5 μύθοι για τις πέτρες στη χολή

Οι πέτρες στη χολή προκαλούν μεγάλο πόνο και σε ακραίες περιπτώσεις ενδέχεται να οδηγήσουν σε απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις. Σίγουρα θα βρείτε πολλές πληροφορίες στο διαδίκτυο για τις διάφορες θεραπείες τους, μερικές εκ των οποίων δεν είναι ιατρικά ασφαλείς.

Κήλη: μετά την επέμβαση, πότε μπορώ να επιστρέψω στις αθλητικές μου δραστηριότητες;

Σχεδόν κάθε ασθενής που βλέπουμε στο ιατρείο μας θέλει να επιστρέψει σε αυτό που αγαπά και μάλιστα το συντομότερο δυνατόν μετά την επέμβαση. Δεν θέλουν να αναβάλλουν ούτε 6-8 εβδομάδες από την προπόνηση ή τον επόμενο αγώνα τους. Είναι όμως πολύ σημαντικό να τονίσουμε εδώ, ότι ανεξάρτητα με την μέθοδο χειρουργικής αποκατάστασης της κήλης (Λαπαροσκοπικά ή Ανοικτά), πρέπει να ακολουθείται μια πολύ μεθοδικά οργανωμένη μετεγχειρητική αποκατάσταση, έτσι ώστε να δοθεί χρόνος στους ιστούς και στο πλέγμα που τοποθετείται να ενσωματωθεί, έτσι ώστε να αποφευχθεί μια πρώιμη υποτροπή, που θα ήταν δυσάρεστη για τον ασθενή.

Επεμβάσεις: πόσο ασφαλείς είναι εν μέσω κορονοιού;

Γεγονός είναι ότι η πανδημία του κορονοϊού έχει αλλάξει τα πάντα, πόσο μάλλον τον προγραμματισμό κάποιου τακτικού χειρουργείου. Παρότι δεν υπάρχει λόγος για κάποια ανησυχία, η ψυχολογία του κόσμου είναι τέτοια ώστε ο αριθμός των τακτικών χειρουργείων να έχει μειωθεί τουλάχιστον κατά 50%, με προτεραιότητα στους ασθενείς με σοβαρά προβλήματα υγείας, καρκίνο π.χ. θυρεοειδή και λεμφαδενικές μεταστάσεις.

Κήλη αθλητών: μια μορφή κήλης που δύσκολα διαγιγνώσκεται!

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός, από τότε που ο πόνος στους όρχεις σε έναν αθλητή χαρακτηριζόταν απλά ως θλάση μυών. Τις τελευταίες δεκαετίες, έχει βρεθεί ότι η πηγή του πόνου στους όρχεις οφείλεται σε πλήθος παθήσεων όπως τραυματισμός μυών, βλάβη συνδέσμων, νευρολογικές παθήσεις, ουρολογικές παθήσεις κ.α. που προκαλούν παρόμοια συμπτώματα. Μια ιδιαίτερα δύσκολη πάθηση να διαγνωσθεί είναι η λεγόμενη "κήλη των αθλητών".

Χειρουργική ματιά των παθήσεων του θυρεοειδούς στις γυναίκες

Αντιμετωπίστε άμεσα και αποτελεσματικά το πρόβλημα χωρίς επιπλοκές

Ο θυρεοειδής αδένας που βρίσκεται κάτω από το «μήλο του Αδάμ» στο λαιμό μας, παράγει την θυροξίνη, η οποία έχει πολλές δράσεις μεταξύ άλλων του πόσο γρήγορα καίτε θερμίδες, την ρύθμιση της θερμοκρασίας σας ή το πόσο γρήγορα χτυπάει η καρδιά σας.

Για πολλές γυναίκες, τα προβλήματα του θυρεοειδούς προκύπτουν πρώτα σε περιόδους ορμονικής αναταραχής, όπως η τεκνοποίηση, η εμμηνόπαυση και οι περίοδοι παρατεταμένης ή έντονης συναισθηματικής, σωματικής και ψυχικής πίεσης.

1 στις 8 γυναίκες θα αναπτύξει προβλήματα θυρεοειδούς κατά τη διάρκεια της ζωής της.

Οι λόγοι είναι αβέβαιοι, το φαινόμενο όμως φαίνεται να συνδέεται με τις γυναικείες ορμόνες, καθώς η κυριαρχία των οιστρογόνων (σε σχέση με την προγεστερόνη) έχει ενοχοποιηθεί ως παράγοντας.

