Γενική Χειρουργική

Κοιλιοκήλη

Image

Τί είναι η κοιλιοκήλη;

Οι κοιλιοκήλες είναι λιγότερο συχνές από τις βουβωνοκήλες, με ποσοστό εμφάνισης και στα δύο φύλα περίπου 10%.

H εγκυμοσύνη, η παχυσαρκία, οι μεγάλοι ενδοκοιλιακοί όγκοι και ο ασκίτης, όλα συμμετέχουν στην αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης, άρα και την αύξηση του μεγέθους μιας κοιλιοκήλης. Ένα άλλο επακόλουθο μπορεί να είναι η αυξημένη πιθανότητα περίσφιξης ή στραγγαλισμού του προπεριτοναικού λίπους, του επιπλόου ή του εντέρου που τυχόν αποτελούν το περιεχόμενο μιας κοιλιοκήλης.

Οι κοιλιοκήλες διακρίνονται στις: επιγαστρικές κήλες, ομφαλοκήλες, μετεγχειρητικές κοιλιοκήλες, μηροκήλες και κήλες Spiegel, που περιγράφονται αναλυτικά σε άλλες ενότητες.

Πότε πρέπει να επισκεφθώ τον Χειρουργό;

Οι ασθενείς με κοιλιοκήλη μερικές φορές έχουν την αίσθηση μιας μάζας που προβάλλει από την κοιλιά τους, ειδικά αυτοί που κάνουν επαγγέλματα που απαιτείται άρση αντικειμένων μεγάλου βάρους, οι αθλητές άρσης βαρών, οι ασθενείς που έχουν χρόνιο βήχα ή άλλες καταστάσεις που αυξάνουν την πίεση στην κοιλιά (π.χ. δυσκοιλιότητα).

Αποτελέσματα ερευνών έχουν επισημάνει ότι άνθρωποι που εμφανίζουν κοιλιοκήλες έχουν λιγότερο τύπου Ι κολλαγόνο και περισσότερη ελαστίνη στην λευκή γραμμή, από αυτούς που δεν έχουν κήλες. Αυτού του τύπου η διαταραχή δεν είναι εμφανής κλινικά, αλλά προδιαθέτει στην δημιουργία κοιλιοκηλών.

Βέβαια, υπάρχουν και πιο πιο προφανή αίτια, όπως το τραύμα (μετά από τροχαίο ατύχημα ή αμβλύ τραύμα στην κοιλιά) που μπορούν να προκαλέσουν την δημιουργία μιας κοιλιοκήλης.
Ο χειρουργός είναι υπεύθυνος να διαγνώσει αλλά και να συμβουλεύσει τον ασθενή εάν η κήλη του χρειάζεται αντιμετώπιση και πότε!
Συμβουλευτείτε τον γενικό χειρουργό σας για τον καλύτερο τρόπο αποκατάστασης της κήλης σας.
Image

Μέθοδοι Χειρουργικής Αποκατάστασης

Κλασσική ανοικτή μέθοδος
Η κλασσική ανοικτή τεχνική, ανεξάρτητα από τον τύπο της κήλης που αντιμετωπίζουμε χειρουργικά, αποτελεί ακόμα την πλέον διαδεδομένη και πιο συχνά χρησιμοποιούμενη μέθοδο αποκατάστασης διεθνώς.

Η επέμβαση μπορεί να πραγματοποιηθεί υπό γενική, επισκληρίδιο, ραχιαία ή και περιοχική αναισθησία ανάλογα με την περίπτωση και τον ασθενή.

Διενεργείται με μια τομή πάνω από το σημείο της κήλης, ανεύρεση του σάκου και του περιεχομένου της κήλης και επιστροφή του ενδοκοιλιακά. Κατόπιν τοποθετείται πλέγμα για ενίσχυση του χάσματος, το οποίο στηρίζεται συνήθως με ράμματα, με μεταλλικά κλιπς ή με ειδική κόλλα.

Ανάλογα με τον τύπο της κήλης το πλέγμα τοποθετείται ενδοκοιλιακά, κάτω από τους μυς ή πάνω από τις περιτονίες. Η διαδικασία επούλωσης αρχίζει με την ανάπτυξη ινώδους ιστού μέσα και γύρω από το πλέγμα αμέσως μετά την τοποθέτησή του, ενσωματώνοντάς το ουσιαστικά στους γύρω ιστούς.

Ο ασθενής είναι σε θέση να κινητοποιηθεί άμεσα μετά την επέμβαση, με έλεγχο του πόνου με συνήθη παυσίπονα και πλήρη ανάρρωση ανάλογα με την περίπτωση της κήλης από λίγες μέρες μέχρι 1 εβδομάδα.
Εξαιρετική δουλειά με τη μέγιστη δυνατή προσοχή, σχολαστικότητα, επαγγελματισμό και ευγένεια. Ευχαριστώ πολύ για όλα.

Μιλήστε με τον Χειρουργό

Παρακαλούμε συμπληρώστε τα απαιτούμενα πεδία.
Παρακαλούμε συμπληρώστε τα απαιτούμενα πεδία.
Παρακαλούμε συμπληρώστε τα απαιτούμενα πεδία.