Γενική Χειρουργική

Κύστη Κόκκυγα

Image

Τί είναι η κύστη κόκκυγα και πώς δημιουργείται;

Η κύστη κόκκυγος είναι μια τσέπη κάτω από το δέρμα της περιοχής του κόκκυγα στην σχισμή ανάμεσα στους γλουτούς και περιέχει τρίχες.

Συνήθως δημιουργείται όταν οι τρίχες της περιοχής εισχωρούν κάτω από το δέρμα. Όταν πάθει φλεγμονή κάνει απόστημα και πονάει. Επίσης μπορεί να δημιουργήσει πολλαπλές τρύπες στο δέρμα (συρίγγια) που από καιρό εις καιρό βγάζουν πύο.

Παρατηρείται συχνότερα στους νέους άνδρες και έχει την τάση να υποτροπιάζει.

επικοινωνήστε μαζί μας για το δικό σας περιστατικό

Πότε πρέπει να επισκεφθώ τον Χειρουργό;

Από τη στιγμή που θα παρατηρήσετε συμπτώματα / ενόχληση που σχετίζεται με την κύστη κόκκυγος θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον θεράπων ιατρός σας. Εκείνος είναι ο μόνος που θα μπορεί βάσει διάγνωσης να σας συστήνει την περαιτέρω πορεία θεραπείας.

Ποιά είναι τα συμπτώματα της κύστης κόκκυγα;

Η κύστη κόκκυγα εμφανίζεται κατά 80% στους άνδρες. Η μέση ηλικία εμφάνισης είναι από 15 – 24 ετών, σπάνια άνω των 40. Πιο συχνή η πάθηση στην Ευρώπη και σε αυτούς με σκούρες και σκληρές τρίχες στην ιεροκοκκυγική περιοχή.

Η διάγνωση επιβεβαιώνεται με την διαπίστωση μιας ή περισσοτέρων μικρών πόρων (συρίγγια), στην μέση γραμμή ή πλησίον αυτής, στην ιεροκοκκυγική χώρα, περίπου 3.5 – 5cm άνωθεν του πρωκτού. Αυτά τα συρίγγια είναι ασυμπτωματικά μέχρι να επιμολυνθούν.

Μόλις φλεγμάνουν, τότε δημιουργείται ένα χρόνιο συρίγγιο με διαλείποντα πόνο, ευαισθησία και οροπυώδη έκκριση. Όμως οι ασθενείς μπορεί να εμφανιστούν με ένα κοκκυγικό απόστημα, το οποίο συνήθως εντοπίζεται άνωθεν και στα πλάγια του συριγγώδους πόρου.

Μιλήστε με τον Χειρουργό

Please fill the required field.
Please fill the required field.
Απαλλαγείτε τώρα, μια για πάντα, ανώδυνα και αποτελεσματικά! Εάν μια φλεγμαίνουσα κύστη δεν θεραπευθεί σωστά, ενδέχεται να διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνο του δέρματος. Η επιλογή της κατάλληλης θεραπείας της κύστης κόκκυγος είναι εξατομικευμένη και εναπόκειται στην κρίση του θεράποντα χειρουργού.
Image
Η επιλογή της κατάλληλης θεραπείας της κύστης κόκκυγος είναι εξατομικευμένη και εναπόκειται στην κρίση του θεράποντα χειρουργού.
φωτογραφίες πραγματικών περιστατικών

Θεραπεία Κύστης Κόκκυγα

Η θεραπεία της κύστη κόκκυγος είναι χειρουργική και στόχος της είναι η ριζική εκτομή των φλεγμαίνοντων ιστών και η ελαχιστοποίηση των πιθανοτήτων υποτροπής.

Διάνοιξη / Παροχέτευση

Πραγματοποιείται σε περίπτωση αποστήματος κύστης κόκκυγα. Σε αυτή την περίπτωση γίνεται διάνοιξη υπό τοπική αναισθησία, παροχέτευση της πυώδους συλλογής του αποστήματος και προσπάθεια εκτομής όλων των φλεγμαίνοντων ιστών. Γίνεται πλύση της κοιλότητας και τοποθέτηση γαζών.

Ο ασθενής πρέπει να κάνει μπάνιο καθημερινά και να αλλάζει τις γάζες. Ο ασθενής παρακολουθείται εβδομαδιαία από τον χειρουργό και εκτιμάται η πρόοδος της επούλωσης του τραύματος και συστήνεται το συστηματικό ξύρισμα της περιοχής το οποίο έχει αποδειχτεί ότι ελαχιστοποιεί τις υποτροπές και επιταχύνει την επούλωση του τραύματος. Μετά από μερικές εβδομάδες συνήθως ο ασθενής θα χρειαστεί οριστική χειρουργική εξαίρεση (βλ. 2).

Ριζική εκτομή της κύστη κόκκυγος

Υπάρχουν διάφορες τεχνικές για την οριστική χειρουργική εξαίρεση της κύστης και των χρόνιων συριγγίων. Αυτές προσαρμόζονται στον κάθε ασθενή ανάλογα με την έκταση της πάθησης.

Επιγραμματικά μερικές από αυτές είναι:
  • Μαρσιποποίηση

  • Ριζική εκτομή του δέρματος και υποδορίου της ιεροκοκκυγικής χώρας (ανοικτή ή κλειστή μέθοδος)

  • Επέμβαση Καρυδάκη

Οι επεμβάσεις αυτές ανάλογα με την περίπτωση μπορούν να γίνουν υπό τοπική ή γενική αναισθησία και με την χρήση σύγχρονης τεχνολογίας (Laser).

Τα ποσοστά υποτροπών της πάθησης κυμαίνονται περίπου από 6 – 30%. Οι υποτροπές οφείλονται δυστυχώς στους ίδιους παράγοντες που ευθύνονται για την αρχική εμφάνιση της πάθησης.

Έμφαση δίνεται στην προσεκτική μετεγχειρητική περιποίηση του τραύματος από τον ασθενή και την αποτρίχωση του δέρματος της ιεροκοκκυγικής χώρας, παράγοντες που ενισχύουν τα ποσοστά ίασης της πάθησης και ελαχιστοποιούν τις υποτροπές.
Εξαιρετικός επιστήμονας και πολύ φιλικός !!
Με αντιμετώπισε επαγγελματικά αλλά και πολύ ανθρώπινα. Ένα μεγάλο ευχαριστώ !!!!

επικοινωνήστε μαζί μας για το δικό σας περιστατικό