Όζοι θυρεοειδούς
Ο θυρεοειδής αδένας είναι ένας από τους σημαντικότερους ενδοκρινείς αδένες του ανθρώπινου σώματος. Εκκρίνει τις θυρεοειδικές ορμόνες, οι οποίες είναι πολύ σημαντικές για την ανάπτυξη του οργανισμού και την εύρυθμη λειτουργία του. Οι όζοι θυρεοειδούς εμφανίζονται με μεγάλη συχνότητα και πολλές φορές δεν εμφανίζουν συμπτώματα.
Τι είναι οι όζοι θυρεοειδούς;
Οι όζοι θυρεοειδούς είναι ευδιάκριτα σφαιρικά ογκίδια που σχηματίζονται στο εσωτερικό του θυρεοειδούς αδένα. Ως προς το μέγεθός τους μπορεί να ποικίλουν και μπορεί να είναι ψηλαφητοί ή μη ψηλαφητοί. Συνήθως είναι καλοήθεις και δεν επηρεάζουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς, αφού πολλοί ασθενείς με όζους δεν παρουσιάζουν συμπτώματα. Ως προς τον αριθμό, μπορεί να είναι ένας (μονήρης όζος) ή πολλοί και να εμφανίζονται στο έναν ή και στους δύο λοβούς του θυρεοειδούς αδένα (πολυοζώδης βρογχοκήλη).
Είδη όζων θυρεοειδούς αδένα
Οι όζοι θυρεοειδούς αδένα διακρίνονται στις παρακάτω κατηγορίες:
- Κυστικός όζος: ένας κυστικός όζος είναι συνήθως καλοήθης και χαρακτηρίζεται ως κύστη γεμάτη υγρό.
- Κολλοειδής όζος: αποτελεί την πιο συχνή μορφή όζου και σχηματίζεται από κύτταρα του θυρεοειδούς αδένα.
- Φλεγμονώδης όζος: οι φλεγμονώδεις όζοι εμφανίζονται συχνά σε ασθενείς που πάσχουν από θυρεοειδίτιδα και είναι καλοήθεις.
- Αδένωμα: πρόκειται για καλοήθη όγκο, όμως επειδή μοιάζει με τον καρκίνο του θυρεοειδούς, εάν εντοπιστεί απαιτείται βιοψία.
- Καρκίνος του θυρεοειδούς: εάν οι όζοι του θυρεοειδούς αδένα είναι κακοήθεις, τότε μιλάμε για καρκίνο του θυρεοειδούς. Έχει διάφορους τύπους, ο πιο συχνός (θηλώδης) είναι απόλυτα ιάσιμος, ειδικά εάν διαγνωσθεί έγκαιρα.
Ποια είναι τα αίτια εμφάνισής τους;
Τα αίτια εμφάνισης των όζων θυρεοειδούς δεν έχουν καθοριστεί ακόμη με ακρίβεια. Όμως, κάποιοι παράγοντες έχουν ενοχοποιηθεί ότι συμβάλλουν στην εμφάνιση όζων θυρεοειδούς. Οι παράγοντες αυτοί είναι:
- Υπερανάπτυξη του θυρεοειδικού ιστού
- Ύπαρξη καλοήθους ή κακοήθους μάζας
- Φλεγμονές του θυρεοειδούς (π.χ. Hashimoto)
- Έλλειψη ιωδίου
- Λήψη συγκεκριμένης φαρμακευτικής αγωγής
- Γυναικείο φύλο
- Κληρονομικοί παράγοντες
Με ποια συμπτώματα εμφανίζονται οι όζοι θυρεοειδούς;
Όπως προαναφέρθηκε, οι όζοι θυρεοειδούς στην πλειονότητα των περιστατικών δεν εμφανίζουν συμπτώματα και εντοπίζονται τυχαία στα πλαίσια κάποιας εξέτασης. Αυτοί είναι ψυχροί ή φυσιολογικοί όζοι (σε έλεγχο με σπινθηρογράφημα). Όμως, εάν πιέζουν την τραχεία ή τον οισοφάγο ενδέχεται να προκαλούν στον ασθενή δυσκολία στην αναπνοή ή την κατάποση.
