Ιούλιος, μήνας ενημέρωσης για παθήσεις παραθυρεοειδών αδένων

Categories
Αρθρα
Εμφανίσεις: 1383

Ως χειρουργός με εξειδίκευση στους ενδοκρινείς αδένες, αναλαμβάνω όλες τις παθήσεις που σχετίζονται με δυσλειτουργία των ενδοκρινών αδένων και είναι καλοήθεις ή κακοήθεις. Οι χειρουργικές παθήσεις του θυρεοειδή αδένα είναι από τις πιο κοινές. 

Ωστόσο, υπάρχουν κι άλλοι αδένες στην περιοχή του λαιμού που αξίζουν περισσότερη προσοχή από ότι λαμβάνουν: οι παραθυρεοειδείς αδένες.

Οι παραθυρεοειδείς αδένες είναι μια ομάδα 4 μικρών αδένων, που βρίσκονται ακριβώς πίσω από τον θυρεοειδή αδένα στις δύο πλευρές του λαιμού. Παράγουν παραθορμόνη (PTH), όταν τα επίπεδα ασβεστίου του αίματος πέσουν χαμηλότερα από ένα όριο. Έτσι, είναι υπεύθυνοι για την σωστή ανάπτυξη των οστών και για την κύρια ρύθμιση των επιπέδων ασβεστίου και φωσφόρου στον οργανισμό- σημαντικά για κάθε κύτταρο του οργανισμού και δη για το νευρικό και μυικό σύστημα.

Θεωρείστε ότι οι 4 αυτοί αδένες είναι ο θερμοστάτης του σπιτιού σας. Όταν έχει κρύο έξω (δηλ. στην περίπτωση του ανθρώπινου οργανισμού όταν τα επίπεδα ασβεστίου είναι χαμηλά), η PTH αυξάνεται για να απελευθερώσει περισσότερο ασβέστιο από τα οστά και το έντερο, προς στον οργανισμό και τα επιμέρους κύτταρα. Αυτό συμβαίνει υπό κανονικές συνθήκες.

Σποραδικά, ένας από τους τέσσερις αυτούς αδένες έχει την τάση να υπερλειτουργεί, προκαλώντας υπερπαραγωγή της παραθορμόνης (PTH). Αυτή η πάθηση καλείται υπερπαραθυρεοειδισμός, που υπερβολική PTH προκαλεί αυξημένα επίπεδα ασβεστίου στον οργανισμό: δηλαδή η PTH “τραβάει” υπερβολικά πολύ ασβέστιο από τα αποθέματα του οργανισμού.

Η πάθηση αυτή συνήθως δεν αναγνωρίζεται εύκολα, μιας και εμφανίζεται ξαφνικά και τα συμπτώματα της παραπέμπουν σε άλλα νοσήματα. Το ασβέστιο είναι καθοριστικής σημασίας για την επικοινωνία των νεύρων και την μυική σύσπαση, έτσι κατ’ επέκταση πολλά συμπτώματα σχετίζονται με την ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος όπως βραχυπρόθεσμη απώλεια μνήμης, κατάθλιψη, εκνευρισμός, αυπνίες, δυσκολία συγκέντρωσης,  κόπωση, αλλά και πόνο στην κοιλιά, , πόνο στα οστά ή  οστεοπόρωση, πέτρες στα νεφρά, υπέρταση, καρδιακές αρρυθμίες κ.α . Οι περισσότεροι ασθενείς θα έχουν 5-6 από αυτά τα συμπτώματα, κάποιοι θα έχουν πολλά και κάποιοι κανένα. Γενικά όσο περισσότερο η νόσος μένει αδιάγνωστη, τόσα περισσότερα συμπτώματα αναπτύσσονται. Η πάθηση είναι πιο συχνή σε άτομα άνω των 45 ετών και περισσότερο προσβάλλει τις γυναίκες.

Για αυτούς τους λόγους συστήνεται η τακτική μέτρηση των επιπέδων ασβεστίου, ιδιαίτερα αν έχετε κάποιο από τα ανωτέρω συμπτώματα. Το ασβέστιο και η PTH, όπως και η βιταμίνη D η οποία συμβάλλει στην απορρόφηση του ασβεστίου, μπορούν να ελεγχθούν στον τακτικό αιματολογικό σας έλεγχο.

Εάν διαγνωστείτε με υπερπαραθυρεοειδισμό, η θεραπεία είναι συγκεκριμένη και πολύ αποτελεσματική: αφαίρεση των παραθυρεοειδών αδένων που δυσλειτουργούν. Και για να μην φοβάστε, ο οργανισμός χρειάζεται ουσιαστικά 1/2 αδένα μόλις για ομαλή λειτουργία.

Οι περισσότεροι ασθενείς μου, μετά το χειρουργείο, νιώθουν “σαν να έχει φύγει από πάνω τους ένα σύννεφο”! Νιώθουν ουσιαστικά λιγότερο κουρασμένοι και με πολύ περισσότερη ενέργεια και το αποτέλεσμα είναι άμεσο.

Οι σύγχρονες δε επεμβατικές μέθοδοι, ελάχιστα επεμβατικής παραθυρεοειδεκτομής, εξασφαλίζουν πλέον άμεση επιστροφή στην καθημερινότητα και μηδαμινά ποσοστά επιπλοκών.

παραθορμόνη παραθυρεοειδεκτομή υπερπαραθυρεοειδισμος χειρουργός παραθυρεοειδή