Παθήσεις Επινεφρίων

Image
Τα γλυκοκορτικοειδή με κύριο εκπρόσωπό τους την κορτιζόλη, πήραν το όνομά τους από την αυξητική δράση τους στα επίπεδα σακχάρου (γλυκόζης) του αίματος. Επίσης έχουν ισχυρή αντιφλεγμονώδη επίδραση στον οργανισμό, καταστέλλοντας κυρίως την κυτταρική ανοσία.

Τα αλατοκορτικοειδή με πιο σημαντική την αλδοστερόνη, διατηρούν την αρτηριακή πίεση σε φυσιολογικά επίπεδα.

Τα ανδρογόνα (τεστοστερόνη) που παράγονται στον φλοιό των επινεφριδίων στους άνδρες είναι σε πολύ μικρότερες ποσότητες από αυτά που παράγονται στους όρχεις. Παρόλα αυτά η υπερπαραγωγή τους από τα επινεφρίδια στα νεαρά αγόρια μπορεί να επιφέρει πρώιμη εφηβεία. Αντίθετα στις γυναίκες τα επινεφρίδια αποτελούν την κύρια πηγή παραγωγής ανδρογόνων. Η υπερπαραγωγή τους μπορεί να προκαλέσει στις γυναίκες υπερβολική τριχοφυΐα και διακοπή της περιόδου.

Ο μυελός των επινεφριδίων αποτελείται από νευρωνικές μάζες που αποτελούν μέρος του συμπαθητικού κλάδου του αυτόνομου νευρικού συστήματος. Παρότι μέρος του νευρικού συστήματος ο μυελός των επινεφριδίων λειτουργεί ως ενδοκρινής αδένας και παράγει αδρεναλίνη και νοραδρεναλίνη. Η απελευθέρωση αυτών των ορμονών διεγείρεται από νευρική διέγερση ως απάντηση σε σωματικό ή πνευματικό στρες.

Μερικές από τις δράσεις τους είναι:
  • αυξάνουν τον ρυθμό και την δύναμη του καρδιακού ρυθμού με αποτέλεσμα την αύξηση της πίεσης

  • αγγειοσύσπαση στα αγγεία του δέρματος και των σπλάγχνων, οπότε μεγαλύτερη ποσότητα αίματος τροφοδοτεί τους μυς, τις στεφανιαίες αρτηρίες της καρδιάς, το συκώτι και τον εγκέφαλο

  • αύξηση των επιπέδων γλυκόζης του αίματος

  • διαστολή των βρόγχων

  • διαστολή των κορών του οφθαλμού

  • ελαττώνουν τον χρόνο πήξης του αίματος

επικοινωνήστε μαζί μας για το δικό σας περιστατικό

O Δημήτρης Γιάλβαλης, εξειδικευμένος χειρουργός στους ενδοκρινείς αδένες, εφαρμόζει πρωτοποριακές μέθοδους με σκοπό την γρήγορη ανάρρωση εκάστοτε ασθενή αλλά και τον εκμηδενισμό της όποιας πιθανότητας επιπλοκών!

Πρωτοπαθής Υπεραλδοστερονισμός (Conn’s Syndrome)

Ο υπεραλδοστερονισμός είναι η πάθηση που προκαλεί περίσσεια άλατος, άρα υπέρταση και ταυτόχρονα υποκαλιαιμία.

Φαιοχρωμοκύττωμα

Τα φαιοχρωμοκυττώματα είναι σπάνιοι όγκοι των επινεφριδίων οι οποίοι παράγουν περίσσεια αδρεναλίνης. Παρόλα αυτά επειδή εκκρίνουν αδρεναλίνη ακατάσχετα, μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές επιπλοκές όπως εγκεφαλικό, έμφραγμα του μυοκαρδίου, ακόμα και θάνατο.

Πρωτοπαθής Καρκίνος Επινεφριδίων

Ο πρωτοπαθής καρκίνος επινεφριδίων (ACC) είναι ένας σπάνιος αλλά πολύ επικίνδυνος καρκίνος του επινεφριδικού αδένα. Η συχνότητά του είναι 1/1.000.000 πληθυσμού και είναι πιο κοινός σε παιδιά κάτω των 10 ετών και σε ηλικίες από 50-60 ετών.

Παραγαγγλίωμα

Τα παραγαγγλιώματα είναι σπάνιοι όγκοι που αναπτύσσονται στα κύτταρα του περιφερικού νευρικού συστήματος και μοιάζουν με τα φαιοχρωμοκυττώματα (για αυτό αποκαλούνται και εξωεπινεφριδικά φαιοχρωμοκυττώματα).

Σύνδρομο Cushing

Η πάθηση οφείλεται στην υπερπαραγωγή κορτιζόλης από τα επινεφρίδια. Οι κύριες αιτίες είναι η ACTH-εξαρτώμενη νόσος (όταν το σώμα μας φτιάχνει πολύ ACTH ορμόνη), η ACTH-μη εξαρτώμενη νόσος (όταν το επινεφρίδιο φτιάχνει πολύ κορτιζόλη) και η ιατρογενής νόσος (όταν ο ασθενής είναι σε χρόνια θεραπεία με στεροειδή).

Τυχαίωμα Επινεφριδίου

Τυχαίωμα επινεφριδίου οπως αναφέρει και ο τίτλος πρόκειται για όγκους επινεφριδίων, οι οποίοι ανακαλύπτονται τυχαία, σε μια απεικονιστική εξέταση που έγινε για άλλο λόγο.

Μιλήστε με τον Χειρουργό

Παρακαλούμε συμπληρώστε τα απαιτούμενα πεδία.
Παρακαλούμε συμπληρώστε τα απαιτούμενα πεδία.
Παρακαλούμε συμπληρώστε τα απαιτούμενα πεδία.