Επεμβάσεις LASER

Laser Θεραπεία Κύστη Κόκκυγος

Η πάθηση της κύστης κόκκυγος, αν και δεν απειλεί τη ζωή, είναι κοινωνικά ενοχλητική και επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Η συχνότητα εμφάνισης της είναι περίπου 26 ανά 100.000 άτομα, με την πιο συχνά επηρεαζόμενη ομάδα να είναι νέοι. Άλλοι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν υπερβολική τριχοφυΐα του σώματος, παχυσαρκία και καθιστικός τρόπος ζωής.

Πολλές μέθοδοι έχουν δοκιμαστεί στο παρελθόν, ενώ ακόμα συνεχίζεται να εφαρμόζεται η ανοικτή, όπου η πληγή μερικώς ή ολικώς αφήνεται να κλείσει μόνη της (κατά δεύτερο σκοπό), μετά από 4-6 εβδομάδες και καθημερινές αλλαγές.

Καθώς πρόκειται για μια πάθηση ταμπού, όπου ο ασθενής δύσκολα επισκέπτεται το γιατρό φοβούμενος τις μετεγχειρητικές επιπτώσεις και πιθανή ταλαιπωρία του, υπό  ιδανικές συνθήκες, η μέθοδος που θα επιλέξουμε για τη θεραπεία του ασθενούς με κύστη κόκκυγα, οφείλει να ικανοποιεί τους ακόλουθους στόχους:

 • Επούλωση πληγών με χαμηλό κίνδυνο υποτροπής

 • Σύντομη νοσηλεία

 • Μέγιστη άνεση του ασθενούς

 • Χαμηλή νοσηρότητα, με λίγα προβλήματα στη διαχείριση των πληγών

 • Άμεση επιστροφή στην κανονική καθημερινή δραστηριότητα.

laser kokkigas
Τα τελευταία χρόνια η εφαρμογή διοδικού θεραπευτικού laser για την καταπολέμηση της κύστης κόκκυγα (αλλά και άλλων παθήσεων), έχει πετύχει τους παραπάνω στόχους και θεωρείται σχεδόν εφάμιλλη ή και καλύτερη των συμβατικών ανοικτών τεχνικών ως προς την αποτελεσματικότητά της.

Έχουν εφαρμοστεί τα τελευταία 15 χρόνια διάφορες laser τεχνικές από χειρουργούς, που εξέλιξαν τις  laser επεμβάσεις κύστης κόκκυγος όπως, συρρίκνωση του συριγγίου με λέιζερ  (FiLaC), συρρίκνωση του συριγγίου υποβοηθούμενο από λέιζερ (SiLaC), ενδοσκοπική θεραπεία κύστης κόκκυγα (EPSiT) με ή χωρίς χρήση laser, εκτομή συριγγίων κύστης κόκκυγα υποβοηθούμενη με λέιζερ (LaPSe). Όλες αυτές έχουν ως κοινό παρονομαστή την εξάχνωση της κύστης και του συριγγίου με την χρήση της laser ίνας. Οι τεχνικές αυτές εξακολουθούν να εμφανίζουν ποσοστά υποτροπής (περίπου 10-15%) με τα μέχρι τώρα επιστημονικά δεδομένα. Σε αυτή την περίπτωση ο ασθενής οφείλει να επαναλάβει θεραπεία, είτε με νέα εφαρμογή του laser, είτε να καταφύγει στην κλασσική ανοικτή μέθοδο.

Ο κος Γιάλβαλης και η ομάδα του, μετά από χρόνια εμπειρίας με ανοικτές και laser μεθόδους θεραπείας της κύστης κόκκυγος σε εκατοντάδες ασθενείς του, καθώς υπάρχει μια οριστική τάση των σύγχρονων χειρουργών προς λιγότερο επεμβατικές ανώδυνες μεθόδους για τη θεραπεία της νόσου, μελετώντας συνεχώς και ενδελεχώς την βιβλιογραφία κυρίως όσον αφορά το ποσοστό υποτροπών των διάφορων τεχνικών, έχουν καταλήξει στην εφαρμογή μιας ολοκαίνουριας επαναστατικής τεχνικής, που αποτελεί παραλλαγή των προηγούμενων laser τεχνικών και συνδυάζει την εφαρμογή της laser ίνας και μιας ελάχιστα επεμβατικής αφαίρεσης του συριγγίου, καθαρισμού και παροχέτευσης της αποστηματικής κύστης.