Αντιθέτως, εάν πρόκειται για όζους που παράγουν θυρεοειδικές ορμόνες (θερμοί όζοι), τότε επηρεάζεται η λειτουργία του θυρεοειδούς, εμφανίζοντας υπερθυρεοειδισμό. Σε αυτή την περίπτωση, ο ασθενής με όζους θυρεοειδούς εκδηλώνει τα παρακάτω συμπτώματα:
- Εμφανής διόγκωση στην περιοχή του λαιμού
- Ταχυκαρδία
- Αρρυθμίες
- Αίσθηση άγχους
- Αίσθηση πανικού
- Νευρικότητα
- Τρόμος χεριών
- Ευαισθησία στη ζέστη
- Έντονη εφίδρωση
- Διαταραχές περιόδου
- Μυϊκή αδυναμία
Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση;
Για τη διάγνωση των όζων του θυρεοειδούς αδένα απαιτείται η λήψη του λεπτομερούς ιστορικού του ασθενούς και η φυσική εξέτασή του. Όμως, η τελική διάγνωση προκύπτει από τη διενέργεια εργαστηριακών εξετάσεων που περιλαμβάνουν:
- Μέτρηση TSH μέσω αιματολογικής εξέτασης(εγκεφαλική ορμόνη που ρυθμίζει τη λειτουργία του θυρεοειδούς)
- Σπινθηρογράφημα θυρεοειδούς
- Υπέρηχος Τραχήλου ή και Αξονική τομογραφία εάν χρειαστεί
- Βιοψία του όζου (FNA)
Όζοι θυρεοειδούς & Θεραπεία
Η θεραπεία που επιλέγεται για την αντιμετώπιση των όζων θυρεοειδούς εξαρτάται από το είδος τους– καλοήθεις ή κακοήθεις-, αλλά και από τα συμπτώματα που προκαλούν. Εάν οι όζοι είναι καλοήθεις, χωρίς να προκαλούν συμπτώματα, τότε συστήνεται μόνο η παρακολούθησή τους.
Απεναντίας, εάν οι όζοι έχουν προκαλέσει υπερθυρεοειδισμό, τότε χορηγούνται θυρεοστατικά φάρμακα ή εφαρμόζεται θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο. Η χειρουργική επέμβαση των όζων θυρεοειδούς είναι απαραίτητη στις παρακάτω περιπτώσεις ασθενών:
- Σε περιπτώσεις κακοήθειας, όπου αφαιρείται ολόκληρος ο θυρεοειδής αδένας (θυρεοειδεκτομή).
- Εάν οι όζοι είναι μεγάλοι σε μέγεθος και προκαλούν αισθητικά προβλήματα.
- Εάν οι όζοι μεγαλώνουν συνεχώς και ειδικά όταν καταδύονται στον θώρακα.
- Εάν προκαλούν συμπτώματα στον ασθενή.
- Εάν η συντηρητική αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του υπερθυρεοειδισμού δεν είναι αποτελεσματική.
Σε κάθε περίπτωση, οι μόνοι που μπορούν να αξιολογήσουν εάν οι όζοι χρήζουν χειρουργικής επέμβασης είναι ο Ενδοκρινολόγος ή ένας έμπειρος Χειρουργός ενδοκρινών αδένων.
Ο Γενικός Χειρουργός Δημήτριος Γιάλβαλης, με εξειδίκευση στη χειρουργική ενδοκρινών αδένων, εφαρμόζει τις πιο σύγχρονες χειρουργικές μεθόδους για την αντιμετώπιση προβλημάτων του θυρεοειδούς. Ο ιατρός έχει αντιμετωπίσει πολλά περιστατικά όζων θυρεοειδούς και σχεδιάζει εξατομικευμένο θεραπευτικό πλάνο για τον κάθε ασθενή. Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας.