή της διογκώσεως

 • Αίσθημα βάρους ή πίεσης στους βουβώνες, ειδικά στο σκύψιμο, με το βήχα και με την άρση βάρους

 • Περιστασιακά, πόνος και διόγκωση γύρω απο τους όρχεις όταν το προβαλόμενο έντερο εισέρχεται στο όσχεo. Πολλές φορές είναι εφικτό να αναταχθεί η κήλη πίσω στην κοιλιά όταν κανείς ξαπλώσει.

Μερικές φορές όμως οι βουβωνοκήλες μπορούν να επιπλακούν με (περίσφιξη ή/και διάτρηση), όταν το επίπλουν ή μια εντερική έλικα εγκλωβίζεται στο κοιλιακό τοίχωμα, οπότε ο ασθενής νιώθει έντονο πόνο, μερικές φορές εμφανίζει πυρετό, και άν το περιεχόμενο της κήλης είναι έντερο τότε μπορεί να νεκρωθεί!

Η περισφιγμένη κήλη είναι κατάσταση απειλητική για την ζωή και απαιτεί άμεση χειρουργική αντιμετώπιση.

Αίτια βουβωνοκήλης:

 • Ατελής σύγκλειση του βουβωνικού στομίου (μικρό στόμιο στο κοιλιακό τοίχωμα μέσα από το οποίο διέρχονται οι όρχεις στον άνδρα και ο σύνδεσμος της μήτρας στη γυναίκα).

 • Χαλάρωση και αδυναμία των ιστών που απαρτίζουν τα τοιχώματα του βουβωνικού πόρου.

 • Αυξημένη ενδοκοιλιακή πίεση (χρόνιος βήχας, δυσκοιλιότητα, έντονη σωματική άσκηση).

 • Ασκίτης ( αυξημένο υγρό στην κοιλιά )

 • Εγκυμοσύνη

 • Παχυσαρκία

επικοινωνήστε μαζί μας για το δικό σας περιστατικό

Η θεραπευτική αντιμετώπιση της βουβωνοκήλης

Όλες οι βουβωνοκήλες αργά ή γρήγορα θα χρειαστούν χειρουργική αποκατάσταση, ακόμη και οι μικρού μεγέθους ασυμπτωματικές κήλες.  Ο χειρουργός είναι υπεύθυνος να διαγνώσει αλλά και να συμβουλεύσει τον ασθενή εάν η κήλη του χρειάζεται αντιμετώπιση και πότε!

Χειρουργική Αποκατάσταση βουβωνοκήλης

Η χειρουργική επέμβαση βουβωνοκήλης είναι απλή. Το χαλαρό (ευένδοτο) κοιλιακό τοίχωμα, πρέπει να ενισχυθεί. Πληθώρα διεθνών μελετών τα τελευταία χρόνια απέδειξε ότι η πλαστική αποκατάσταση της κήλης με την χρησιμοποίηση συνθετικού πλέγματος αποτελεί την πιο αξιόπιστη και ασφαλή μέθοδο.

Σήμερα, η χρησιμοποίηση νέων συνθετικών, αλλά και απορροφήσιμων, υλικών στην κατασκευή των πλεγμάτων έχει καταστήσει τη μέθοδο ως τη μέθοδο εκλογής για την πλαστική αποκατάσταση της βουβωνοκήλης.

Η τελευταία μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους όπως:

1. Κλασική ανοικτή μέθοδος

Εκτελείται υπό τοπική, περιοχική, επισκληρίδιο ή γενική αναισθησία και η αποκατάσταση της κήλης γίνεται δια μέσω χειρουργικής τομής 3-5 εκατοστών στην βουβωνική χώρα. Κατόπιν πραγματοποιείται ενίσχυση της ευένδοτης περιοχής με την τοποθέτηση πλέγματος με χρήση ραμμάτων ή άνευ και με τεχνική χωρίς τάση (Tension free repair).

Η διάρκεια της νοσηλείας σε προγραμματισμένες επεμβάσεις μπορεί να κυμαίνεται από μερικές ώρες μέχρι 1 ημέρα και εξαρτάται από το είδος, τον τύπο, και το μέγεθος της βουβωνοκήλης καθώς και από την χειρουργική τεχνική.

2. Λαπαροσκοπική μέθοδος

Πολύ διαδεδομένη για αρκετά πλέον χρόνια μέθοδος αποκατάστασης βουβωνοκηλών η οποία πραγματοποιείται με δύο διαφορετικές τεχνικές (TAPP και TEP).

διαβάστε αναλυτικά
Please fill the required field.
Please fill the required field.
Ο χειρουργός είναι υπεύθυνος να διαγνώσει αλλά και να συμβουλεύσει τον ασθενή εάν η κήλη του χρειάζεται αντιμετώπιση και πότε!
Συμβουλευτείτε τον γενικό χειρουργό σας για τον καλύτερο τρόπο αποκατάστασης της κήλης σας.
Όσον αφορά το θέμα της υγείας μου (βουβωνοκήλη) ο Κος Γιάλβαλης το αντιμετώπισε άριστα σε όλα τα επίπεδα και με απόλυτη επιτυχία. Τέλος η αποκατάσταση έγινε σε σύντομο χρονικό διάστημα και πλέον είναι παρελθόν και το μόνο που θυμάμαι είναι ένας λαμπρός επιστήμονας, υπέροχος άνθρωπος, με ήθος που σου εμπνέει αμέσως εμπιστοσύνη και μια υπέροχη ομάδα που με φρόντισαν άψογα. Ένα μεγάλο ευχαριστώ γιατρέ μου σε εσένα και στην ομάδα σου!

Πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής μεθόδου είναι:

 • Μικρές τομές που δεν αφήνουν σημάδι ή ουλές.

 • Ελαττωμένος μετεγχειρητικός πόνος.

 • Ταχεία ανάρρωση μετά το χειρουργείο, ενώ σε λίγες ώρες δύναται να επιστρέψει σπίτι του και την επομένη ημέρα ακολουθεί τις καθημερινές του δραστηριότητες.

Οι συνήθεις επιπλοκές της χειρουργικής αποκατάστασης για βουβωνοκήλη είναι: αιμορραγία ή αιμάτωμα, συλλογή ορώδους υγρού στην περιοχή της κήλης ή στο όσχεο, φλεγμονή και υποτροπή.

Η λαπαροσκοπική αποκατάσταση για βουβωνοκήλη παρουσιάζει τις ίδιες ακριβώς επιπλοκές και τα ίδια ποσοστά υποτροπής της κήλης σε σχέση με την ανοικτή μέθοδο.

Η συχνότερη απο αυτές είναι η μικρή συλλογή ορώδους υγρού στην περιοχή της κήλης, το οποίο απορροφάται από τον οργανισμό σε μερικές εβδομάδες.

Η Λαπαροσκοπική αποκατάσταση έχει τους κάτωθι περιορισμούς:

 • Εάν η κήλη είναι υπερβολικά μεγάλη

 • Εάν πρόκειται για οσχεοβουβωνοκήλη (με παρουσία εντέρου στο όσχεο)

 • Εάν έχει ο ασθενής υποβληθεί στο παρελθόν σε προστατεκτομή

 • Εάν ο ασθενής δεν μπορεί να λάβει γενική αναισθησία

Συμβουλευτείτε τον γενικό χειρουργό σας για τον καλύτερο τρόπο αποκατάστασης της κήλης σας.

επικοινωνήστε μαζί μας για το δικό σας περιστατικό