 • Ο Κος Γιάλβαλης με μεγάλη εμπειρία και εξειδίκευση στο Τμήμα Ενδοκρινικής Χειρουργικής, του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου King’s College Hospital του Λονδίνου , συνεργατης στο στο Metropolitan General με μια ομαδα εμπειρων ιατρών εχει διενεργήσει πλήθος επεμβάσεων και επανεπεμβάσεων θυρεοειδούς, παραθυρεοειδών και επινεφριδίων και μας εξηγεί πόσο σημαντικό είναι οι επεμβάσεις στο θυρεοειδή να πραγματοποιούνται από εξειδικευμένους χειρουργούς ενδοκρινών αδένων ώστε να ελαχιστοποιούνται οι επιπλοκές αλλα και να αυξάνεται η αποτελεσματικότητα

Πώς επηρεάζουν τα προβλήματα του θυρεοειδούς τις γυναίκες;

 • Προβλήματα με την εμμηνορροϊκή περίοδο. Ο θυρεοειδής βοηθά στον έλεγχο του εμμηνορροϊκού κύκλου. Η υπερβολική ή πολύ λίγη ορμόνη του θυρεοειδούς μπορεί να κάνει τις περιόδους σας πολύ ελαφριές, βαριές ή ακανόνιστες. Η νόσος του θυρεοειδούς μπορεί επίσης να προκαλέσει τη διακοπή της περιόδου για αρκετούς μήνες ή περισσότερο, μια κατάσταση που ονομάζεται αμηνόρροια.

 • Προβλήματα κατά την εγκυμοσύνη. Όταν η νόσος του θυρεοειδούς επηρεάζει τον εμμηνορροϊκό κύκλο, επηρεάζει επίσης την ωορρηξία. Αυτό μπορεί να δυσκολέψει την εγκυμοσύνη.

 • Προβλήματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τα προβλήματα του θυρεοειδούς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα υγείας για τη μητέρα και το μωρό.

 • Νοσήματα του θυρεοειδούς, ειδικά ο υποθυρεοειδισμός, είναι πιο πιθανό να αναπτυχθεί μετά την εμμηνόπαυση.

Μερικές γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για ασθένεια του θυρεοειδούς;

Είναι αυτές που:

 • Είχαν πρόβλημα θυρεοειδούς στο παρελθόν ή θετικό οικογενειακό ιστορικό

 • Είχαν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση ή ακτινοθεραπεία που επηρεάζει τον θυρεοειδή αδένα

 • Έχουν βρογχοκήλη, αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα, αναιμία ή διαβήτη τύπου 1

   

   

   

   

Το κάπνισμα αυξάνει επίσης τον κίνδυνο. Η ποσότητα του ιωδίου στη διατροφή

Τι ζητήματα πρέπει να προσέχουν οι γυναίκες και πότε;

Οι αλλαγές βάρους, η κατάθλιψη, η ανησυχία ή η κούραση είναι μόνο μερικά από τα συμπτώματα που μπορεί να υποδηλώνουν προβλήματα θυρεοειδούς στις γυναίκες. Υπάρχουν όμως και άλλες ασθένειες που επηρεάζουν περισσότερο τις γυναίκες από ότι τους άνδρες:

Υποθυρεοειδισμός

Περίπου το 10% όλων των γυναικών έχουν υπολειτουργικό θυρεοειδή, ενώ η κατάσταση επηρεάζει μόνο το 3% των ανδρών

Υπερθυρεοειδισμός

Θυρεοειδίτιδα, ειδικά μετά τον τοκετό

Βρογχοκήλη

Όζοι του θυρεοειδούς

Καρκίνος θυρεοειδούς είναι πιο συχνός σε γυναίκες σε αναλογία 3/1.

Πώς διαγιγνώσκονται οι ασθένειες του θυρεοειδούς;

Μπορεί να είναι δύσκολο να καταλάβετε εάν έχετε ασθένεια του θυρεοειδούς. Ο ενδοκρινολόγος αφού ξεκινήσει με ένα πλήρες ιστορικό της υγείας σας και εξετάσει το λαιμό σας, ανάλογα με τα συμπτώματά σας, μπορεί επίσης να κάνει και περαιτέρω εξετάσεις, όπως:

Εξετάσεις αίματος..

Υπερηχογράφημα θυρεοειδούς.

Δοκιμή πρόσληψης ραδιενεργού ιωδίου. Για αυτό το τεστ, καταπίνετε ένα υγρό ή κάψουλα που περιέχει μια μικρή δόση ραδιενεργού ιωδίου. Υψηλή πρόσληψη έχουμε όταν ο θυρεοειδής παράγει πάρα πολύ ορμόνη, ενώ χαμηλά επίπεδα εμφανίζονται όταν δεν παράγει αρκετή

«Βιοψία λεπτής βελόνας. Γίνεται με την βοήθεια υπερήχου, όπου με μια πολύ λεπτή βελόνα ρουφάμε από έναν όζο μερικά κύτταρα και υγρά. Στη συνέχεια, εξετάζονται κάτω από ένα μικροσκόπιο και ανιχνεύουμε εάν είναι φυσιολογικά ή περιέχουν καρκίνο.

Σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να γίνει αφαίρεση του θυρεοειδή και γιατί;

Αφού λοιπόν μελετήσει όλα τα παραπάνω, οι λόγοι που ο ενδοκρινολόγος θα σας συστήσει τελικά να κάνετε ολική θυρεοειδεκτομή είναι:

 • Ύποπτος όζος που μπορεί να είναι καρκίνος

 • Όζοι που αυξάνονται σε μέγεθος και πολυοζώδεις βρογχοκήλες που προκαλούν συμπτώματα πίεσης στο λαιμό, δυσκολία στην κατάποση ή δύσπνοια

 • Μονήρεις «τοξικοί» όζοι που προκαλούν υπερθυρεοειδισμό

 • Νόσος Graves, όταν τα αντιθυρεοειδικά φάρμακα ή το ραδιενεργό ιώδιο έχουν αποτύχει ή η συντηρητική θεραπεία δεν είναι ανεκτή

Ποια είναι τα είδη των επεμβάσεων, τι επιπλοκές έχουν και πως επιλέγω τον χειρουργό μου;

Στις περισσότερες περιπτώσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια καλοήθη νόσο και ανάλογα με το μέγεθος του αδένα μπορεί να πραγματοποιηθεί ελάχιστα επεμβατική θυρεοειδεκτομή η οποία γίνεται με χρήση ειδικών σύγχρονων εργαλείων, μέσω μικρής τομής (μόλις 3-4 εκ) και άριστο αισθητικό αποτέλεσμα.

Ο ασθενής άμεσα μετά το χειρουργείο σιτίζεται και μιλάει κανονικά, ενώ την επόμενη μέρα παίρνει εξιτήριο και μέσα σε 3-4 ημέρες έχει αναρρώσει πλήρως.

Όταν όμως έχουμε να αντιμετωπίσουμε ασθενή με υποψία καρκίνου ή επιβεβαιωμένο καρκίνο προεγχειρητικά με λεμφαδενικές μεταστάσεις η επέμβαση εκλογής είναι η ολική θυρεοειδεκτομή με ή χωρίς λεμφαδενικό καθαρισμό μέσω της κλασσικής τομής.

Συνήθεις επιπλοκές είναι η αιμορραγία, ο τραυματισμός του παλίνδρομου λαρυγγικού νεύρου με προσωρινή βραγχνάδα και ο παροδικός υποπαραθυρεοειδισμός με επακόλουθη πτώση των επιπέδων ασβεστίου.

Έχει αποδειχθεί από μελέτες ότι όταν οι επεμβάσεις στο θυρεοειδή πραγματοποιούνται από εξειδικευμένους χειρουργούς ενδοκρινών αδένων ελαχιστοποιούνται οι επιπλοκές και αυξάνει η αποτελεσματικότητα.

Αρχική δημοσίευση: iciao.gr

Ιούλιος, μήνας ενημέρωσης για παθήσεις παραθυρεοειδών αδένων

Ως χειρουργός με εξειδίκευση στους ενδοκρινείς αδένες, αναλαμβάνω όλες τις παθήσεις που σχετίζονται με δυσλειτουργία των ενδοκρινών αδένων και είναι καλοήθεις ή κακοήθεις. Οι χειρουργικές παθήσεις του θυρεοειδή αδένα είναι από τις πιο κοινές. 

Ωστόσο, υπάρχουν κι άλλοι αδένες στην περιοχή του λαιμού που αξίζουν περισσότερη προσοχή από ότι λαμβάνουν: οι παραθυρεοειδείς αδένες.

Κύστη κόκκυγος: υπάρχει θεραπεία χωρίς χειρουργείο;

Η κύστη κόκκυγα είναι μια πάθηση που πράγματι δεν απειλεί τη ζωή, αλλά είναι κοινωνικά ενοχλητική και επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα ζωής των ασθενών. Συνήθως, δημιουργείται όταν οι τρίχες της περιοχής εισχωρούν κάτω από το δέρμα. Όταν πάθει φλεγμονή κάνει απόστημα και πονάει. Επίσης, μπορεί να δημιουργήσει πολλαπλές τρύπες στο δέρμα (συρίγγια) που από καιρό εις καιρό βγάζουν πύο.

Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για τον θυροειδή

Άρθρο του Γενικού Χειρουργού, Δημήτρη Γιάλβαλη όπως φιλοξενήθηκε στο γυναικείο portal likewoman.gr

Παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα και χειρουργική αντιμετώπιση

Δημοσίευση άρθρου στο blog του νοσοκομείου METROPOLITAN GENERAL.