Παθήσεις Παραθυρεοειδών Αδένων

Οι παραθυρεοειδείς αδένες είναι μικροσκοπικοί αδένες του ενδοκρινικού μας συστήματος που βρίσκονται στον λαιμό πίσω από τον θυρεοειδή αδένα. Αυτοί οι αδένες με μέγεθος κόκκου ρυζιού, είναι συνήθως 4 στον αριθμό και έχουν χρώμα κίτρινο μουσταρδί.


Ο μόνος ρόλος των παραθυρεοειδών αδένων, είναι να παράγουν παραθορμόνη (PTH), η οποία παίζει κυρίαρχο ρόλο στην ρύθμιση των επιπέδων ασβεστίου στο αίμα.

Τα επίπεδα του ασβεστίου είναι σημαντικό να παραμένουν σταθερά και μικρές αποκλείσεις τους δημιουργούν δυσλειτουργία των νεύρων και των μυών.

Το ασβέστιο είναι βασικό για την ζωή, είναι το μόνο ιχνοστοιχείο που έχει δικό του ρυθμιστικό σύστημα και χρησιμεύει κυρίως σε 3 βασικές λειτουργίες:

  • Βοηθά την μεταβίβαση των ηλεκτρικών ερεθισμάτων του νευρικού συστήματος. Είναι το απαραίτητο στοιχείο που χρησιμοποιεί το νευρικό σύστημα για να μεταφέρει ηλεκτρικά ερεθίσματα κατά μήκος των νεύρων. Γι’ αυτό και τα πιο συνήθη συμπτώματα του υπερθυρεοειδισμού σχετίζονται με το νευρικό σύστημα όπως κατάθλιψη, αδυναμία, κόπωση κτλ.

  • Προσφέρει ηλεκτρική ενέργεια στο μυϊκό σύστημα. Οι αλλαγές των επιπέδων ασβεστίου μέσα στα μυϊκά κύτταρα παρέχουν την ενέργεια στους μυς για να συσπώνται. Όταν αυτά τα επίπεδα διαταραχθούν τότε ο ασθενής αισθάνεται αδύναμος και εμφανίζει κράμπες.

  • Ισχυροποιεί τον οστέινο σκελετό. Εκτός του ότι το ασβέστιο είναι απαραίτητο για την δημιουργία των οστών, τα οστά επίσης διαρκώς αποθηκεύουν και απελευθερώνουν ασβέστιο σε μικρές ποσότητες, για να διατηρούν τα επίπεδά του στο αίμα σταθερά.

ΥΠΕΡΠΑΡΑΘΥΡΕΟΕΙΔΙΣΜΟΣ

ΥΠΕΡΠΑΡΑΘΥΡΕΟΕΙΔΙΣΜΟΣ

Υπερπαραθυρεοειδισμός είναι η αυξημένη παραγωγή παραθορμόνης απο έναν από τους τέσσερις παραθυρεοειδείς αδένες.
διαβάστε περισσότερα

Μιλήστε με τον Χειρουργό

Παρακαλούμε συμπληρώστε τα απαιτούμενα πεδία.
Παρακαλούμε συμπληρώστε τα απαιτούμενα πεδία.
Παρακαλούμε συμπληρώστε τα απαιτούμενα πεδία.