Χειρουργική ματιά των παθήσεων του θυρεοειδούς στις γυναίκες
Αντιμετωπίστε άμεσα και αποτελεσματικά το πρόβλημα χωρίς επιπλοκές
Ο θυρεοειδής αδένας που βρίσκεται κάτω από το «μήλο του Αδάμ» στο λαιμό μας, παράγει την θυροξίνη, η οποία έχει πολλές δράσεις μεταξύ άλλων του πόσο γρήγορα καίτε θερμίδες, την ρύθμιση της θερμοκρασίας σας ή το πόσο γρήγορα χτυπάει η καρδιά σας.
Για πολλές γυναίκες, τα προβλήματα του θυρεοειδούς προκύπτουν πρώτα σε περιόδους ορμονικής αναταραχής, όπως η τεκνοποίηση, η εμμηνόπαυση και οι περίοδοι παρατεταμένης ή έντονης συναισθηματικής, σωματικής και ψυχικής πίεσης.
1 στις 8 γυναίκες θα αναπτύξει προβλήματα θυρεοειδούς κατά τη διάρκεια της ζωής της.
Οι λόγοι είναι αβέβαιοι, το φαινόμενο όμως φαίνεται να συνδέεται με τις γυναικείες ορμόνες, καθώς η κυριαρχία των οιστρογόνων (σε σχέση με την προγεστερόνη) έχει ενοχοποιηθεί ως παράγοντας.
- Ο Κος Γιάλβαλης με μεγάλη εμπειρία και εξειδίκευση στο Τμήμα Ενδοκρινικής Χειρουργικής, του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου King’s College Hospital του Λονδίνου , συνεργατης στο στο Metropolitan General με μια ομαδα εμπειρων ιατρών εχει διενεργήσει πλήθος επεμβάσεων και επανεπεμβάσεων θυρεοειδούς, παραθυρεοειδών και επινεφριδίων και μας εξηγεί πόσο σημαντικό είναι οι επεμβάσεις στο θυρεοειδή να πραγματοποιούνται από εξειδικευμένους χειρουργούς ενδοκρινών αδένων ώστε να ελαχιστοποιούνται οι επιπλοκές αλλα και να αυξάνεται η αποτελεσματικότητα
Πώς επηρεάζουν τα προβλήματα του θυρεοειδούς τις γυναίκες;
- Προβλήματα με την εμμηνορροϊκή περίοδο. Ο θυρεοειδής βοηθά στον έλεγχο του εμμηνορροϊκού κύκλου. Η υπερβολική ή πολύ λίγη ορμόνη του θυρεοειδούς μπορεί να κάνει τις περιόδους σας πολύ ελαφριές, βαριές ή ακανόνιστες. Η νόσος του θυρεοειδούς μπορεί επίσης να προκαλέσει τη διακοπή της περιόδου για αρκετούς μήνες ή περισσότερο, μια κατάσταση που ονομάζεται αμηνόρροια.
- Προβλήματα κατά την εγκυμοσύνη. Όταν η νόσος του θυρεοειδούς επηρεάζει τον εμμηνορροϊκό κύκλο, επηρεάζει επίσης την ωορρηξία. Αυτό μπορεί να δυσκολέψει την εγκυμοσύνη.
- Προβλήματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τα προβλήματα του θυρεοειδούς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα υγείας για τη μητέρα και το μωρό.
- Νοσήματα του θυρεοειδούς, ειδικά ο υποθυρεοειδισμός, είναι πιο πιθανό να αναπτυχθεί μετά την εμμηνόπαυση.
Μερικές γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για ασθένεια του θυρεοειδούς;
Είναι αυτές που:
- Είχαν πρόβλημα θυρεοειδούς στο παρελθόν ή θετικό οικογενειακό ιστορικό
- Είχαν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση ή ακτινοθεραπεία που επηρεάζει τον θυρεοειδή αδένα
- Έχουν βρογχοκήλη, αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα, αναιμία ή διαβήτη τύπου 1
Το κάπνισμα αυξάνει επίσης τον κίνδυνο. Η ποσότητα του ιωδίου στη διατροφή
Τι ζητήματα πρέπει να προσέχουν οι γυναίκες και πότε;
Οι αλλαγές βάρους, η κατάθλιψη, η ανησυχία ή η κούραση είναι μόνο μερικά από τα συμπτώματα που μπορεί να υποδηλώνουν προβλήματα θυρεοειδούς στις γυναίκες. Υπάρχουν όμως και άλλες ασθένειες που επηρεάζουν περισσότερο τις γυναίκες από ότι τους άνδρες:
Υποθυρεοειδισμός
Περίπου το 10% όλων των γυναικών έχουν υπολειτουργικό θυρεοειδή, ενώ η κατάσταση επηρεάζει μόνο το 3% των ανδρών
Υπερθυρεοειδισμός
Θυρεοειδίτιδα, ειδικά μετά τον τοκετό
Βρογχοκήλη
Όζοι του θυρεοειδούς
Καρκίνος θυρεοειδούς είναι πιο συχνός σε γυναίκες σε αναλογία 3/1.
