Επεμβάσεις LASER

Laser Θεραπεία για Αιμορροΐδες

Οι επιλογές θεραπείας για συμπτωματικές αιμορροΐδες ποικίλλουν με την πάροδο του χρόνου. Τα μέτρα περιλαμβάνουν σε αρχικά στάδια συντηρητική ιατρική αντιμετώπιση, με αλλαγή της διατροφής και κακών συνηθειών αφόδευσης, καθώς και χρήση χλιαρών λουτρών και ειδικών κορτιζονούχων αλοιφών.

Αυτές οι μη χειρουργικές μέθοδοι θεωρούνται ως η κύρια επιλογή για βαθμούς 1 έως 2 αιμορροΐδων. Επειδή όμως τις περισσότερες φορές οι ασθενείς δεν πάνε έγκαιρα στο γιατρό, τα συντηρητικά μέτρα δεν καταφέρουν να ελέγξουν τα συμπτώματα, η πάθηση χρονίζει και κάνει εξάρσεις και υφέσεις και έτσι οι ασθενείς καταλήγουν σε χειρουργό.

Οι ενδείξεις για τη χειρουργική θεραπεία περιλαμβάνουν:

  • την παρουσία σημαντικού προχωρημένου βαθμού αιμορροιδικής νόσου (3 ου -4 ου βαθμού) όπου οι αμορροιδικοί όζοι προβάλουν μερικώς ή ολικώς από τον πρωκτό

  • η παρουσία έντονου οιδήματος εντός του ορθού, λόγω μεγάλου όγκου αιμορροιδικής μάζας που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί συντηρητικά, προκαλεί έντονη δυσκοιλιότητα και πίεση στην αφόδευση

  • Τυχόν ταυτόχρονη παρουσία ραγάδος (συχνό φαινόμενο) η οποία λόγω της παρακείμενης αιμορροιδικής νόσου δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί επιτυχώς με συντηρητικά μέσα (διότι δημιουργείται φαύλος κύκλος δυσκοιλιότητας – συνεχιζόμενης αυξημένης πίεσης στο ορθό)

  • Σημαντικής ποσότητας αιμορραγία (ζωηρού κόκκινου αίματος) από το ορθό ή έντονος πόνος λόγω εκτεταμένης θρόμβωσης

  • Αποτυχία της όποιας συντηρητικής θεραπείας σκληροθεραπείας, ενδοσκοπικής απολίνωσης με λάστιχο (band) κτλ.

derma

 

Η νέα αιμορροιδοπλαστική με λέιζερ (HeLP), γίνεται μέσω διοδικής οπτικής ίνας laser 1470 nm με τον ακόλουθο τρόπο:

Ο ασθενής συνήθως υπό γενική αναισθησία, τοποθετείται σε θέση λιθοτομής. Σε κάθε αιμορροϊδικό όζο ξεχωριστά, προωθείται ο κρυσταλλικός laser στυλεός (μια οπτική ίνα με ένα ειδικό κωνικό γυάλινο άκρο) απαλά μέσα κάτω από τον βλεννογόνο, φτάνοντας στο απώτερο ορθό, τουλάχιστον 2,5 εκ πάνω από το επίπεδο της οδοντωτής γραμμής. Το γυάλινο άκρο του στυλεού είναι αιχμηρό και βοηθά στην εύκολη διείσδυση κάτω από τον αιμορροιδικό ιστό με μεγαλύτερη ακρίβεια, ενώ ταυτόχρονα είναι υπό άμεση όραση καθώς παράγει ένα κόκκινο φως στην άκρη του. Παρέχει μια ήπιας έντασης ενέργεια (συνήθως 6-7 watt), η οποία τροφοδοτείται ομοιογενώς στους ιστούς σε παλμούς (συνήθως 6 ανά δευτερόλεπτο με 1 δευτερόλεπτο παύση) και σε βάθος μέχρι 4mm οπότε δεν προκαλείται βλάβη στο τοίχωμα του εντέρου. Με επαναλήψεις και με κυκλοτερείς κινήσεις τραβώντας τον στυλεό εφαρμόζουμε την ενέργεια του laser σε όλη την έκταση του προσβεβλημένου ιστού, μέχρι το επίπεδο της οδοντωτής γραμμής, οπότε προκαλείται θερμική συρρίκνωση των αγγείων της αιμορροΐδας, η οποία είναι ορατή αμέσως μετά την εφαρμογή.

Συνήθως δεν βάζουμε ράμματα, εκτός εξαιρετικά επιπλεγμένων περιπτώσεων όπου χρειάζεται απολίνωση με ράμμα απορροφήσιμο, της τροφοφόρου αρτηρίας της αιμορροΐδας.

H νέα laser τεχνική εφαρμόζεται τα τελευταία 6 χρόνια και έχει από πρόσφατες μελέτες πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με την κλασσική αιμορροιδεκτομή (κατά Milligan-Morgan) τα οποία είναι:

  • Ανώδυνη ή με ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο

  • Άμεση επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες, καθώς έχει καλύτερη ποιότητα

  • μετεγχειρητικής ανάρρωσης

  • Δεν έχει σημαντικές επιπλοκές όπως η κλασσική μέθοδος

  • Οι υποτροπές είναι ελάχιστες

Ακρογωνιαίος λίθος για την ορθή και αποτελεσματική έκβαση της όποιας επέμβασης αιμορροΐδων, είναι η εμπειρία και η εκπαίδευση του χειρουργού σε όλες τις σύγχρονες τεχνικές, επιλέγοντας την κατάλληλη ή τροποποιώντας την κατά περίπτωση, καθώς και η γνώση της αποκατάστασης των επιπλοκών τους.
Εξαιρετικός επιστήμονας και πολύ φιλικός !!
Με αντιμετώπισε επαγγελματικά αλλά και πολύ ανθρώπινα. Ένα μεγάλο ευχαριστώ !!!!

επικοινωνήστε μαζί μας για το δικό σας περιστατικό

Μιλήστε με τον Χειρουργό

Παρακαλούμε συμπληρώστε τα απαιτούμενα πεδία.
Παρακαλούμε συμπληρώστε τα απαιτούμενα πεδία.
Παρακαλούμε συμπληρώστε τα απαιτούμενα πεδία.