Γενική Χειρουργική

Μετεγχειρητική Κήλη

Image

Τί είναι η Μετεγχειρητική Κήλη;

Εμφανίζονται σε σημεία όπου έχει προηγηθεί χειρουργική τομή από κάποια ενδοκοιλιακή επέμβαση και το κοιλιακό τοίχωμα έχει αποδυναμωθεί ή όπου έχει συμβεί επιλοίμωξη του χειρουργικού τραύματος, με αποτέλεσμα την διάσπασή του. Είναι συχνές σε άτομα που είχαν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στο έντερο και εμφάνισαν λοίμωξη του τραύματος ως επιπλοκή.

Η συχνότητά τους είναι 2% μετά από μια καθαρή επέμβαση με κλασσική ανοικτή τομή στην κοιλιά, ενώ φθάνουν περίπου στο 25-30% σε ασθενείς που παρουσίασαν λοίμωξη του τραύματος μετά από μια ενδοκοιλιακή επέμβαση. Σε 6 μήνες μετά μια χειρουργική επέμβαση, το 50% των κοιλιοκηλών είναι εμφανείς, ενώ η πλειοψηφία τους χρειάζονται 2 χρόνια.

Παράγοντες που επιδεινώνουν την εμφάνισή τους είναι η παχυσαρκία, χρόνια πνευμονοπάθεια ή αναπνευστική ανεπάρκεια, χρόνια δυσκοιλιότητα, εγκυμοσύνη, ασκίτης και κάθε άλλη αιτία που αυξάνει την ενδοκοιλιακή πίεση.

Επίσης, άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν επιπρόσθετα είναι αιτίες που προκαλούν κακή επούλωση των τραυμάτων όπως κάπνισμα, αρρύθμιστος διαβήτης, θεραπεία με στεροειδή, ακτινοβολία, ανοσοκαταστολή, πολλαπλές παράλληλες τομές στις περιτονίες του κοιλιακού τοιχώματος και πολλαπλά προηγηθέντα χειρουργεία.

Ομοίως, γενετικοί παράγοντες όπως διαταραχές στην σύνθεση του κολλαγόνου ή τα σύνδρομα Μarfan και Ehler-Danlos.

Πότε πρέπει να επισκεφθώ τον Χειρουργό;

Οι ασθενείς με  μετεγχειρητική κήλη συνήθως παραπονούνται για ένα εξόγκωμα κάτω από την τομή τους το οποίο τους προκαλεί από μια απλή ενόχληση έως πόνο.

Συνήθως τα συμπτώματα χειροτερεύουν όταν ο ασθενής βήχει ή αυξάνει την πίεση στην κοιλιά του. Επίσης μπορεί να έχουν επεισόδια ατελούς ειλεού του εντέρου με συμπτώματα όπως διάχυτου κωλικοειδούς άλγους στην κοιλιά και ναυτίας.

Όταν το περιεχόμενο μιας μετεγχειρητικής κοιλιοκήλης είναι έντερο πολύ συχνή επιπλοκή είναι ο στραγγαλισμός ή και η ισχαιμία του, που οδηγεί στην νέκρωση.

Τέλος, το δέρμα πάνω από μια κοιλιοκήλη μπορεί να ισχαιμήσει ή να νεκρωθεί και να δημιουργήσει δερματικό έλκος.
Ο χειρουργός είναι υπεύθυνος να διαγνώσει αλλά και να συμβουλεύσει τον ασθενή εάν η κήλη του χρειάζεται αντιμετώπιση και πότε!
Στις μετεγχειρητικές κοιλιοκήλες είναι πολύ σημαντική η χρήση πλέγματος, αλλά και το σωστό σημείο τοποθέτησής του στο κοιλιακό τοίχωμα (συνήθως προπεριτοναικά ή ενδοκοιλιακά).

Χειρουργική Αποκατάσταση

Η αντιμετώπισή τους είναι αποκλειστικά χειρουργική με 3 τύπους αποκατάστασης του χάσματος (Με χρήση ραμμάτων, τοποθέτηση πλέγματος και λαπαροσκοπική αποκατάσταση με πλέγμα).
Αποκατάσταση με ράμματα
Η επέμβαση πραγματοποιείται με τομή πάνω από το σημείο της κήλης, υπό γενική αναισθησία, συνήθως όταν η διάμετρος της κήλης είναι μικρότερη από 4 cm και το κοιλιακό τοίχωμα είναι καλής αντοχής και χρησιμοποιούνται μη απορροφήσιμα ράμματα.

Όμως τα υψηλά ποσοστά υποτροπών, περίπου 30-50%, με τη χρήση αυτής της τεχνικής, που παρατηρήθηκαν μετά από μακροχρόνιες κλινικές μελέτες, οδήγησαν τους σημερινούς χειρουργούς στην χρήση πλεγμάτων.

Επιπλοκές

Στην ανοικτή τεχνική, επιπλοκές αποτελούν η υποτροπή (11-21%), αιμάτωμα ή ορώδης συλλογή υγρού στην κοιλότητα μετά την ανάταξη της κήλης, λοίμωξη του τραύματος και λοίμωξη του πλέγματος όπου μπορεί να χρειαστεί και η αφαίρεσή του και η τοποθέτηση στην θέση του ενός βιολογικού.

Στην λαπαροσκοπική τεχνική, επιπλοκές είναι η υποτροπή (2-17%), ο τραυματισμός του εντέρου κατά την διαδικασία λύσεως των συμφύσεων ή τραυματισμός αγγείου κατά την τοποθέτηση των trocar.
Εξαιρετική δουλειά με τη μέγιστη δυνατή προσοχή, σχολαστικότητα, επαγγελματισμό και ευγένεια. Ευχαριστώ πολύ για όλα.

επικοινωνήστε μαζί μας για το δικό σας περιστατικό

Μιλήστε με τον Χειρουργό

Παρακαλούμε συμπληρώστε τα απαιτούμενα πεδία.
Παρακαλούμε συμπληρώστε τα απαιτούμενα πεδία.
Παρακαλούμε συμπληρώστε τα απαιτούμενα πεδία.