Πώς διαγιγνώσκονται οι ασθένειες του θυρεοειδούς;
Μπορεί να είναι δύσκολο να καταλάβετε εάν έχετε ασθένεια του θυρεοειδούς. Ο ενδοκρινολόγος αφού ξεκινήσει με ένα πλήρες ιστορικό της υγείας σας και εξετάσει το λαιμό σας, ανάλογα με τα συμπτώματά σας, μπορεί επίσης να κάνει και περαιτέρω εξετάσεις, όπως:
Εξετάσεις αίματος
Υπερηχογράφημα θυρεοειδούς
Δοκιμή πρόσληψης ραδιενεργού ιωδίου. Για αυτό το τεστ, καταπίνετε ένα υγρό ή κάψουλα που περιέχει μια μικρή δόση ραδιενεργού ιωδίου. Υψηλή πρόσληψη έχουμε όταν ο θυρεοειδής παράγει πάρα πολύ ορμόνη, ενώ χαμηλά επίπεδα εμφανίζονται όταν δεν παράγει αρκετή
«Βιοψία λεπτής βελόνας. Γίνεται με την βοήθεια υπερήχου, όπου με μια πολύ λεπτή βελόνα ρουφάμε από έναν όζο μερικά κύτταρα και υγρά. Στη συνέχεια, εξετάζονται κάτω από ένα μικροσκόπιο και ανιχνεύουμε εάν είναι φυσιολογικά ή περιέχουν καρκίνο.
Σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να γίνει αφαίρεση του θυρεοειδή και γιατί;
Αφού λοιπόν μελετήσει όλα τα παραπάνω, οι λόγοι που ο ενδοκρινολόγος θα σας συστήσει τελικά να κάνετε ολική θυρεοειδεκτομή είναι:
- Ύποπτος όζος που μπορεί να είναι καρκίνος
- Όζοι που αυξάνονται σε μέγεθος και πολυοζώδεις βρογχοκήλες που προκαλούν συμπτώματα πίεσης στο λαιμό, δυσκολία στην κατάποση ή δύσπνοια
- Μονήρεις «τοξικοί» όζοι που προκαλούν υπερθυρεοειδισμό
- Νόσος Graves, όταν τα αντιθυρεοειδικά φάρμακα ή το ραδιενεργό ιώδιο έχουν αποτύχει ή η συντηρητική θεραπεία δεν είναι ανεκτή
Ποια είναι τα είδη των επεμβάσεων, τι επιπλοκές έχουν και πως επιλέγω τον χειρουργό μου;
Στις περισσότερες περιπτώσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια καλοήθη νόσο και ανάλογα με το μέγεθος του αδένα μπορεί να πραγματοποιηθεί ελάχιστα επεμβατική θυρεοειδεκτομή η οποία γίνεται με χρήση ειδικών σύγχρονων εργαλείων, μέσω μικρής τομής (μόλις 3-4 εκ) και άριστο αισθητικό αποτέλεσμα.
Ο ασθενής άμεσα μετά το χειρουργείο σιτίζεται και μιλάει κανονικά, ενώ την επόμενη μέρα παίρνει εξιτήριο και μέσα σε 3-4 ημέρες έχει αναρρώσει πλήρως.
Όταν όμως έχουμε να αντιμετωπίσουμε ασθενή με υποψία καρκίνου ή επιβεβαιωμένο καρκίνο προεγχειρητικά με λεμφαδενικές μεταστάσεις η επέμβαση εκλογής είναι η ολική θυρεοειδεκτομή με ή χωρίς λεμφαδενικό καθαρισμό μέσω της κλασσικής τομής.
Συνήθεις επιπλοκές είναι η αιμορραγία, ο τραυματισμός του παλίνδρομου λαρυγγικού νεύρου με προσωρινή βραγχνάδα και ο παροδικός υποπαραθυρεοειδισμός με επακόλουθη πτώση των επιπέδων ασβεστίου.
Έχει αποδειχθεί από μελέτες ότι όταν οι επεμβάσεις στο θυρεοειδή πραγματοποιούνται από εξειδικευμένους χειρουργούς ενδοκρινών αδένων ελαχιστοποιούνται οι επιπλοκές και αυξάνει η αποτελεσματικότητα.
Αρχική δημοσίευση: iciao.gr
θυρεοειδής παθησεις θυρεοειδους