Η Κυστοτομή με λέιζερ είναι μια πολύ νέα τεχνική (2019) όπου, εκτός από τον καυτηριασμό του  συριγγίου ταυτόχρονα με την αποστηματική κοιλότητα με ακτινωτή ίνα λέιζερ, πραγματοποιούνται μία ή δύο ή το πολύ τρεις τομές 1 cm για την αποτροπή της συλλογής υγρού και την αποτελεσματική αποστράγγιση, επιτρέποντας έτσι ταχύτερη επούλωση πληγών, με ελάχιστο ποσοστό υποτροπής και αμελητέο πόνο.

Αφού προεγχειρητικά έχει γίνει εμπεριστατωμένη κλινική εξέταση, πιθανόν υπέρηχος της περιοχής ή και Μαγνητική, πριν το χειρουργείο γίνεται ξύρισμα της γλουτιαίας αύλακας πάνω από τον κόκκυγα και τοποθετείται ο ασθενής μπρούμυτα στο χειρουργικό τραπέζι.

Η επέμβαση μπορεί να γίνει κατά περίπτωση με τοπική ή με γενική αναισθησία και διαρκεί 15 – 20 λεπτά.

Νέα Laser Χειρουργική Τεχνική

Περιλαμβάνει τα εξής στάδια:         

 • Στάδιο 1ο: χαρτογράφηση με χρήση κυανούν του μεθυλενίου, έτσι ώστε να ανεβρεθούν όλοι οι συριγγώδεις πόροι και η αποστηματική κοιλότητα με την κύστη.
 • Στάδιο 2ο: μέσω μικρής τομής γίνεται η διάνοιξη και παροχέτευση του αποστήματος και ανευρίσκεται η σύνδεσή του με το συρίγγια (ή τα συρίγγια)

 • Στάδιο 3ο: γίνεται καθαρισμός του αποστήματος και του συριγγίου από μαλλιά και φλεγμονώδη ράκη και ξεπλένεται με αλατούχο νερό και οξυζενέ. Άλλοτε το συρίγγιο δύναται να εκτομηθεί με ελάχιστα επεμβατική τεχνική κάτω από το δέρμα ολόκληρο (όπως γίνεται και στα ορθοπρωκτικά συρίγγια).

 • Στάδιο 4ο: στη συνέχεια, μια διοδική ίνα λέιζερ που παρέχει ενέργεια ομοιογενώς σε 360 μοίρες μήκους, εφαρμόζεται στην αποστηματική κοιλότητα (κύστη κόκκυγα) και κατά μήκος του συριγγίου. Η ταχύτητα κίνησης της ίνας καθώς την αποσύρουμε ουσιαστικά από το αρχικό σημείο εφαρμογής,  είναι περίπου 1 cm ανά δύο έως τρία δευτερόλεπτα, προκαλώντας συρρίκνωση των υπολειμματικών ιστών.

 • Στάδιο 5ο: έκπλυση των κοιλοτήτων ξανά μετά την εφαρμογή του laser και εάν το συρίγγιο είναι μακρύ, πραγματοποίηση μιας ακόμα μικρής τομής στο ενδιάμεσο μεταξύ κύστης και τελικού πόρου του συριγγίου.

 • Στάδιο 6ο: οι τομές αφήνονται ανοικτές και ο ασθενής εφαρμόζει ειδικά επιθέματα που απορροφούν τις εκκρίσεις των ρυπαρών υγρών.

Τι γίνεται μετά το χειρουργείο;

Ο ασθενής  είναι έτοιμος για εξιτήριο λίγες ώρες μετά την επέμβαση, ενώ επιστρέφει κανονικά στις δραστηριότητές του την επόμενη ακριβώς ημέρα, χωρίς πόνο.

