5 μύθοι για τις πέτρες στη χολή

Categories
Αρθρα
Εμφανίσεις: 1903

Οι πέτρες στη χολή προκαλούν μεγάλο πόνο και σε ακραίες περιπτώσεις ενδέχεται να οδηγήσουν σε απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις. Σίγουρα θα βρείτε πολλές πληροφορίες στο διαδίκτυο για τις διάφορες θεραπείες τους, μερικές εκ των οποίων δεν είναι ιατρικά ασφαλείς.

Στο άρθρο αυτό θα σας δώσουμε όλες τις απαιτούμενες πληροφορίες καθώς ο έμπειρος χειρουργός Δημήτρης Γιάλβαλης απαντά σε μύθους που κυκλοφορούν.

ΜΥΘΟΣ: Όλες οι πέτρες θα πρέπει να αφαιρούνται

Οι πέτρες στη χολή συνήθως ανιχνεύονται τυχαία στον υπερηχογραφικό σας έλεγχο, όταν ο θεράπων ιατρός σας αναζητά την αιτία κάποιου συμπτώματος, που προέρχεται από την κοιλιά.  Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, αυτές οι πέτρες δεν δημιουργούν συμπτώματα, οπότε μπορούν να παραμείνουν εκεί χωρίς ανησυχία. Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι έχετε πέτρες στη χολή και ενδεχομένως να σας δημιουργήσουν προβλήματα στο μέλλον.

Εάν οι πέτρες προκαλέσουν συμπτώματα, θα πρέπει να αφαιρεθεί ολόκληρη η χολή μαζί με τις πέτρες. Αυτά τα συμπτώματα συνήθως είναι οξύς πόνος στο άνω μέρος της κοιλιάς ή κάτω από τη δεξιά μεριά των πλευρών έως τον ώμο. Οι πέτρες στη χολή ενδέχεται να προκαλέσουν αρκετές φλεγμονές καταλήγοντας σε πυρετό και συμπτώματα που παρομοιάζουν με γρίπη. Σε σπάνιες περιπτώσεις, ενδέχεται να παρατηρηθούν μη φυσιολογικές τιμές στα ηπατικά ένζυμα ή ίκτερος ή και παγκρεατίτιδα.

ΜΥΘΟΣ: οι πέτρες μπορούν να φύγουν από μόνες τους

Πολλές ιστοσελίδες εναλλακτικής ιατρικής στο διαδίκτυο εγγυώνται την απαλλαγή από πέτρες στη χολή με φυτικά σκευάσματα και μείγματα ελαιολάδου και χυμό λεμονιού. Καμία από τις μεθόδους αυτές δεν έχουν επιστημονική βάση και συνιστούμε να αποφεύγονται.

Η πέτρα στη χολή μπορεί να είναι διαφόρων σχημάτων και μεγεθών. Οι πέτρες δημιουργούν συμπτώματα συνήθως γιατί φράζουν την έξοδο της χολής από την κύστη ή την ροή της χολής προς το δωδεκαδάκτυλο, οπότε κατά την δίοδο της τροφής από το στομάχι στο δωδεκαδάκτυλο, όπου η χοληδόχος κύστη συσπάται για να εξωθήσει την χολή στο έντερο για την πέψη, εκλύεται πόνος λόγω της απόφραξης.

Για παράδειγμα, φανταστείτε τι θα συμβεί σε έναν σωλήνα αποχέτευσης, εάν φράξει με μια μπάλα του τένις.

ΜΥΘΟΣ: Οι πέτρες στη χολή μπορεί να διασπαστούν με μικροκύματα

Η εξωσωματική λιθοτριψία χρησιμοποιείται για τη διάσπαση πετρών στα νεφρά, με μεγάλη επιτυχία. Πολλοί ασθενείς μας ρωτούν για αντίστοιχη θεραπεία και για τις πέτρες στη χολή. Περίπου 30 χρόνια πριν, ξεκίνησαν οι έρευνες για κάτι τέτοιο. Ωστόσο, είναι μια πρακτικά ανεφάρμοστη τεχνική για την χολολιθίαση, με πολλά τεχνικά προβλήματα και χωρίς επιτυχία.

ΜΥΘΟΣ: η επέμβαση για τις πέτρες στη χολή είναι επικίνδυνη

Αν και καμία επέμβαση δεν είναι χωρίς κινδύνους, η επέμβαση για αφαίρεση πέτρας στη χολή είναι ασφαλής και αποτελεσματική. Οι επιπλοκές είναι πολύ σπάνιες και έχουν συχνότητα μικρότερη του 1% στους ασθενείς μας.
Με τη λαπαροσκοπική μέθοδο δε επέμβασης, οι ασθενείς έχουν ελάχιστο πόνο, ταχύτατη ανάρρωση και άμεση επιστροφή στην εργασία τους και στις καθημερινές τους δραστηριότητες.

ΜΥΘΟΣ: δεν μπορεί να ζήσεις φυσιολογικά χωρίς τη χολή!

Οι περισσότεροι αν όχι όλοι οι ασθενείς μας είναι χαρούμενοι που έχουν αφαιρέσει την πηγή του προβλήματος, που για χρόνια τους μείωνε την ποιότητα ζωής τους, χωρίς να αντιμετωπίζουν κανένα οργανικό πρόβλημα.  Ωστόσο, ένα ελάχιστο ποσοστό ανθρώπων ενδέχεται να έχουν βραχυπρόθεσμα προβλήματα πέψης.

Η χοληδόχος κύστη συλλέγει τη χολή που παράγεται από το συκώτι και ελεγχόμενα απελευθερώνεται όταν η τροφή φεύγει από το στομάχι. Η χολή μετά διασπά το λίπος των τροφών και επιτρέπει στο έντερο να το απορροφήσει. Όταν η χοληδόχος κύστη αφαιρείται, η χολή περνά απευθείας στο έντερο. Σε κάποιους ασθενείς (περίπου 1 στους 10) αυτό μπορεί να προκαλέσει κάποιο ερεθισμό, που ενδεχομένως να οδηγήσει και σε διάρροια.

Και σε άλλους, η χολή επιστρέφει στο στομάχι προκαλώντας την αίσθηση καψίματος, συμπτώματα που παύουν το αργότερο μέσα στον πρώτο μήνα μετά την επέμβαση.

επέμβαση χολής λαπαροσκοπος χειρουργος πέτρες στη χολή χειρουργός χολη