Η μετεγχειρητική παρακολούθηση γίνεται με επισκέψεις στο ιατρείο μετά από 1 εβδομάδα, στις 2 εβδομάδες και στον 1 μήνα, είναι πολύ σημαντική για την αποφυγή συλλογής υγρών εντός των τραυμάτων και την παρακολούθηση της επούλωσης.

Τι πρέπει να προσέχουμε μετά από ένα χειρουργείο κύστης κόκκυγα;

Όποια και εάν είναι η τεχνική με την οποία έγινε η επέμβαση υπάρχουν μερικές οδηγίες που οφείλει ο ασθενής να εφαρμόσει όπως:
 • καθημερινές πλύσεις του τραύματος (με αντισηπτικό σαπούνι και αλατούχο νερό)

 • καλή υγιεινή της περιοχής και διατήρηση του τραύματος στεγνού (προτείνεται η χρήση ειδικού επιθέματος, το οποίο έχει την ικανότητα να απορροφά τις ρυπαρές εκκρίσεις)

 • είναι επιθυμητό, όσο είναι εφικτό η αποφυγή συνεχούς πίεσης για πολλές ώρες στην περιοχή του τραύματος

 • βιβλιογραφικά επιβεβαιώνεται από μελέτες ότι μετά την πλήρη επούλωση του τραύματος, η συστηματική αποτρίχωση της μεσογλουτιαίας σχισμής, συμβάλλει στην περαιτέρω μείωση των υποτροπών

Επιγραμματικά τα πλεονεκτήματα της νέας laser μεθόδου

 • Ταχύτατη, γίνεται και με τοπική αναισθησία

 • Δεν έχει πόνο και επιπλοκές

 • Συνδέεται με μικρή διάρκεια νοσηλείας και άμεση επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες και στην εργασία

 • Οι αλλαγές του τραύματος είναι απλές, εύκολες και ανώδυνες

 • Το αισθητικό τελικό αποτέλεσμα του χειρουργικού τραύματος είναι εξαιρετικό

 • Το συνολικό ποσοστό ικανοποίησης και επιτυχίας του ασθενούς από την νέα τεχνική είναι πολύ καλό, λαμβάνοντας υπόψη και το μικρότερο ποσοστό υποτροπής σύμφωνα με τις μέχρι τώρα μελέτες

Μία κύστη κόκκυγα ταλαιπωρούσε τον γιο μας, 15 ετών. Επισκεφτήκαμε τον κ. Γιάλβαλη στο ιατρείο του στην Καλαμάτα μετά από σύσταση της μητέρας μου. Μας ενημέρωσε για όλη τη διαδικασία της χειρουργικής επέμβασης και τι θα ακολουθούσε μετά με απόλυτα κατανοητό τρόπο και ακρίβεια. Η επέμβαση έγινε στην Αθήνα και μάλιστα την ίδια ημέρα επιστρέψαμε στην Καλαμάτα. Ο γιος μας δεν ταλαιπωρήθηκε, ούτε ένιωσε πόνο.  Ο γιατρός και οι άριστοι συνεργάτες του αντιμετώπισαν μια δυσάρεστη στιγμή της οικογένειας μας με σεβασμό και επαγγελματισμό. Τους ευχαριστούμε όλους πολύ!


Τηλ
: 2106835741

Αγίας Παρασκευής 9-11, Χαλάνδρι

Οφείλουμε να τονίσουμε όμως ότι ο βασικός ανεξάρτητος παράγοντας για την αποτελεσματικότητα της όποιας τεχνικής για την θεραπεία της κύστης κόκκυγος είναι η εμπειρία, η επιστημονική κατάρτιση και η συνεχής επιμόρφωση του χειρουργού και η γνώση όλων των τεχνικών, έτσι ώστε ανάλογα με την περίπτωση να επιλεγεί η κατάλληλη και πιο αποτελεσματική τεχνική για τον ασθενή.

επικοινωνήστε μαζί μας για το δικό σας περιστατικό